Vanmiddag speelde onze hoofdmacht tegen de vv Groningen. De ploeg die voor de winterstop kandidaat nr 1 leek voor rechtstreekse degradatie, maar in de laatste 7 wedstrijden maar liefst 21 punten haalde, lijkt nu te gaan spelen, via de 3e periode, om promotie naar de hoofdklasse. Ook twee weken geleden, in Groningen, werden wij moeiteloos aan hun zegekar gebonden met een 3 – 0 verlies. Trainer Gert Haak van Groningen kon bijna beschikken over zijn gehele selectie, en trainer Robert Bos kon beschikken over dezelfde elf die de vorige week wonnen van Blauw Wit, maar dat betekende wel dat er nog steeds 7 absenten waren.

Onder prima omstandigheden werd om iets na half drie onder leiding van scheidsrechter Wouter Wiersma afgetrapt. Onze jongens begonnen sterk aan de wedstrijd. Nadat eerste Thomas Kauw over de linker vleugel doorkwam tot de achterlijn, maar niemand vond voor het doel, kwamen we in de 3e minuut wel op voorsprong. Nadat Thomas eerst een corner had verdiend, werd deze door hem voor het doel getrapt, maar uitverdedigd. Thomas ontving de bal terug bij de zijlijn en trapte de bal met een omhaal weer richting het doel. Die bal werd door Stan Buikema doorgekopt richting Marcel Pannekoek. Marcel gaf een fijn passje tussen de verdediging en doelman Ivan Landlust door en vond Rogier Krohne bij de 2e paal. Rogier had weinig moeite om de bal tegen de touwen te schoppen: 1 – 0.

vvWinsum vvGroningen 1 2 6

 Rogier Krohne scoort de 1 - 0 uit een prima pass van Marcel Pannekoek (Foto: Albert Haaima)

Na een minuut of 6 mocht Giovanni Salvo niet mopperen dat hij er met een waarschuwing vanaf kwam na een forse overtreding op Stan Buikema.

vvWinsum vvGroningen 1 2 13

 Doelman Ivan Landlust weet deze voorzet van Rogier Krohne corner te stompen  (Foto: Albert Haaima)

In de 10e minuut trapte Thomas Kauw een corner voor het doel die door Rogier Krohne hard op doel werd gekopt. De bal ging echter recht op doelman Landlust, maar kennelijk was de bal onderweg al de achterlijn gepasseerd, want er werd een doeltrap gegeven.

vvWinsum vvGroningen 1 2 19

 Rogier Krohne kopt de corner van Thomas Kauw hard op doel, maar kennelijk was de bal de achterlijn gepasseerd geweest  (Foto: Albert Haaima)

Dat leek een vreemde beslissing. Na een klein kwartier spelen speelde Heinze Andringa Thomas Kauw aan met een vrije trap. Thomas was Tim Rosema te slim af bij de achterlijn en stoomde op richting het doel. Thomas probeerde doelman Landlust bij de 1e paal te passeren, maar schoot de bal in het zijnet. Een betere optie was misschien geweest om de bal terug te leggen. Na een fraaie actie van Roy Streppel over de as van het veld zette Roy nog een één-twee op met Thomas Kauw, maar die eindpass was net te diep, waardoor keeper Landlust kon ingrijpen. Twee minuten later gaf Thomas Kauw een voorzet vanaf rechts en kreeg Bauke Hoekstra een behoorlijke kopkans: naast. Er was in deze fase maar één ploeg die voetbalde en dat was de thuisploeg. Na een kleine 20 minuten spelen onderschepte Stan Buikema een pass en stuurde hij direct Thomas Kauw diep. Thomas gaf een voorzet richting de vrijstaande Rogier Krohne, maar Danny Harms kon de bal nog net corner tikken. Een paar minuten later trapte Tim Hoff een vrije trap vanaf rechts achter de 2e paal. Rogier Krohne legde de bal netjes terug op de vrijstaande Bauke Hoekstra. In kansrijke positie ging het schot van Bauke hoog over. Twee minuten later kregen wij een ingooi ver op de helft van de vv Groningen. Giovanni Salvo kwam nota bene in balbezit. Die stoomde op en speelde Virgil Muller aan op links. Die ging over links buitenom en kwam daarna naar binnen. Salvo was ondertussen doorgesprint en die werd uitstekend bediend door Muller middels een steekpass. Giovanni Salvo kwam alleen voor doelman Wouter Meijer en schoof de bal beheerst langs de doelman in de lange hoek: 1 – 1.

vvWinsum vvGroningen 1 2 40

 Giovanni Salvo (links opspringend bij doelman Wouter Meijer) schuift de bal in de lange hoek voor de 1 - 1  (Foto: Albert Haaima)

Dat was eigenlijk de eerste keer dat de gasten voor ons doel kwamen en direct lag de bal in het netje. Het ging ook eigenlijk wel veel te gemakkelijk. Een paar minuten later leken de Groningers opnieuw gevaarlijk te worden, maar nu was de balaanname van Tim van der Molen uit een vrije trap van Jasper Ludema matig, waardoor Marcel Pannekoek nog kon ingrijpen en opruimen.

vvWinsum vvGroningen 1 2 51

 Rogier Krohne in een duel om de bal met Nordin Philipsen  (Foto: Albert Haaima)

Na ruim een half uur spelen stuurde Rogier Krohne Stan Buikema over links weg. De voorzet werd corner getikt. De corner werd uitverdedigd en van vlak buiten het zestienmetergebied door Stan Buikema ineens op de schoen genomen. Deze bal viel net achter de lat op het net.

vvWinsum vvGroningen 1 2 68

 Wouter Meijer is attent bij een pass op Tim van der Molen  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten voor de pauze een gevaarlijke aanval van onze gasten die eindigde met een schot van Tim van der Molen. Wouter Meijer wist de bal te keren, maar de rebound was opnieuw voor de VVG-spits, maar nu ging de bal via de voet van Marcel Pannekoek over de achterlijn: corner. Aan de andere kant onderschepte Roy Streppel een pass op de VVG-helft en speelde hij Thomas Kauw op links aan.

vvWinsum vvGroningen 1 2 79

 Thomas Kauw wordt hier op links aangespeeld en loopt Tim Rosema er uit onderweg naar doelman Landlust  (Foto: Albert Haaima)

Thomas kwam naar binnen en verscheen alleen voor doelman Ivan Landlust. Thomas wilde nu de doelman in de lange hoek passeren, maar nu ging de bal juist voorlangs het doel.

vvWinsum vvGroningen 1 2 92

 Thomas Kauw heeft hier zojuist afgedrukt, maar schiet de bal voorlangs  (Foto: Albert Haaima)

Zo brak de rust aan met een 1 – 1 stand, maar was een 2 – 0 stand eigenlijk een veel betere weergave geweest van wat beide partijen hadden laten zien, maar ja………

Na de pauze twee ongewijzigde ploegen. Na 2 minuten spelen kreeg Winsum een corner vanaf rechts te nemen. De corner werd in instantie weggewerkt, maar opgevangen door Stan Buikema. Die gaf een prima voorzet op de bij de 2e paal helemaal vrij staande Bauke Hoekstra. Bauke raakte de bal niet helemaal goed, waardoor die voorlangs ging, terwijl een knikje bij de 1e paal simpel leek. Dat was een grote kans. Het was al wel snel duidelijk dat de vv Groningen deze 2e helft feller uit de kleedkamer waren gekomen dan in de 1e helft. Virgil Muller, in de eerste helft eigenlijk onzichtbaar, had een prima actie op links en ging door richting de achterlijn. De lage voorzet kon door Hans Zwakenberg nog worden weggetrapt, maar was gevaarlijk.

vvWinsum vvGroningen 1 2 115

 Hans Zwakenberg kan de voorzet van Virgil Muller wegwerken  (Foto: Albert Haaima)

Na ruim 10 minuten kregen de Groningers een vrije trap te nemen halverwege de Winsum-helft. De met een mooie trap gezegende Jasper Ludema achter de bal. Deze trapte de bal indraaiend voor het doel. Giovanni Salvo raakte de bal wel, maar niet vol, waardoor die richting de 2e paal ging, waar Danny Harms op dook. Die kon zijn voet net niet achter de bal krijgen, waardoor de bal net naast ging. Een erg gevaarlijke situatie die maar net goed ging. Het zou een fase worden, waarin er maar één ploeg meer voetbalde en dat waren onze gasten. Na ruim een kwartier ontstond uit een verre pass een sprintduel tussen Nordin Philipsen en Hans Zwakenberg. Na wat geduw heen en weer ging Hans tegen het gras in het zestienmetergebied en viel hij met de hand op de bal. Scheidsrechter Wiersma floot voor de overtreding van Philipsen en daar mochten we niet mee mopperen. Trainer Robert Bos probeerde het tij te keren en wisselde Rick Schaaphok voor Stan Buikema. De wissel had, helaas, geen enkel effect op het spel.

vvWinsum vvGroningen 1 2 136

 Hier tikt doelman Ivan Landlust een voorzet corner  (Foto: Albert Haaima)

De Groningers beheersten het spel en drukte de Winsumers helemaal terug, maar tot echte kansen kwam het nog niet. Wesley Walstra werd eens over rechts weggestuurd door Jasper Ludema, maar de voorzet kon nog net corner worden getikt. Deze corner werd uitverdedigd maar opgevangen door Jasper Ludema. Die loste een vreemd schotje richting de eerste paal die nog net daarvoor op de grond stuiterde. Goalie Wouter Meijer kon de bal wel keren, maar niet klemmen. Gelukkig was Heinze Andringa in de buurt om de bal weg te rossen. Winsum kwam maar niet meer uit de omsingeling van de Groningers. Toch kwamen er zo nu en dan in de counter wel wat mogelijkheden, maar speelden we het niet altijd even slim. Zo veroverde Bauke Hoekstra de bal op het middenveld een keer prima. Bauke ging over de middenlijn en, terwijl Rogier Krohne op links helemaal vrij mee liep, werd de bal in het centrum zomaar weer ingeleverd. Na een klein half uur spelen in de 2e helft gaf Rogier Krohne een prima pass achter de 2e paal in de VVG-defensie waar Rick Schaaphok op dook. Die nam de bal ineens op de pantoffel, maar had pech dat de bal richting de verre hoek door verdediger Danny Harms kon worden geblokt.

vvWinsum vvGroningen 1 2 176

 Rick Schaaphok in duel met Nordin Philipsen  (Foto: Albert Haaima)

Scheidsrechter Wiersma, die tot nu een prima wedstrijd floot, had het nu even lastig en gaf 2 minuten tijd maar liefst 3 gele kaarten aan ons, waarvan vooral de laatste (Flaviou) erg dubieus was, omdat er een lange tijd zat tussen het duel en het moment van de kaart. Die kaart had niets meer te maken met de beoordeling van de situatie. Na ruim een half uur spelen werd een bal vanaf de rand van ons zestienmetergebied niet weggewerkt. De bal rolde voor de voeten van Danny Harms die vol uithaalde. De bal werd door Hans Zwakenberg half met het lichaam en half met een arm door geblokt. VVG schreeuwde om een strafschop, maar scheidsrechter Wiersma liet doorspelen. In deze fase was er veel strijd en veel duels, en was er geen sprake meer van goed voetbal. De wedstrijd leek richting een gelijkspel te gaan, hoewel onze gasten wel steeds de bovenliggende partij waren. Na balverlies door Rick Schaaphok ver op de helft van VVG werd Jaimie Walstra over rechts diep gestuurd. Die liep door richting de achterlijn en mocht daar ongehinderd een harde lage voorzet geven richting de eerste paal waar Virgil Muller attenter was dan onze defensie en de bal hard en hoog bij de 1e paal tegen de touwen schoot: 1 – 2.

vvWinsum vvGroningen 1 2 180

 De rechts weglopende Virgil Muller heeft zojuist de voorzet van Wesley Walstra in het doel geschoten voor de 1 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Uiteraard grote vreugde bij de Groningers en een forse domper voor ons. Vlak voor het einde van de wedstrijd gaf Marcel Pannekoek nog een lage voorzet voor het doel op Rogier Krohne, maar die had veel ontzag voor de inkomende Danny Harms met een sliding, zodat het niet tot een schotpoging kwam.

vvWinsum vvGroningen 1 2 184

 Rogier Krohne springt omhoog voor de komende Danny Harms  (Foto: Albert Haaima)

In de allerlaatste minuut gaf Rick Schaaphok nog een prima passje op de diepgaande Thomas Kauw. Die ging alleen op doelman Landlust af. Thomas werd binnen de lijnen van achteren op de hakken getikt en ging naar het gras. Waar heel Winsum dacht nog een strafschop te krijgen dacht referee Wiersma daar heel anders over: hij had, als enige op het sportpark, geen overtreding gezien. Werkelijk ongelooflijk!

Zo eindigde de wedstrijd in een 1 – 2 verlies. De eerste helft waren wij de bovenliggende partij en hadden we dat moeten uitdrukken in goals. In het tweede bedrijf was vv Groningen de betere ploeg. Een gelijkspel was daarom verdiend geweest. Zoals de Groninger het na afloop ook zeiden: “voor de winterstop hadden we zo’n wedstrijd verloren, en nu winnen we”.

Komende zaterdag volgt er opnieuw een thuiswedstrijd en nu tegen Zeerobben uit Harlingen. Daarna na de uitwedstrijd tegen Oranje Nassau en op 26 mei de laatste wedstrijd thuis tegen PKC ’83. Ik heb het niet allemaal berekend, maar we lijken veilig. Het gat met een nacompetitieplek tegen degradatie is slechts 6 punten (met nog 3 wedstrijden te spelen), maar het lijkt mij niet mogelijk dat de 8 ploegen onder ons nog 7 punten (incl doelsaldo) of meer halen om ons te passeren op de ranglijst. Het op de 3e plek staande Gorecht lijken we niet meer te kunnen inhalen met een verschil van 6 punten. Die 3e plek geeft wel recht op het spelen van een nacompetitie voor promotie (vervangende 2e periode van kampioen Buitenpost). Het lijkt mij wel dat we nog hiervoor gaan spelen. Gorecht heeft ook nog zware tegenstanders, en je weet maar nooit…..

 

vv Winsum 1     - vv Groningen 1                             1 – 2 (1 – 1)

03.

1 – 0

Rogier Krohne

23.

1 – 1

Giovanni Salvo

88.

1 – 2

Virgil Muller

 

Scheidsrechter: De heer Wouter Wiersma uit Drachten

Geel: Erik Lourens (Groningen) en Heinze Adringa, Thomas Kauw, Marcel Pannekoek en Flaviou Fatima (Winsum)

Rood: -

 

Opstelling Winsum

Doel:  Wouter Meijer

Achter: Heinze Andringa, Marcel Pannekoek, Hans Zwakenberg, Flaviou Fatima

Midden:  Stan Buikema (62. Rick Schaaphok), Roy Streppel, Tim Hoff

Voor:  Thomas Kauw, Rogier Krohne, Bauke Hoekstra

 

Opstelling: Groningen 1

Doel:  Ivan Landlust

Achter: Nordin Philipsen (67. Aksanti Kalswe), Danny Harms, Tim Rosema, Erik Lourens

Midden:  Giovanni Salvo, Martin Kamstra (87. Curly Selassa), Jasper Ludema

Voor:  Jamie Walstra (90. Gregory Daalman), Tim van der Molen, Virgil Muller

 

HS