Onze hoofdmacht moest vanmiddag op de Coendersborg spelen tegen het 100-jarige Oranje Nassau. In dat verband werd er door de thuisploeg vandaag in een speciaal shirt gespeeld. Voor beide ploegen waren er nog belangen. De thuisploeg moest waken dat men niet in acute degradatieproblemen zou komen en onze ploeg heeft nog zicht op de 3e plek op de ranglijst en dus een plek voor de nacompetitie.  Trainer Patrick Zwart had een redelijk complete selectie tot zijn beschikking. Robert Bos van Winsum miste vandaag topscorer Rogier Krohne die genoot van een korte vakantie met het gezin. Voor het overige waren er dezelfde namen als de afgelopen weken.

Onder prima weers- en redelijke veldomstandigheden (het hoofdveld op Coendersborg is nu eenmaal geen biljartlaken) werd er om 15:00 uur afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Hans Noppers uit Meppel.

De thuisploeg begon fel aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut werd Tim Hoff fors geraakt door de wat wild inkomende Ruud Grol op de middenlijn. Scheidsrechter Noppers deed het af met een vermaning, maar misschien was het slimmer geweest om direct maar een kaart te geven. Dan waren de grenzen direct duidelijk geweest. Die grenzen werden later in de wedstrijd nog nadrukkelijker opgezocht, maar op de een of andere manier nooit overschreden. In de 4e minuut kreeg de thuisploeg een vrije trap te nemen aan de linkerzijde van het veld. De bal werd door Erolind Derguti voor het doel getrapt. Doordat Ruud Grol Heinze Andringa wegduwde kwam Rhobin Brander bij de 2e paal in balbezit en die had weinig moeite om de bal in het doel te werken. Gelukkig had scheidsrechter Noppers de overtreding gezien en werd de goal geannuleerd.

Oranje Nassau Winsum 0 3 3

 Heinze Andringa is weggeduwd door Ruud Grol (links achter nr 16). Rhobin Brander (12) scoort wel, maar de treffer werd terecht geannuleerd. Marcel Pannekoek (10) heeft de overtreding ook gezien (Foto: Albert Haaima)

Oranje Nassau begon fel en goed aan de wedstrijd en drukte onze ploeg terug. Een aantal keren konden de ON-ners alleen worden gestopt door een overtreding, maar ook werd er wel eens te gemakkelijk gefloten. Echt gevaarlijk wisten de Groningers nog niet te worden. In de 9e minuut werd het wel gevaarlijk door een kopbal van Rhobin Brander uit een vrije trap. Doelman Wouter Meijer wist de bal te keren en Hans Zwakenberg kon de bal daarna wegwerken. Na een afgeslagen aanval probeerde Thijs van der Meulen het eens van afstand maar dit schot ging ver naast. Na een klein kwartier kwamen wij voor het eerst echt in de buurt van het ON-doel. Na een voorzet van Thomas Kauw kopte Roy Streppel van net binnen het zestienmetergebied hard op doel. De bal kwam tegen de uitgestoken hand van Joshua Ottens. Winsum schreeuwde om een strafschop, maar referee Noppers had geen overtreding van de regels gezien. Drie minuten later gaf Heinze Andringa een prima pass op Rick Schaaphok. Die controleerde de bal en draaide daarna om Thijs Gerlofs heen net binnen het strafschopgebied. Rick ging over het uitgestoken been van Gerlofs tegen de grond en waar “vriend en vijand” een strafschop zagen, wuifde scheidsrechter het voorval weg als was het slechts een hinderlijke fruitvlieg.

Oranje Nassau Winsum 0 3 13

 Doelman Wouter Meijer plukt deze voorzet simpel uit de lucht  (Foto: Albert Haaima)

Zo halverwege deze 1e helft kwam Winsum ook wat beter in de wedstrijd, maar misschien was het ook omdat de thuisploeg wat gas terug nam. Na zo’n 25 minuten spelen stuurde Marcel Pannekoek Thomas Kauw over rechts weg. Thomas gaf een voorzet achter de 2e paal waar Tim Hoff de bal terug kopte voor het doel langs en werd daarna fors in het gezicht  geraakt door een ON verdediger die te laat sprong. Scheidsrechter Noppers liet doorspelen!!  Thomas Kauw kwam in opnieuw balbezit en soleerde goed naar binnen. Thomas kwam alleen voor doelman Heidekamp maar moest afdrukken met links en dat is niet zijn sterkste been. Het schot kwam recht in de handen van de ON-goalie. Na een klein half uur spelen liet Heinze Andringa zich op de achterlijn foppen door een sliding van Erolind Derguti. Die hield de bal daarmee binnen en kwam over de achterlijn naar binnen lopen. De voorzet, in deze toch kansrijke situatie, was echter dramatisch slecht en ging over alles en iedereen heen.

Oranje Nassau Winsum 0 3 15

 Daan Wijma (4) gaat er met de bal vandoor nadat Thijs van der Meulen een overtreding heeft gemaakt op Rick Schaaphok (liggend)

Een paar minuten later kreeg Winsum de bal maar niet uit he zestienmetergebied. De bal kwam voor de voeten van Niels Stenekes maar die kwam maar niet tot een schot. Uiteindelijk legde hij de bal breed op Derguti, maar die kwam in een te moeilijke hoek, waardoor Wouter Meijer de hoek zodanig goed verkleinde dat de poging eigenlijk alleen maar als corner kon eindigen en dat gebeurde. De uitverdedigde corner werd opnieuw ingebracht. Wouter kwam uit, maar kreeg de bal in 1e instantie niet onder controle, maar direct daarna wel. Rhobin Brander en Heinze Andringa zorgden bij deze situatie nog voor een klein opstootje (Brander ging voor de losse bal en Andringa hield hem wat af), maar dit loste scheidsrechter Noppers prima op door beide spelers een vermaning te geven. Veel was er immers niet aan de hand.

Oranje Nassau Winsum 0 3 17

 Stan Buikema in balbezit  (Foto: Albert Haaima)

Na een kleine 40 minuten spelen trapte Erolind Derguti een corner strak naar het hoofd van Rhobin Brander op de zestienmeterlijn. De kopbal was hard, maar ging wel naast. Een paar minuten later beging Ruud Grol een forse tackle bij de zijlijn een paar meter op de eigen helft op Rick Schaaphok. Deze vloog zo’n beetje tegen de reclameborden en er ontstond opnieuw een opstootje. Ook deze situatie werd slechts gevolgd door een vrije trap voor Winsum. Hier had gewoon een kaart gegeven worden, waarbij het de vraag was welke kleur die had moeten hebben. De vrije trap werd genomen door Flaviou Fatima richting Rick Schaaphok. Die draaide in zijn aanname weg bij opponent Thijs Gerlofs en werd neergelegd. Nu ging Stan Buikema achter de bal staan op zo’n 25 á 30 meter van het ON-doel. Stan nam de bal ineens en trapte de bal hard en geplaatst bij de 1e paal in de kruising: 0 – 1 en een prachtige goal met een kansloze doelman Heidekamp. 

Oranje Nassau Winsum 0 3 40

 Hier heeft Stan Buikema zojuist afgedrukt voor zijn vrije trap: 0 - 1. Doelman Erwin Heidekamp weet al dat hij geklopt is  (Foto: Albert Haaima)

Vlak hierna werd er gefloten voor het rustsignaal.

Al tijdens de eerste helft sijpelden berichten door van de tussenstanden van de andere wedstrijden. Voor de thuisploeg waren deze ongunstig en voor ons gunstig, want wij stonden op dat moment virtueel op een nacompetitieplek voor promotie. Er moest natuurlijk overal nog wel een helft gespeeld worden, en dan kan er veel gebeuren…..

Het was opvallend dat zowel Erolind Derguti als Tim Hoff tijdens de pauze maar kort waren binnen geweest en direct op het veld gingen lopen. Beide spelers wilden kennelijk een ijsbeen voorkomen. Voor beide spelers lukte dat, want ze konden doorspelen. In deze beginfase van de 2e helft mocht Hans Zwakenberg niet mopperen dat hij geen kaart kreeg na toch 2 wat lompe overtredingen. Na een minuut of zeven stoomde linksachter Joshua Ottens op. Hij zette een goeie één-twee op met Derguti en werd daarna iets gehinderd. Dat was net genoeg om Ottens af te stoppen en de bal te veroveren, maar kennelijk niet voldoende voor een fluitsignaal. De thuisploeg begon trouwens in deze fase steeds slordiger te spelen. Corners en vrije trappen gingen zomaar over de zij- of achterlijn zonder dat er een speler in de buurt kon komen. Na een afgeslagen vrije trap van Tim Hoff in de 55e minuut werd de bal in het linker verdedigingsblok van ON door Stan Buikema veroverd.  Bij de voorzet werd de bal met de hand beroerd door Ruud Grol (geen fluitsignaal), maar Rick Schaaphok kwam in balbezit.

Oranje Nassau Winsum 0 3 57

 Rick Schaaphok en Heinze Andringa (en nog veel meer Winsumers) hebben hands gezien, maar.........  (Foto: Albert Haaima)

Die schoot de bal vanuit een halve draai van een meter of 8 op doel en opnieuw kwam de bal tegen de hand van Ruud Grol. Nu volgde wel een fluitsignaal………. waar iedereen een strafschop voor de Winsumers verwachtte, besloot de referee tot een indirecte vrije trap voor de thuisploeg wegens gevaarlijk spel van de Winsum-aanvaller. Deze beslissing werd eigenlijk door niemand begrepen. Na een klein uur spelen een goeie aanval van onze kant met een goede combinatie tussen Rick Schaaphok en Thomas Kauw, waarbij de laatste Tim Hoff met een prima passje alleen voor doelman Heidekamp zette. Tim moest trappen met rechts (minder sterke been) en dat bood doelman Heidekamp voldoende mogelijkheid om het schot te pakken.

Oranje Nassau Winsum 0 3 72

 Rick Schaaphok krijgt hier een beuk van Thijs Gerlofs in de rug; ook dit werd toegestaan  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later was het wel raak en hoe! José Bello kwam aan de linkerzijde vlak over de middenlijn in balbezit. Hij zag dat Rick Schaaphok van zich af sprintte achter verdediger Thijs Gerlofs.  Met een fantastische strakke bal werd Rick aangespeeld. De bal ging over Gerlofs en kwam schuin van achteren bij Rick. Rick wist de harde pass met de borst niet alleen te controleren, maar ook exact in de looprichting mee te sturen. Hij nam daarna de bal ineens op de pantoffel en als een streep vloog de bal langs de kansloze doelman Heidekamp in de verre hoek: 0 – 2 en een goal zoals we die niet vaak zien.

Oranje Nassau Winsum 0 3 75

 Rick Schaaphok heeft zojuist afgedrukt voor de 0 - 2. Ruud Grol, Joshua Ottens en Erwin Heidekamp komen te laat  (Foto: Albert Haaima)

Alles was perfect: de pass, de aanname en de afronding. Dit leek de beslissing in de wedstrijd. Toch kwam ON twee minuten later gevaarlijk door. Erolind Derguti mocht over links er te gemakkelijk langs. Hij ging door naar de achterlijn en kwam naar binnen. Rhobin Brander kwam goed inlopen bj de 1e paal en werd ingespeeld. Brander drukte vanaf de rand van het doelgebied hard af, maar had pech dat de bal via de lat weer het veld in caramboleerde. Heinze kon hierna de bal tot corner verwerken. Deze werd door Wouter Meijer keurig uit de lucht geplukt, zodat ON niet het gevoel kreeg dat er nog wat te halen zou zijn. In de 64e minuut leverde Thijs Gerlofs een breedtepassje in de defensie zomaar in bij Thomas Kauw. Die mocht alleen op doelman Heidekamp af gaan, maar liet zich daarbij iets te ver naar buiten duwen, zodat het niet tot een kans kwam.

Oranje Nassau Winsum 0 3 96

 Thomas Kauw onderweg naar doelman Erwin Heidekamp, maar het zal geen goal opleveren  (Foto: Albert Haaima)

Beide trainers begonnen te wisselen, maar heel veel effect had dit niet meer op het spelbeeld. De thuisploeg probeerde nog wat met aanvallende impulsen, maar tot echt fatsoenlijke aanvallen waren de Groningers niet meer in staat. De Winsumer defensie stond als een huis, geen Groninger muisje kwam er door. Doordat er bij ON achterin één op één werd gespeeld, kwamen er meer mogelijkheden voor ons. Toch werd de thuisploeg nog één keer gevaarlijk na een voorzet van de net ingevallen Robert Pomstra. De kopbal van Rhobin Brander was tegendraads en dus gevaarlijk, maar Hans Zwakenberg stond goed opgesteld en kon de bal voor de doellijn wegtrappen. Een minuut later liet Winsum zien hoe het wel moet. Na een prima pass van Rick Schaaphok op Thomas Kauw kwam de laatste alleen voor de keeper. Thomas vond de hoek te moeilijk en draaide terug. Hij passte op Rick en die gaf ineens een mooi passje op de diepgaande Tim Hoff. Die kwam nu in het centrum alleen voor doelman Heidekamp en Tim had nu weinig moeite om de bal langs de doelman tegen de touwen te schuiven: 0 -3 en nu een prima uitgespeelde goal.

Oranje Nassau Winsum 0 3 108

 Tim Hoff (nr 8) heeft doelman Erwin Heidekamp op het verkeerde been gezet en schuift de 0 - 3 tegen de touwen  (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg probeerde het hierna nog wel, maar kwam nog tot twee mogelijkheden. Die eerste mogelijkheid ontstond toen Erolind Derguti de bal middels een overtreding (elleboog in het gezicht) op Heinze Andringa veroverde.

Oranje Nassau Winsum 0 3 124

 Erolind Derguti zet zijn elleboog in het gezicht van Heinze Andringa en mag er daarna met de bal vandoor gaan richting het doel..  (Foto: Albert Haaima)

Derguti kwam daarna naar binnen en schoot op doel, waarbij Wouter Meijer redde. De rebound was voor Ali Hussein al Jaffar, maar opnieuw gooide Wouter Meijer zich goed voor de bal, waardoor deze corner ging. De corner werd over het doel gekopt door Robert Pomstra.

Oranje Nassau Winsum 0 3 119

 Bauke Hoekstra in duel met Erwin Pomstra  (Foto: Albert Haaima)

De beste mogelijkheden waren er voor ons. Na een goede opbouw via Marcel Pannekoek en Deshley Storm werd Thomas Kauw ingespeeld. Thomas probeerde het daarna in zijn eentje, maar kwam de laatste verdediger niet voorbij, terwijl er ook afspeelmogelijkheden waren.

Oranje Nassau Winsum 0 3 133

 Deshley Storm onderweg naar het ON-doel, maar hij zal worden gestopt door Erwin Pomstra  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later werd Thomas goed in de diepte aangespeeld. In kansrijke positie kreeg hij een forse duw in de rug, maar scheidsrechter Noppers zag hier als enige geen overtreding in. In de 88e minuut werd Heinze Andringa fors op de enkels getackeld, maar opnieuw volgde er geen fluitsignaal. Heinze moest helaas worden gewisseld. In de slotminuut van de wedstrijd werd een corner door Rick Schaaphok teruggelegd op de zojuist ingevallen Thijs Hoeksema. Diens schot mislukte jammerlijk, waardoor de wedstrijd in een 0 – 3 stand eindigde.

Een hele mooie overwinning op een ploeg met zeker een behoorlijk aantal goeie spelers, maar ze spelen niet als een team. Dat doen wij veel beter en daarom is de overwinning ook terecht bij ons terecht gekomen. Met 3 goeie goals en een scheidsrechter die vandaag wel erg matig floot. Dat kan gebeuren, iedereen heeft wel eens een mindere dag. De noodzakelijke winst was er dus, maar ook had Gorecht de 3 – 0 achterstand weten om te buigen in een 3 – 4 overwinning. Die 3e plek is dus nog ver weg, maar misschien komt er nog een kans…. De situatie onderin de ranglijst is erg onoverzichtelijk. Er kunnen nog 6 ploegen op een degradatieplek komen en er kunnen nog 9 ploegen in aanmerking komen voor het spelen van een nacompetitie tegen degradatie. Als ON zaterdag verliest van VEV ’67 en Noordscheschut verliest niet, dan is ON gewoon gedegradeerd naar de 2e klasse. Stel dat de vv Groningen nog op een 12e of 13e plaats eindigt, dan vervalt hun 3e periodetitel en komt die toe aan de hoogst geëindigde ploeg in de eindrangschikking zonder periode, en dat …….. zijn wij.

Het wordt nog een spannende dag komende zaterdag voor heel veel ploegen!!

 

Cvv Oranje Nassau    -   vv Winsum 1       0 – 3 (0 – 1)

45.

0 – 1

Stan Buikema

60.

0 – 2

Rick Schaaphok

68.

0 – 3

Tim Hoff

 

Scheidsrechter: De heer Hans Noppers uit Meppel

Geel: -

Rood: -

 

Opstelling: Oranje Nassau 1

Doel:  Erwin Heidekamp

Achter: Daan Wijma, Ruud Grol (70. Erwin Pomstra), Thijs Gerlofs, Joshua Ottens

Midden:  Thijs van der Meulen, Niels Stenekes (67. Ali Hussein al Jaffar), Joël Wagenaar (65. Robert Pomstra)

Voor:  Max Blaauw, Rhobin Brander, Erolind Derguti

 

Opstelling Winsum

Doel:  Wouter Meijer

Achter: Heinze Andringa (88. Thijs Hoeksema), Marcel Pannekoek, Hans Zwakenberg, Flaviou Fatima

Midden:  Stan Buikema, Roy Streppel, Tim Hoff (84. Deshley Storm)

Voor:  Thomas Kauw, Rick Schaaphok, José Bello (65. Bauke Hoekstra)

 

HS