Onze hoofdmacht speelde vanmiddag tegen de aanstaande kampioen van deze 1e klasse Buitenpost. De Friezen hebben inmiddels een voorsprong van 10 punten opgebouwd ten opzichte van “concurrent” Drachtster Boys en konden vandaag, bij eigen winst en verlies van DB, al kampioen worden. Onze jongens boeken de laatste wedstrijden goede resultaten en staan er redelijk voor in de 3e periode. Trainer/coach René van der Weij van onze gasten kon vandaag alleen niet beschikken over Joost-Jesse Visser, terwijl onze trainer/coach deze week doelman Germen Bouwman en middenvelder Stan Buikema zag afvallen met blessures. Stan zal waarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie komen. Ook aanvoerder Niels van Dalen was vandaag, net als de afgelopen week, niet inzetbaar. Marcel Pannekoek daarentegen zat voor het eerst sinds 27 januari weer op de bank.

Onder prima weersomstandigheden, wel iets minder warm dan ze ons hadden beloofd, konden we om iets na half drie aftrappen onder leiding van scheidsrechter Raymond Meilink uit Enter.

De eerste mogelijkheid in de wedstrijd was al in de 1e minuut toen Rudmer Loonstra over rechts goed door ging. Hij kwam echter in een te lastige hoek om te scoren, zodat een corner het hoogst haalbare was. Deze leverde niets op. Een minuut later aan de andere kant ontstond al wel een kans. Wouter Bloem draaide goed weg bij zijn man en bediende Rogier Krohne op rechts. Die gaf een prima lage pass achter de defensie langs richting Thomas Kauw bij de 2e paal. Thomas kwam vrij voor de keeper, maar doelman Kevin van der Meulen kwam snel uit en verkleinde de hoek uitstekend, zodat de doelpoging net langs de, voor ons, verkeerde kant van de paal ging. In de 5e minuut was het aan de kant van de gasten wel raak. Een hoge bal viel na een luchtduel precies voor de voeten van Ricky Weening. Die haalde ineens uit en de vloog laag in de lange hoek: 0 – 1 en een goal die letterlijk uit de lucht kwam vallen.

vvWinsum Buitenpost 1 2 6

Ricky Weening heeft zojuist de 0 - 1 gescoord en rent weg. Hans Zwakenberg (nr 3) vraagt zich af hoe dit mogelijk was (Foto: Albert Haaima)

Na een klein kwartier kregen onze gasten een vrije trap te nemen vanaf de linkerkant. Zoals bij elke vrije trap kwam, de ietwat gezette maar met een fantastische trap gezegende, Robin Huisman de Jong naar voren om de bal te nemen. Die strakke trap eindigde precies op het hoofd van Rudmer Loonstra die de bal wel een mooie hoogte mee gaf, maar net niet de juiste richting: net voorlangs.

vvWinsum Buitenpost 1 2 19

Rudmer Loonstra kopt de vrije trap van Robin Huisman de Jong net naast  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later was het aan de andere kant wel raak. Rogier Krohne ging prima door over rechts. De voorzet was uitstekend naar Wouter Bloem bij de 2e paal. Die haalde ineens uit, maar goalie Kevin van der Meulen, die het deze competitie nog niet zo druk heeft gehad, wist de bal wel te keren, maar niet te pakken. De bal viel voor de voeten van de attent meegelopen Bauke Hoekstra en voor hem was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te trappen: 1 – 1 en op dat moment een terechte stand.

vvWinsum Buitenpost 1 2 34

Bauke Hoekstra (nr 10) heeft zojuist de 1 - 1 gescoord  (Foto: Albert Haaima)

In deze fase van de wedstrijd was het een open strijd met kansen aan beide zijden. Na ruim 20 minuten mocht Rolf Dijk over rechts er te gemakkelijk langs buitenom. Zijn voorzet bereikte het hoofd van Rudmer Loonstra en opnieuw ging zijn kopbal, in toch wel kansrijke positie, net voorlangs. Twee minuten later kwam opnieuw Rolf Dijk vanaf rechts naar binnen. Hij legde de bal breed op de meegelopen Martijn van Roeden. Die haalde ineens uit en hier kon doelman Cedric  Tillema de poging keren.

vvWinsum Buitenpost 1 2 45

Redding van Cedric Tillema op het schot van Martijn van Roeden  (Foto: Albert Haaima)

Aan de andere kant ging Wouter Bloem, uit een pass van Roy Streppel, over rechts prima door. Hij passeerde zijn man binnen door en penetreerde in het zestienmetergebied. Wouter probeerde de bal van een meter of 15 in de lange hoek te krullen, maar de bal was net te kort, waardoor doelman van der Meulen de bal nog kon bereiken en pakken. In dezelfde minuut ging Tim Hoff over links door. Hij gaf een lage voorzet op Wouter Bloem die goed voor zijn man kwam en vanaf de rand van het doelgebied vrij kon uithalen: recht op de doelman af!

vvWinsum Buitenpost 1 2 54

Wouter Bloem heeft zojuist vanaf de hoek van het doelgebied vol uitgehaald. Doelman Kevin van der Meulen stopt de poging  (Foto: Albert Haaima)

Dit was een enorme kans van dichtbij. Een paar minuten later ging Rogier Krohne door over links. Hij legde de bal terug op Bauke Hoekstra die direct Tim Hoff met een steekpass bediende. Tim kwam alleen voor doelman Kevin van der Meulen, maar de doelman wist de bal te keren.

vvWinsum Buitenpost 1 2 64

Doelman Kevin van der Meulen stopt het schot van Tim Hoff  (Foto: Albert Haaima)

De bal viel nu voor de voeten van Thomas Kauw die wel ineens uithaalde, maar nu vloog de bal voorbij het doel.

vvWinsum Buitenpost 1 2 70

De doelpoging van Thomas Kauw gaat juist voorlangs  (Foto: Albert Haaima)

Dit was een fase waarin het eigenlijk wachten was op een goal, maar die viel niet. Buitenpost loerde wat op de counter, maar los van wat corners en pogingen van afstand leverde dit niet veel op. Een paar minuten voor de pauze ging Rogier goed over rechts door en kapte daarna naar binnen. Thomas Kauw ging diep. Rogier passte slim, maar de bal was net te diep om nog een gevaarlijke doelpoging te kunnen ondernemen: naast en doeltrap.

vvWinsum Buitenpost 1 2 115

Thomas Kauw komt in een te lastige hoek na het passje van Rogier Krohne  (Foto: Albert Haaima)

Vlak voor de pauze werden de gasten ook nog gevaarlijk toen Rob Dijkstra over links door ging. Hij gaf een lage voorzet waarop Ricky Weening wel kwam inglijden, maar de bal niet vol kon raken.

vvWinsum Buitenpost 1 2 118

Ricky Weening komt wel inglijden, maar kan de bal niet vol raken  (Foto: Albert Haaima

De bal werd opgepikt door Rolf Dijk op rechts. Die ging door naar de achterlijn en legde de bal terug op Rudmer Loonstra. Die haalde van een meter of 7 á 8 vol uit: net langs de buitenkant van de paal. Dit was ook een beste kans. Zo brak de rust aan met een 1 – 1 stand in een, tot dan, open en aantrekkelijke wedstrijd met kansen voor beide ploegen.

Het was dan ook niet verrassend dat beide ploegen met dezelfde 11 namen terugkeerden voor de tweede helft. Onze gasten probeerden nu wat meer druk te zetten om op die manier te pogen ons wat terug te dringen. Dat lukte aardig, maar ook voor hun zelf was er nu minder ruimte. In de 52e minuut trapte Tim Hoff een vrije trap prima voor de goal. Van achter de 2e paal kopte Rogier Krohne de bal terug voor de goal, maar de bal viel net niet goed: uitverdedigd.

vvWinsum Buitenpost 1 2 154

Een luchtduel voor het Buitenpost-doel tussen Wouter Bloem en Berend-Jan Schootstra  (Foto: Albert Haaima)

Na een klein kwartier leek de Winsumer defensie zichzelf in de problemen te brengen, na een te korte terugspeelbal van Hans Zwakenberg. Doelman Cedric Tillema kon de bal, buiten het strafschopgebied, nog net met de borst beroeren, zodat Rolf Dijk niet gevaarlijk kon worden en direct daarna kon Flaviou Fatima de bal nog net wegwerken, voordat Rudmer Loonstra deze situatie kon afronden. Het open spel van de eerste helft zagen we nu niet mee terug. Onze ploeg werd nog een keer gevaarlijk na een corner van Tim Hoff, maar de kopbal van Rogier Krohne ging over het doel.

vvWinsum Buitenpost 1 2 183

Roy Streppel werkt de de bal weg, maar Rolf Dijk raakt hem vol op het been. Gelukkig kon Roy door spelen  (Foto: Albert Haaima)

Na ruim 20 minuten spelen kregen de gasten zomaar een vrije trap van scheidsrechter Meilink, nadat Rudmer Loonstra wat plomp tegen Flaviou Fatima omhoog liep. Specialist Huisman de Jong uiteraard achter de bal. De bal werd nu half hoog voor het doel getrapt, maar daar door iedereen gemist. Onze ploeg kwam er bijna niet meer uit en daarom was het niet onlogisch om wat frisse krachten in te brengen: Rick Schaaphok en Marcel Pannekoek voor Bauke Hoekstra en Tim Hoff.

vvWinsum Buitenpost 1 2 212

Drukte voor het doel van Buitenpost, maar Rudmer Loonstra kan de bal wegwerken  (Foto: Albert Haaima)

Na een half uur spelen had Rogier Krohne een prima actie aan de rechterkant. Slim speelde hij 2 man uit en gaf de bal diep op Thomas Kauw. Thomas liep door richting de achterlijn en gaf de bal terug op de inkomende Rogier Krohne. Die stapte handig over de bal, waardoor die in de voeten kwam van Rick Schaaphok. In kansrijke positie haalde die van binnen het zestienmetergebied ineens uit, maar de bal ging recht op doelman Kevin van der Meulen af, die de bal alleen wist te keren. De rebound was voor Marcel Pannekoek die weliswaar scoorde, maar werd afgevlagd voor offside.

vvWinsum Buitenpost 1 2 195

Marcel Pannekoek is attent bij de rebound, maar de assistent staat al met de vlag omhoog  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later stuurde Wouter Bloem Thomas Kauw op rechts diep. Helaas was de voorzet, met 2 vrije mensen voor het doel, net niet nauwkeurig, waardoor deze mogelijkheid geen kans werd. Nu drukte onze ploeg de gasten weer wat terug. Na een klein 40 minuten spelen gaf Rick Schaaphok een prima pass vanaf rechts naar de op links opduikende Marcel Pannekoek. Die kwam opnieuw alleen voor de doelman, maar opnieuw ging de vlag omhoog voor buitenspel.

vvWinsum Buitenpost 1 2 225

Marcel Pannekoek alleen voor doelman Kevin van der Meulen, maar wordt opnieuw afgevlagd  (Foto: Albert Haaima)

In de tegenaanval ging Rolf Dijk over links door. Die mocht te gemakkelijk langs de achterlijn door lopen en legde de bal laag terug voor het doel. De bal werd door iedereen gemist, waardoor de bij de 2e paal opduikende Martijn van Roeden te verrast was om de bal binnen te kunnen tikken.

vvWinsum Buitenpost 1 2 238

Thomas Kauw gaat hier langs Wim de Vries  (Foto: Albert Haaima)

Zo leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen, maar in de blessuretijd kregen de gasten op het middenveld nog een vrije trap te nemen. Waar alle ballen steevast het zestienmetergebied in werden gepompt, werd de bal nu kort gespeeld op Rolf Dijk. Die mocht vanaf het middenveld zomaar het zestienmetergebied inlopen vanaf links. De behendige Dijk schoot de bal daarna hard en laag langs doelman Cedric Tillema tegen de touwen: 1 – 2.

vvWinsum Buitenpost 1 2 247

In de dying seconds van de wedstrijd weet Rolf Dijk de wedstrijd nog te beslissen: 1 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Deze goal viel ook werkelijk uit de lucht. Spelers en publiek van Buitenpost wisten niet wat hun overkwam, maar dit is het geluk dat je koploper maakt (of is het juist andersom?).

Zo werden we opnieuw met de keiharde wetten van het voetbal geconfronteerd: alleen de stand op het scorebord telt. Voetbal is geen jurysport, en ook is de uitslag, voor je gevoel, niet altijd terecht en eerlijk. We hebben hard gewerkt voor een resultaat. We hadden absoluut kunnen winnen en hadden minimaal een punt verdiend. Maar ja, …….

Komende dinsdag mogen we alweer. Dan spelen we een uitwedstrijd tegen PKC ’83 in Groningen om 18:45 uur.

Tegen onze gasten van vanmiddag wil ik nog zeggen dat ik ze alvast wil feliciteren met het aanstaande kampioenschap en wil ze alvast veel succes wensen in het nieuwe seizoen. Voor mij zijn ze ook de beste ploeg in deze competitie. Ook voor een feestje kun je deze jongens er goed bij hebben en ik wil ze ook bedanken voor hun lange en plezierige aanblijven in ons clubhuis na afloop van de wedstrijd.

 

vv Winsum 1     - vv Buitenpost                                1 – 2 (1 – 1)

05.

0 – 1

Ricky Weening

18.

1 – 1

Bauke Hoekstra

90+2

1 – 2

Rolf Dijk

 

Scheidsrechter: De heer Raymond Meilink uit Enter

Geel: Danny Boersma, Rolf Dijk, Rick Weening (Buitenpost) en Flaviou Fatima, Wouter Bloem en Hans Zwakenberg (Winsum)

Rood: -

 

Opstelling Winsum

Doel:  Cedric Tillema

Achter: Heinze Andringa, Steffen Vader, Hans Zwakenberg, Flaviou Fatima

Midden:  Bauke Hoekstra (70. Rick Schaaphok), Roy Streppel, Tim Hoff (70. Marcel Pannekoek)

Voor:  Thomas Kauw, Rogier Krohne, Wouter Bloem

 

Opstelling: Buitenpost 1

Doel:  Kevin van der Meulen

Achter: Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout

Midden:  Rolf Dijk (90. Martijn Douma), Berend-Jan Schootstra, Rob Dijkstra

Voor:  Ricky Weening (89. Joran Olijve), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (87. Dorjan Berisha)

 

HS