Vanmiddag speelde onze hoofdmacht tegen Cvv Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden. Deze grote vereniging (1.300 leden, 85 teams) staat,  net als wijzelf, in een enorm brede middenmoot met slechts 3 punten verschil tussen de nummer 4 (wij) en de nr 11 (Balk) van de ranglijst. Winst of verlies vandaag zou daarom enorm belangrijk zijn. Trainer/coach Bert Hollander had te maken met wat absenten, maar ook onze trainer/coach Robert Bos moest flink puzzelen. Doelman Cedric Tillema was uiteraard uitgesloten na zijn rode kaart van de afgelopen week, maar ook Wouter Bloem was niet beschikbaar wegens een blessure. Daarmee kwam het aantal niet beschikbare spelers op zeven en dat is, in deze belangrijke fase, niet fijn.

vvWinsum Blauwwit 6 2 24

De nieuwe trainer van de vv Winsum (seizoen 2018/2019) had een vrije dag en bekeek zijn nieuwe ploeg. Rechts naast hem lid van de technische commissie van de vv Winsum Jan-Jaap Zijlstra  (Foto: Albert Haaima)

De wedstrijd begon om iets na half drie onder leiding van scheidsrechter Mélarno Kraan uit Winschoten die een prima wedstrijd floot. Al in de 2e minuut ontstond de eerste grote kans toen Thomas Kauw een zwak passje van de geroutineerde Jaap Oostra in de Blauw Wit-defensie onderschepte. Thomas kwam naar binnen en speelde de buitenom sprintende Rogier Krohne tijdig aan. Rogier kwam alleen voor doelman Kevin Wilpstra en probeerde de goalie in de korte hoek te verschalken, maar deze kreeg nog net een half handje tegen de bal: in het zijnet.

vvWinsum Blauwwit 6 2 6

Doelman Kevin Wilpstra weet het schot van Rogier Krohne nog net te raken en tikt de bal corner  (Foto: Albert Haaima)

De corner leverde niets op. Een paar minuten later ging Rogier Krohne goed door over rechts. Hij kapte zijn man uit en legde de bal laag terug op de vrijstaande Roy Streppel, die vanaf een meter of 10 voor de goal kon uithalen. Doelman Wilpstra wist de laag ingeschoten bal met de voet te keren. In de 10e minuut had Roy Streppel een goeie actie over de as van het veld. Hij leek het zestienmetergebied in te slalommen, maar werd net daarbuiten, ten koste van een overtreding, gestuit. De vrije bal werd door Rogier Krohne in de muur geschoten. De rebound was voor Stan Buikema, wiens poging ook strandde in de muur. De afvallende bal was nu voor Tim Hoff, maar diens poging ging recht op doelman Kevin Wilpstra af, zodat ook dit gevaar geneutraliseerd werd. In het tweede kwartier van de eerste helft was het spel van beide ploegen overigens matig. Misverstanden en onnauwkeurige passes beheersten het beeld. Na een klein half uur werd Bauke Hoekstra over rechts weggestuurd. Bauke kwam in twee instanties langs verdediger Daniël Santhuizen en gaf vanaf de achterlijn een lage harde voorzet. Wiebe Bakker kwam inlopen en raakte de bal niet lekker, waardoor de bal in het doel caramboleerde: 1 – 0 en een gelukkige goal.

vvWinsum Blauwwit 6 2 35

Verdediger Wiebe Bakker (nr 9) raakt de bal niet lekker na een harde voorzet van Bauke Hoekstra vanaf rechts en scoort de 1 - 0 in eigen doel  (Foto: Albert Haaima)

Blauw Wit leek direct daarna gevaarlijk te worden doordat de Winsumer defensie verrast werd door een verre ingooi van Joni Greogoria. De snelle Floris Boonstra had er wel op gerekend, maar gelukkig was doelman Wouter Meijer attent en kon die de bal nog onderscheppen. Onze gasten oogden vanmiddag wat onmachtig; ze kwamen maar amper toe aan wat mogelijkheden, laat staan kansen. Onze aanval was wel wat dreigender, maar tot echte kansen kwamen we niet, doordat òf de voorzetten net te scherp waren, òf net niet goed vielen dan wel dat de doelpogingen recht op de doelman gingen of hoog over het doel.

vvWinsum Blauwwit 6 2 54

Flaviou Fatima kopt de bal langs verdediger Tim van Dijk en gaat richting de achterlijn voor een voorzet die helaas net niet goed valt  (Foto: Albert Haaima)

 

Dat veranderde allemaal in de laatste 5 minuten voor de pauze. Een uitverdedigde corner van ons werd opgevangen door Roy Streppel en opnieuw voor het doel gebracht. De bal werd door Rogier Krohne op de rand van het zestienmetergebied ineens vol op de pantoffel genomen en als een granaat sloeg de bal in de hoek tegen de touwen: 2 – 0.

vvWinsum Blauwwit 6 2 59

Rogier Krohne heeft zojuist een bal vol op de pantoffel genomen. Doelman Kevin Wilpstra ziet de bal in de hoek ploffen voor de 2 - 0  (Foto: Albert Haaima)

Doelman Kevin Wilpstra was kansloos, want hij heeft de bal alleen maar horen voorbij suizen: een geweldige goal. Een minuut later werd Thomas Kauw door Tim Hoff in het centrum aangespeeld. Thomas speelde de bal behendig tussen de beide centrale verdedigers door en kwam alleen voor doelman Wilpstra. Ondertussen was Rogier Krohne meegelopen. Thomas behield het overzicht en legde de bal breed. Voor Rogier was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te schieten: 3 – 0.

vvWinsum Blauwwit 6 2 65

Thomas Kauw kwam alleen voor doelman Wilpstra en zag dat Rogier Krohne er beter voor stond.....  (Foto: Albert Haaima)

vvWinsum Blauwwit 6 2 74

Rogier Krohne heeft zojuist de 3 - 0 binnen getikt en bedankt Thomas Kauw voor de assist  (Foto: Albert Haaima) 

Weer een minuut later was er een slechte balaanname in de Blauw Wit-defensie. Rogier pikte de bal op en lanceerde zichzelf. Doelman Wilpstra kwam snel uit en was net eerder bij de bal dan Rogier.

vvWinsum Blauwwit 6 2 76

Rogier Krohne maakt zich klein voor de uitkomende doelman Kevin Wilpstra die iets eerder bij de bal was  (Foto: Albert Haaima)

Vlak voor de pauze was het wel raak. Een vrije trap werd door Tim Hoff achter de 2e paal getrapt. Daar kopte Thomas Kauw de bal prima voor de goal, waar Rogier Krohne goed in kwam. Rogier was sneller dan Jaap Oostra en beroerde de bal licht met de buitenkant van de rechterschoen en verlengde de bal prachtig in de lange hoek: 4 – 0.

vvWinsum Blauwwit 6 2 87

Rogier Krohne tikt de bal, uit de voorzet van Thomas Kauw met het hoofd, met veel gevoel richting de 2e paal.... (Foto: Albert Haaima)

vvWinsum Blauwwit 6 2 92

Rogier kijkt nog even achterom, maar ziet dat de bal achter verdediger Jaap Oostra en doelman Kevin Wilpstra in het verre zijnetje valt voor de 4 - 0  (Foto: Albert Haaima)

Direct daarna werd er gefloten voor de pauze.

Trainer Bert Hollander was duidelijk ontevreden over zijn ploeg en had daar ook reden toe. Hij wisselde maar liefst 3 man om te pogen zijn ploeg aan het voetballen te krijgen. Dat lukte maar amper. In de 48e minuut werd Rogier Krohne in het centrum aangespeelde. Hij omspeelde simpel Marc Drijver en ontweek ook behendig de uitkomende doelman Wilpstra. Er resteerde alleen een leeg doel, maar Rogier schoot de bal iets te laconiek naast.

vvWinsum Blauwwit 6 2 97

De niet zichtbare Rogier Krohne schoot de bal in kansrijke positie wat laconiek naast het doel. Thomas Kauw (nr 6) begrijpt het even niet..  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Een verre ingooi werd door de Winsumer defensie wel weggekopt, maar de bal viel precies voor de voeten van Bob Schepers. De oud-prof liet zien dat hij een bal nog steeds erg goed kan raken, want hij schoot de bal ineens vanuit de lucht schitterend in de verre kruising: 4 – 1 met een kansloze doelman Wouter Meijer. Een minuut later mocht invaller Bas Koetstra zomaar over links door komen. Hij kwam helemaal niemand tegen en liep door naar de achterlijn. De lage voorzet kon door de goed spelende Marcel Pannekoek worden weggewerkt.

vvWinsum Blauwwit 6 2 106

Bauke Hoekstra is goed doorgekomen over links en geeft een voorzet. Helaas geen Winsumers voor het doel  (Foto: Albert Haaima)

Op dat moment gingen de hemelsluizen even helemaal open; er was sprake van een kleine wolkbreuk, waardoor het veld erg glad werd en er hier en daar plassen ontstonden. Er werd natuurlijk wel gewoon doorgespeeld. In de 56e minuut stuurde Roy Streppel Thomas Kauw over rechts weg. Thomas ging op snelheid langs zijn man en schoot hard en laag richting de verre hoek. Keeper Wilpstra kon de bal nog net verlengen tot corner.

vvWinsum Blauwwit 6 2 110

Doelman Kevin Wilpstra tikt het schot van Thomas Kauw corner  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later kreeg Bauke Hoekstra de bal in het centrum. Hij schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied, maar de bal werd net beroerd door een voetje: net naast. Voordat de corner werd genomen een wissel: Rick Schaaphok voor Stan Buikema. De corner werd achter de 2e paal getrapt en daar opgevangen door Rogier Krohne. Rogier kapte naar binnen en schoot hard op doel. Doelman Wilpstra kon de bal alleen meer keren. De bal werd opgevangen door Rick Schaaphok. Die speelde Marc Drijver in het zestienmetergebied simpel uit en trapte de bal soepel in de lange hoek: 5 – 1.

vvWinsum Blauwwit 6 2 130

De niet zichtbare Rick Schaaphok heeft de bal in de lange hoek getrapt voor de 5 - 1 . Marcel Pannekoek steekt de handen in de lucht en ook Thomas Kauw is onderweg naar de doelpuntenmaker (Foto: Albert Haaima)

Onze gasten konden ook in deze fase van de wedstrijd maar amper gevaarlijk worden. Bob Schepers probeerde het nog eens van afstand, maar deze keer ging de bal ver naast. Ook Rick Schaaphok probeerde het met een lob van zo’n 40 meter, maar doelman Wilpstra kreeg in een uiterste poging nog net een handje achter de bal.

vvWinsum Blauwwit 6 2 141

Hier weet Kevin Wilpstra de lob van Rick Schaaphok nog net over het doel te tikken  (Foto: Albert Haaima)

In de 67e minuut onderschepte Bauke Hoekstra een slechte pass in de Blauw Wit-defensie. Hij liep op en speelde de bal breed op Rick Schaaphok. Die zag de doelman uitkomen en stifte de bal fantastisch over de uitkomende doelman in het doel: 6 – 1.

vvWinsum Blauwwit 6 2 150

Rick Schaaphok stift de bal fantastisch over de uitgekomen doelman Kevin Wilpstra in het doel voor de 6 - 1  (Foto: Albert Haaima)

Hierna nam Winsum wat gas terug en werden de Leeuwarders ineens gevaarlijk. Zo verslikte Heinze Andringa zich bij de eigen achterlijn, waardoor Geart Hiemstra richting het doel kon lopen en daar een harde voorzet geven op twee inkomende aanvallers. Wouter Meijer was attent en kon de voorzet onderscheppen. Na ruim een half uur spelen in de 2e helft werd Flaviou Fatima prima over links weggestuurd door Tim Hoff. Flaviou gaf een lage voorzet achter de defensie af, maar de juist ingevallen José Bello kwam wel goed inglijden, maar kon de bal net niet raken. Een paar minuten later kregen onze gasten een corner te nemen. De bal viel voor de voeten van Arjen Boonstra. Die schoot hard op doel, maar Wouter Meijer wist dit schot prima te keren. De bal ging naar links, en werd vanaf daar hard en laag voorgegeven. Nu was het aan onze zijde Hans Zwakenberg die ongelukkig tegen de bal liep waarna de bal hard langs Wouter Meijer in het doel belandde: 6 – 2.

vvWinsum Blauwwit 6 2 180

Hans Zwakenberg (iets zichtbaar achter Mark Prins (nr 16) raakte de bal ongelukkig en scoort de 6 - 2 in eigen doel  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later raakte Marcel Pannekoek de bal niet goed in het hart van de verdediging. De bal viel voor de voeten van Arjen Boonstra. Die lobde de bal netjes over doelman Wouter Meijer, maar had pech dat de bal via de lat weer het veld in caramboleerde. Een paar minuten voor tijd had Rick Schaaphok nog een mooie actie op rechts. Hij legde binnen het zestienmetergebied de bal breed voor de inkomende Roy Streppel. Roy kwam net niet lekker uit met zijn passen: in kansrijke positie op een paar meter voor het doel schoot hij de bal naast.

vvWinsum Blauwwit 6 2 194

Rick Schaaphok gebruikt het poortje van Marc Drijver om de vrijstaande Roy Streppel aan te spelen. Het schot van Roy gaat net naast  (Foto: Albert Haaima)

Ook onze gasten kregen nog twee grote kansen. Bos Schepers kapte zich buiten het zestienmetergebied goed vrij en haalde vol uit. Wouter Meijer liet zijn kwaliteit zien door de hard ingeschoten bal corner te tikken. Vlak voor het einde van de wedstrijd soleerde Arjen Boonstra behendig tussen twee verdedigers door. Het lage schot in de verre hoek werd door Wouter Meijer met de voet corner getikt.

vvWinsum Blauwwit 6 2 208

Wouter Meijer werkt het harde/lage schot van Arjen Boonstra met de voet tot corner (Foto: Albert Haaima)

De corner viel precies voor de voeten van Joni Greogoria. Die haalde vol uit, maar ook nu wist Wouter Meijer het schot te keren.

Zo eindigde de wedstrijd in een zeker niet geflatteerde 6 – 2 overwining. Onze ploeg was zeer effectief in een korte periode voor de pauze en sloeg daarmee een onoverbrugbaar gat. Bij vlagen was de wedstrijd aantrekkelijk, maar er waren ook perioden dat er matig werd gespeeld. Belangrijk is wel dat wij ons goed hebben hersteld voor de zeperd afgelopen zaterdag in en tegen de vv Groningen. Die ploegde veegde nu Noordscheschut in eigen huis van de mat met een grote uitslag: 1 – 6 winst. Komende  zaterdag spelen we opnieuw tegen deze ploeg. We hebben gezien waartoe ze in staat zijn. Van onderschatting kan geen sprake meer zijn. Na deze inhaalronde heeft iedereen 23 wedstrijden gespeeld en kunnen we echt zien hoe we er voor staan. Kunnen we nog aanhaken bij Gorecht om de 3e plek en dus spelen om de nacompetitie om promotie? We gaan het zien.

 

vv Winsum 1     - Cvv Blauw Wit ’34 1                    6 – 2 (4 – 0)

28.

1 – 0

Tim van Dijk (e.d.)

40.

2 – 0

Rogier Krohne

41.

3 – 0

Rogier Krohne

45.

4 – 0

Rogier Krohne

50.

4 – 1

Bob Schepers

58.

5 – 1

Rick Schaaphok

67.

6 – 1

Rick Schaaphok

83.

6 – 2

Hans Zwakenberg (e.d.)

 

Scheidsrechter: De heer Mélarno Kraan uit Winschoten

Geel: Tim van Dijk (Blauw Wit ’34)

Rood: -

 

Opstelling Winsum

Doel:  Wouter Meijer

Achter: Heinze Andringa, Marcel Pannekoek, Hans Zwakenberg, Flaviou Fatima

Midden:  Stan Buikema (57. Rick Schaaphok), Roy Streppel, Tim Hoff

Voor:  Thomas Kauw (73. Deshley Storm), Rogier Krohne (73. José Bello), Bauke Hoekstra

 

Opstelling: Blauw Wit ‘34 1

Doel:  Kevin Wilpstra

Achter: Tim van Dijk, Jaap Oostra (46. Geart Hiemstra), Marc Drijver, Daniël Santhuizen (46. Bas Koetstra)

Midden:  Wiebe Bakker, Joni Greogoria, Jens de Jager

Voor:  Bob Schepers, Floris Boonstra (46. Mark Prins), Arjen Boonstra

 

HS