Vanmiddag speelde we het inhaalduel tegen Balk. Onze gasten hebben zich de vorige wedstrijd veilig gespeeld en staan er nu zelfs goed voor in de 3e periode. Zelf hebben we nog 3 punten nodig om een (vervangende) periodetitel veilig te stellen. Het is wel van belang om als 3e ploeg te eindigen op de eindranglijst, want dan is er het voordeel van een thuisduel voor de eerste wedstrijd van de nacompetitie. Zouden we die ronde overleven (1 duel) dan volgt er een uitwedstrijd. De hoogst geëindigde periodekampioen op de eindranglijst heeft het recht op 2 thuiswedstrijden (als de 1e ronde wordt overleefd). De laagst geëindigde periodekampioen speelt de eerste twee wedstrijden een uitwedstrijd. Welke periode wordt gewonnen speelt dus geen rol meer; de eindranglijst bepaalt het aantal thuis/uitwedstrijden in de eerste twee rondes.

Terug naar de wedstrijd van vanmiddag. Onder prima weersomstandigheden (althans veel beter dan voorspeld) werd er om iets na twee uur afgetrapt onder leiding van de prima scheidsrechter Meine de Boer uit Harderwijk. De Boer is een gepensioneerde sportinstructeur van de Koninklijke landmacht, en is een rustige fluitist die het spel laat gaan waar dat kan. Onze tegenstander van vanmiddag, Balk, is een lastige ploeg om te verslaan. Het heeft een sterke defensie + uitstekende keeper en daarnaast snelle spitsen. Wat je dus niet wilt dat je overkomt is, dat je achter komt tegen deze ploeg en dat was precies wat ons in de 1e minuut al overkwam. Een vrije trap werd hoog en ver ons zestienmetergebied ingetrapt. Doelman Germen Bouwman riep, maar zag de bal over zich heen gaan, waarna de bal van achter de 2e paal voor het doel werd gekopt waar Ivar Klijnsma door iedereen uit het oog was verloren en weinig moeite had om de bal in het verlaten doel te werken: 0 – 1. Veel slechter beginnen bestaat niet.

winsum balk 0 2 1

Ivar Klijnsma (geheel links) loopt juichend weg , nadat hij zojuist de o - 1 heeft gescoord. Bij de Winsumers ongeloof en teleurstelling  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later aan de andere kant een enorme kans. Tim Hoff stuurde Reinder Haaksema op links weg. Reinder ging door richting de achterlijn en kapte daar zijn man binnendoor uit. Hij legde prima breed op de geheel vrijstaande Wouter Bloem die ongeveer vanaf de penaltystip een hoek voor het uitzoeken had, maar doelman Hessel Altenburg had toch nog een antwoord op het niet al te overtuigende schot. De rebound was voor Gerbrand de Boer die de bal vanaf ongeveer de zestienmeterlijn net over de lat schoot.

winsum balk 0 2 15

Hier vliegt het schot van de niet zichtbare Gerbrand de Boer over de lat (Foto: Albert Haaima)

Dit had de 1 – 1 moeten zijn. Een paar minuten later stuurde Reinder Haaksema Tim Hoff over links weg. Tim liep binnen het zestienmetergebied door richting de achterlijn en gaf een lage voorzet, maar die was te dicht op het doel, waardoor goalie Altenburg de bal kon pakken voordat Wouter Bloem kon inschieten.

winsum balk 0 2 18

Tim Hoff gaat er over links vandoor, achtervolgd door Ivar Klijnsma  (Foto: Albert Haaima)

Eenzelfde soort situatie vlak hierna aan de andere kant. Hette Pieter Wink ging goed door over links, maar hij gaf wel een goede lage voorzet die door Bauke Lyklema werd ingeschoten. Hier redde Germen Bouwman ons voor de vroege 0 – 2.

winsum balk 0 2 25

Bauke Lyklema (links zichtbaar) heeft zojuist afgedrukt. Doelman wist het schot van de aanvaller te keren  (Foto: Albert Haaima)

Na een klein kwartier was Thomas Kauw sterker in een duel dan Ivar Klijnsma. Thomas kwam in het strafschopgebied alleen voor doelman Altenburg, maar die wist het schot van Thomas tot corner te verwerken. Na een kwartier spelen kregen wij, na een overtreding op Reinder Haaksema, een vrije trap te nemen op zo’n 20 meter van het doel. Heinze Andringa schoot via de muur corner. Balk werd in deze fase goed vastgezet, maar tot echt uitgespeelde kansen leidde dit niet. Nee, we zaten niet lekker in de wedstrijd.

winsum balk 0 2 59

Er was wel veel druk op het doel van Balk, maar de ballen vielen niet goed. Ook hier weet de Balker defensie de bal weg te werken  (Foto: Albert Haaima)

Hierna volgde een fase waarin wij het wel probeerden, maar het spel was te onrustig en te onnauwkeurig. De defensie van Balk bleef redelijk simpel overeind. Een paar minuten voor de pauze draaide Tim Hoff goed bij zijn man weg op het middenveld en gaf een fijne bal op de sprintende Wouter Bloem. Die speelde de bal prima langs zijn man en ging het zestienmetergebied in, maar nog net wist Ivar Klijnsma de bal met een sliding tot corner te werken. Zo was het allemaal net niet.

winsum balk 0 2 67

Thomas Kauw weet hier wel het duel te winnen, maar dan krijgt hij de bal niet lekker mee  (Foto: Albert Haaima)

Ballen vielen uit corners niet goed, maar misschien moet je gewoon zeggen dat Balk geconcentreerd en scherp stond te verdedigen. Vlak voor de pauze kwam Wouter Bloem nog met het hoofd in botsing het hoofd van een verdediger. De gesprongen hoofdhuid kon door verzorger Luuk Weijsenfeldt worden gedicht en met een tulband kon Wouter verder spelen.

winsum balk 0 2 111

De hoofdwond van Wouter Bloem moet worden verzorgd; gelukkig kon Wouter wel doorspelen  (Foto: Albert Haaima)

Na de pauze bleef verdediger Joshua van Dijk achter in de kleedkamer en werd Rogier Krohne gebracht. Rogier komt terug vanuit een blessure en kon nog geen hele wedstrijd spelen. De bedoelingen waren duidelijk: naar voren! Rogier liet direct zijn kwaliteiten zijn. Hij speelde slim zijn man uit en gaf een voorzet welke door Wouter Bloem met het hoofd werd verlengd, maar de bal viel net achter José Bello bij de 2e paal. Zo zat het ook niet mee. Een paar minuten later gaf Heinze Andringa een voorzet die van achter de 2e paal prima voor het doel werd gekopt door Reinder Haaksema. De bal viel nu prima voor de voeten van Gerbrand de Boer die de bal vanaf de doelgebiedlijn mocht inschieten. Doelman Hessel Altenburg wist de hoog ingeschoten bal met een geweldige reflex nog over de doellat te tikken. Dat was een fantastische redding, maar eigenlijk mag een keeper van zo’n afstand geen enkele kans op een redding hebben. Dat moet veel meedogenlozer. De corner werd gepakt door Altenburg die de bal snel in het spel bracht met een verre uittrap.

winsum balk 0 2 128

Doelman Hessel Altenburg is een erg betrouwbare doelman. Hier plukt hij een corner boven het hoofd van Gerbrand de Boer  (Foto: Albert Haaima)

Hette Pieter Wink kon hierbij alleen op doelman Germen Bouwman afgaan, maar werd terecht afgevlagd ondanks de vele protesten van de kant van Balk. Wink stond net over de middenlijn bij de uittrap en dus offside. Nadat een voorzet van Gerbrand de Boer werd weggewerkt, werd deze opgevangen door Tim Hoff die de bal passte op Rogier Krohne in het centrum vlak voor het zestienmetergebied. Rogier schoot hard op doel, maar nu hadden we de pech dat de bal via het been van Hans Zwakenberg voor het doel langs ging. Na een minuut op 20 in de tweede helft trapte doelman Hessel Altenburg de bal ver weg. Hans Zwakenberg wilde de bal doodleggen, maar dat lukte niet helemaal.  Bovendien gleed hij ook nog uit, waarna Wybren Altenburg alleen richting het doel van Germen Bouwman af leek te kunnen gaan, maar Roy Streppel wist het gevaar met een sliding nog te neutraliseren. Twee minuten later was het wel raak. Bauke Lyklema wist een duel op het middenveld te winnen en speelde de bal diep op de sprintende Johannes Altena. Die liet de Winsumer verdedigers achter zich en schoot de bal, alleen voor Germen Bouwman, langs de doelman in de lange hoek voor de 0 – 2.

winsum balk 0 2 180

De niet zichtbare Johannes Altena heeft de bal langs doelman Germen Bouwman in de verre hoek geschoten voor de 0 - 2. Pieter Wijnja juicht  (Foto: Albert Haaima)

Eigenlijk was dit al de beslissing in de wedstrijd. Hierna had Heinze Andringa nog een goede actie door in de as van het veld drie man uit te spelen en daarna op links Reinder Haaksema aan te spelen. Reinder speelde daarna Wouter Bloem in het centrum aan. Wouter speelde zijn man goed uit, maar het schot ging naast. De wedstrijd werd in deze fase eigenlijk gespeeld op één helft, maar het was te druk om echt gevaarlijk te worden en we moesten deksels oppassen op de scherpe counters. We probeerden het wel, maar de benodigde finesse was er vanmiddag niet.

winsum balk 0 2 224

Heinze Andringa komt als winnaar uit het duel met Marnix Zeldenrust (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd nog een messcherpe counter met een overtal aan aanvallers. Johannes Altena legde de bal prima breed op de geheel vrijstaande Marnix Zeldenrust. Het schot van deze invaller werd uitstekend gepareerd door de invaller-doelman Wouter Meijer en tot corner getikt. Vlak voor het einde probeerde Thomas Kauw, met alleen Ivar Klijnsma nog voor zich deze uit te kappen, maar dit mislukte jammerlijk. Ook een hard lage voorzet van Rogier was net te diep/hard om door José Bello en Gerbrand de Boer te kunnen worden binnengegleden. En in de laatste minuut kopte Gerbrand nog een bal van Rogier Krohne goed door op Reinder Haaksema, die wel alleen voor doelman Altenburg verscheen, maar in een niet gemakkelijke hoek: het schot ging in het zijnet.

Zo eindigde deze wedstrijd in een teleurstellende, maar ook verdiende verliespartij. We liepen vanaf de 1e minuut achter de feiten aan. De echte scherpte was er vanmiddag niet. We hebben echter nog een voorsprong van 7 punten op de eindranglijst met nog 3 wedstrijden te spelen. Komende dinsdag spelen we de halve finale van de districtsbeker in Leek tegen VEV ’67. De wedstrijd begint om 20:00 uur. Dan zullen we wel scherp moeten zijn van de start van de wedstrijd, want ook VEV’67 is een gevaarlijke ploeg als het ruimte krijgt. Zover zijn we nog nooit gekomen in de beker, en nu we zover zijn willen we toch ook de finale halen, of niet dan? Succes mannen!!

 

vv Winsum 1   -   Balk 1   -            0 – 2 (0 – 1)

01.

0 – 1

Ivar Klijnsma

65.

1 – 2

Johannes Altena

     

 

Scheidsrechter: De heer Meine de Boer uit Harderwijk

Geel:  Wiebe Rein Kuiper en Schelte Reitsma (Balk)

Rood: -

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman (78.Wouter Meijer)

Achter: Joshua Van Dijk (46. Rogier Krohne), Heinze Andringa, Hans Zwakenberg, José Bello

Midden:  Thomas Kauw, Roy Streppel ,Tim Hoff

Voor:  Gerbrand de Boer, Wouter Bloem (69. Flaviou Fatima), Reinder Haaksema 

 

Opstelling: Balk

Doel:  Hessel Altenburg

Achter: Schelte Reitsma, Harm-Jan de Jong, Ivar Klijnsma, André de Jong

Midden: Wiebe Rein Kuiper, Wybren Altenburg, Hette Pieter Wink

Voor: Pieter Wijnja (74. Marnix Zeldenrust), Johannes Altena, Bauke Lyklema

 

HS