Onze hoofdmacht moest vanavond aantreden op sportpark De Kring tegen PKC ’83. De ploeg onder leiding van trainer/coach Robert Groninger stond 2 punten onder ons, met wel één wedstrijd meer gespeeld. De ploeg zit niet in een lekkere flow: de laatste 3 competitiewedstrijden werden verloren. Onze ploeg deed het beter, maar verloor wel de laatste wedstrijd: thuis met 1 – 2 tegen Buitenpost.

Verlies vandaag zou betekenen dat er weer naar onderen gekeken zou moeten worden. De staartploegen roeren  zich en alles kruipt behoorlijk naar elkaar toe onderin. Trainer Robert Bos moest wat improviseren in de startopstelling en liet José Bello zijn basisdebuut maken. Met een gemiddelde leeftijd van de 4 wissels van ruim 36 jaar was er in elk geval wel sprake van een (zeer) ervaren bank en die zou nog van pas komen.

Na een minuut stilte wegens het overlijden van bestuurslid Schreuder van de thuisploeg kon om 18:50 uur worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Gerlof Gils uit Winschoten.

In de 2e minuut van de wedstrijd kreeg onze ploeg aan de linkerzijde van het veld een vrije trap te nemen. Stan Buikema, die gelukkig vandaag wel kon spelen, plaatste de bal achter de 2e paal op de rand van het zestienmetergebied. Daar was José Bello veel attenter dan zijn opponent en kopte de bal prima naar binnen waar Steffen Vader diep ging. Steffen kwam alleen voor doelman Ben Meedendorp en drukte gedecideerd af: als een streep vloog de bal tegen de touwen en een zeer snelle 0 – 1 voorsprong.

PKC Winsum 2 4 6

Steffen Vader schiet hier de bal hard langs doelman Ben Meedendorp voor de snelle 0 - 1  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later gaf Heinze een verre pass op de diepgaande Thomas Kauw. Die troefde zijn opponent af, maar Joost Haandrikman kon met een sliding nog net voorkomen dat Thomas alleen op de PKC-doelman mocht af gaan. Na de sterke beginfase nam de thuisploeg meer het initiatief in de wedstrijd. Na 10 minuten spelen loste Bryan Inge vanaf de rechterzijde een voorzet, die bij de 2e paal via de lat weer het veld in stuiterde. Dat was al een eerste signaal. Twee minuten later gaf oud-Viboaspeler Nikky Goguadze een halfhoge voorzet vanaf rechts die door Heinze volledig verkeerd werd geraakt: de bal ging net over het eigen doel.

PKC Winsum 2 4 18

Doelman Cedric Tillema plukt deze voorzet, voordat Nikky Goguadze gevaarlijk kan worden  (Foto: Albert Haaima)

Na een kwartier spelen kreeg de thuisploeg aan corner aan de linkerzijde. Die werd afdraaiend voor het doel getrapt waar de kopsterke Jeffrey Noordveld (ook oud-Viboa) goed in kwam, maar de bal, in goede koppositie, voorlangs het doel kopte. Na zo’n 20 minuten spelen kreeg de thuisploeg op zo’n 25 meter van het doel een vrije trap te nemen. Bryan Inge achter de bal. De niet echt harde bal werd met de binnenkant naar de eerste paal getrapt, maar werd niet helemaal juist beoordeeld door doelman Cedric Tillema: 1 – 1.

PKC Winsum 2 4 34

De niet zichtbare Bryan Inge scoort de 1 - 1 uit een vrije trap  (Foto: Albert Haaima)

Het duel werd hierna steeds vinniger. Vervelende overtredingen en veel gezeur tegen met name de scheidsrechter zorgden er voor dat het spel en de sfeer binnen de lijnen er niet beter op werd. Uit een ingooi mocht Nikky Goguadze veel te gemakkelijk wegdraaien en een passje in het zestienmetergebied geven op Erdem Yeni. Die draaide geroutineerd weg van zijn tegenstander en ging over het been van Flaviou Fatima: een terechte strafschop. Die werd onberispelijk binnen geschoten door Bryan Inge: 2 – 1. Dit ging allemaal veel te simpel. Op dat moment zag het er niet goed uit voor onze ploeg. De scherpte was er niet en ook voetballend kwamen we er niet meer uit. Een vrije trap van Bryan Inge werd verlengd en daarna op doel gekopt door Nikky Goguadze. Stan Buikema kon de bal voor de doellijn wegkoppen. De afvallende bal was opnieuw voor de PKC-spits, maar nu wist Cedric Tillema de kopbal te pakken. Uit een counter ging Tim Hoff over links door. Hij werd daar door Joost Haandrikman stevig tegen het gras gewerkt. De vrije trap van Stan Buikema werd door Thomas Kauw goed bij de 1e paal op doel gekopt, maar Ben Meedendorp verrichte een prima redding: corner.

PKC Winsum 2 4 53

Doelman Ben Meedendorp tikt de kopbal van Thomas Kauw (rechts op de voorgrond) naast het doel  (Foto: Albert Haaima)

De corner werd uitverdedigd en opgevangen door ons middenveld. Hierna werd de vrijstaande Steffen Vader op rechts aangespeeld. Steffen ging naar de achterlijn en wilde een voorzet geven, maar stortte kermend neer. Naar het zich liet aanzien moest hij met een ernstige knieblessure van het veld worden gedragen. Verschrikkelijk spijtig: na een lange revalidatieperiode net weer fit en nu dit….. Laten we hopen dat het meevalt, maar het zag er niet goed uit.

PKC Winsum 2 4 59

De onfortuinlijke Steffen Vader wordt weggedragen met een waarschijnlijk zware knieblessure  (Foto: Albert Haaima)

Rogier Krohne kwam Steffen vervangen. Een paar minuten voor de pauze liet Rogier zich zien door een afvallende bal ineens op de pantoffel te nemen. De bal vloog halfhoog bij de 1e paal op het doel, maar doelman Meedendorp wist de bal nog naast het doel te tikken. De afvallende corner werd uitverdedigd, maar opgevangen door Roy Streppel. Ook Stan Buikema was in de buurt en die nam de bal nu van een kleine 30 meter op de pantoffel. Als een streep plofte het lage en harde schot tegen de touwen: 2 – 2 en een heerlijke goal zo vlak voor de pauze.

PKC Winsum 2 4 99

Stan Buikema heeft zojuist afgedrukt voor de 2 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Na de pauze twee ongewijzigde ploegen. Het spel, dat voor de pauze bepaald niet hoogstaand was, werd in het begin van de 2e helft niet veel beter. Beide ploegen speelden wel wat rustiger, maar hadden beiden veel moeite om zich voor het doel van de tegenstander te spelen. Er werd veel de lange bal gespeeld, maar de nauwkeurigheid was ver te zoeken. Na een kwartier spelen bracht trainer Robert Bos Rick Schaaphok in, en dat was het kantelpunt in de wedstrijd. Winsum kreeg op de eigen helft een vrij trap te nemen. Die werd door Heinze Andringa ver en hoog in het zestienmetergebied getrapt. Rick Schaaphok ging vol het luchtduel aan met de sterke Jeffrey Noordveld. Beide spelers ging tegen het gras,  zonder dat sprake was van een overtreding van één van beiden. De bal viel voor de voeten van Thomas Kauw die behendig langs Joost Haandrikman ging en daarna, alleen voor doelman Meedendorp, de bal koeltjes in de lange hoek tikte: 2 – 3 en een toch wel verrassende voorsprong.

PKC Winsum 2 4 112

De niet zichtbare Thomas Kauw heeft zojuist afgedrukt: de bal gaat in de verre hoek: 2 - 3  (Foto: Albert Haaima)

De moegestreden José Bello, die een verdienstelijke wedstrijd speelde, werd nu vervangen door Marcel Pannekoek en zo kwam er meer voetbal en rust in het spel. De thuisploeg werd nog eens gevaarlijk door een wel erg gemakkelijk gegeven vrije trap, zonder dat er een bal in de buurt was, maar de harde trap van Nikky Goguadze werd gekeerd door de muur.

PKC Winsum 2 4 133

Nikky Goguadze schiet de vrije trap hard en laag in de Winsumer muur  (Foto: Albert Haaima)

Ook trainer Robert Groninger bracht met een dubbele wissel weer wat leven in zijn ploeg. Na een half uur spelen werd Rick Schaaphok diep gestuurd, maar afgevlagd. Dit was niet de eerste beoordeling van deze assistent die er vanavond diverse keren volledig naast zat. Winsum moest oppassen voor een aantal aanvallen van invaller Robert Winter. Doelman Cedric Tillema was een aantal malen attent en ook de defensie oogde de 2e helft wat geconcentreerder dan in de eerste helft. Na een kleine 40 minuten spelen trapte Tim Hoff een vrije trap in het zestienmetergebied. Doelman Meedendorp plukte de bal en viel op de grond. Daar lag de bal los. Rick Schaaphok probeerde de bal te spelen, maar doelman Meedendorp blokkeerde dat met zijn arm. Jordy van Rijszen wilde daarna verhaal bij de Winsumer-speler voor een vermeende overtreding en stompte hem met 2 vuisten in het gezicht.

PKC Winsum 2 4 155

Jordy van Rijszen heeft Rick Schaaphok in het gezicht gestompt en krijgt de rode kaart  (Foto: Albert Haaima)

Waar scheidsrechter Gils uiteraard een rode kaart voor de neus van Rijszen hield, kreeg de thuisploeg een vrije trap te nemen en ontving Rick Schaaphok zelfs nog een gele kaart. Beide besluiten van de referee leken volstrekt onjuist te zijn. Een paar minuten later trapte Heinze Andringa een bal ter hoogte van de zestienmeterlijn van PKC aan de linkerzijde van het veld. Marcel Pannekoek kaatste de bal ineens uit de lucht naar Rick Schaaphok in het centrum. Die legde de bal daarna prima klaar voor de naar binnen gekomen Pannekoek die de bal daarna fantastisch in de verre kruising krulde: 2 – 4 en de definitieve beslissing in de wedstrijd.

PKC Winsum 2 4 160

Doelpuntenmaker Marcel Pannekoek niet in beeld, maar doelman Ben Meedendorp was volstrekt kansloos op het schitterende geplaatste schot van de Winsumer  (Foto: Albert Haaima)

PKC Winsum 2 4 185

Vreugde na de beslissende goal. Doelpuntenmaker Marcel Pannekoek ligt ietwat verscholen........ (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg probeerde nog wel iets te forceren, maar deed dit met te weinig overleg en rust, waardoor de Winsumer defensie vrij simpel overeind bleef.

Zo eindigde de wedstrijd in een mooie overwinning in een overigens zeer matige pot voetbal. De goals waren echter prima. Komende zaterdag spelen we de uitwedstrijd tegen de vv Groningen op sportpark Het Noorden. Deze ploeg heeft de laatste 5 competitiewedstrijden gewonnen en is inmiddels in een positie gekomen dat handhaving zeker niet onmogelijk is, en misschien nog wel meer…… We zijn gewaarschuwd!

 

vv Winsum 1     - PKC ’83 1                          2 – 4 (2 – 2)

02.

0 – 1

Steffen Vader

20.

1 – 1

Bryan Inge

28.

1 – 2

Bryan Inge (p)

45.

2 – 2

Stan Buikema

62.

2 – 3

Thomas Kauw

87.

2 – 4

Marcel Pannekoek

 

Scheidsrechter: De heer Gerlof Gils uit Winschoten

Geel: Jeffrey Noordveld, Joost Haandrikman (PKC ’83) en Flaviou Fatima en Rick Schaaphok (Winsum)

Rood: Jordy van Rijszen (PKC ’83)

 

Opstelling: PKC ‘83 1

Doel:  Ben Meedendorp

Achter: Lennon Schoobar, Jeffrey Noordveld, Joost Haandrikman, Abdel Allaoui

Midden:  Felipe Marcal Pinheiro, Jordy van Rijszen, Erdem Yeni

Voor:  Bryan Inge, Nikky Goguadze, Simon Schreiber

 

Opstelling Winsum

Doel:  Cedric Tillema

Achter: Heinze Andringa, Steffen Vader (24. Rogier Krohne), Hans Zwakenberg, Flaviou Fatima

Midden:  Roy Streppel, Tim Hoff, Stan Buikema (60. Rick Schaaphok),

Voor:  Thomas Kauw, Bauke Hoekstra, José Bello (66. Marcel Pannekoek)

 

HS