Onze hoofdmacht speelde vanmiddag in Drachten tegen de nr 2 van de ranglijst: Drachtster Boys. De Boys, onder leiding van onze oud-trainer Hans van der Ploeg, leken voor de winterstop op te gaan voor het kampioenschap, maar vanaf de laatste wedstrijd in 2017 loopt het wat minder. Ook in Winsum won de ploeg wel met een schlemielige 0 – 1, maar overtuigend was het geenszins.

Onze ploeg ging overigens erg gehandicapt naar Drachten. Trainer Robert Bos kon vandaag geen beroep doen op Wouter Bloem (uitsluiting), maar ook Rogier Krohne en de al langer geblesseerde aanvallers Marcel Pannekoek, Rick Schaaphok en Maikel Hoormann waren absent. Zo werd er al door supporters gezegd dat we vandaag zonder voorhoede zouden spelen. Drachtster bestuursleden waren al bezorgd dat we de bus voor het doel zouden gaan parkeren, maar al snel bleek dat dat niet het geval zou zijn. Germen Bouwman stond vandaag voor het eerst na zijn beenbreuk weer in het doel. Dit overigens zonder eerder nog een minuut te hebben gespeeld.

Natuurlijk begon onze ploeg niet super offensief. Met twee “achterhoede/middenveld”-spelers voorin, kun je niet direct flitsende aanvallen verwachten. Toch waren de eerste aanvallende acties op het veld voor onze ploeg. Beide ontstonden overigens door slordigheden achterin bij onze gastheren, maar echte kansen leverde het nog niet op. De beginfase was overigens erg rommelig. Beide ploegen hadden ook erg veel last van de oneffen grasmat. Over de grond spelen werd zo wel erg lastig. In de 12e minuut kreeg de thuisploeg de eerste kans na een voorzet van linksachter Paul Bergtop. Jan Stoker kopte de bal goed naar de grond richting de 2e paal, maar goalie Germen Bouwman reageerde attent en pakte de bal goed.

Drachster boys vvWnsum 1 1 11

 Germen Bouwman pakt de kopbal van Jan Stoker (nr 11) uitstekend op de doellijn (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later een aanval over rechts van de gastheren. Saïd Hassan ging goed door langs de rechterzijlijn en gaf voor op spits Rob Schokker. Zijn hoge kopbal was geen enkel probleem voor Germen Bouwman. Onze ploeg leek gevaarlijk te worden na een indraaiende vrije trap van Tim Hoff, maar de bal kon net niet worden bereikt door de inkomende Thomas Kauw. In de 20e minuut verzond Roy Streppel, die een uitstekende wedstrijd speelde, een prima pass op de diepgaande Bauke Hoekstra. Bauke liet zich teveel naar de buitenkant duwen, waar hij direct had moeten kruisen. Nu werd de hoek te moeilijk en legde hij goed terug op de meegelopen Roy Streppel. Die kapte zijn man op de zestienmetergebied uit en ging het gebied binnen. Daar passeerde hij nog een man buitenom en gaf een slim voorzetje richting de 2e paal waar Tim Hoff op dook. De ervaren Harvey Bischop kon de bal echter net onderscheppen.

Drachster boys vvWnsum 1 1 21

Bauke Hoekstra in duel met opponent Richard Hamstra  (Foto: Albert Haaima)

Na een klein half uur onderschepte Thomas Kauw een bal op het middenveld. Hij stoomde direct op richting het Drachtster doel, en speelde vlak voor het zestienmetergebied de bal af op de meegelopen Flaviou Fatima. Die liep het zestienmetergebied in en haalde met links vol uit. Waar een schot in de verre hoek (of een balletje breed) meer voor de hand lag probeerde Flaviou het in de korte hoek: over.

Drachster boys vvWnsum 1 1 34

 Flaviou Fatima haalt vol uit met een schot op doel, maar een breedteballetje was ook een optie geweest....  (Foto: Albert Haaima)

Bij de thuisploeg waren de creatieve ideeën schaars en wist men niets anders te bedenken dan de ballen maar hoog in het zestienmetergebied te pompen richting Rob Schokker. Dit soort ballen waren een kolfje naar de hand van doelman Germen Bouwman.

Drachster boys vvWnsum 1 1 29

 Germen Bouwman speelde een sterke pot en keepte alsof die niet een tijd uit de roulatie was geweest  (Foto: Albert Haaima)

Wel was het zo dat de thuisploeg veel balbezit had, maar de ploeg was niet in staat om een fatsoenlijke aanval op te bouwen. Vijf minuten voor de pauze leken wij er goed uit te komen, maar de pass van Bauke Hoekstra was net een fractie van een seconde te laat om Tim Hoff alleen voor de doelman te zetten. Nu werd de situatie afgevlagd wegens buitenspel. Drie minuten later had Roy Streppel  een prima actie in huis centraal op het middenveld. Hij gaf een prima passje op Thomas Kauw die richting het doel ging en eigenlijk iets te vroeg schoot: in de handen van doelman Peters.

Drachster boys vvWnsum 1 1 26

Een voorzet wordt weggewerkt door de Drachtster Boys-verdediging. Hans Zwakenberg kan dat niet verhinderen  (Foto: Albert Haaima)

Vlak voor de pauze leek ook de thuisploeg nog een keer gevaarlijk te worden na een prima voorzet van Paul Bergtop op spits Rob Schokker. Steffen Vader kwam echter attent voor de bonkige spits en kopte de bal corner. De afgeslagen corner werd daarna door Saïd Hassan ver en hoog naast geschoten. Zo brak de rust aan met een 0 – 0 stand. De thuisploeg kreeg veel balbezit, maar wist er erg weinig mee te doen.

Na de pauze twee ongewijzigde ploegen. In de tweede helft zagen we eenzelfde beeld. De gastheren mochten op eigen helft de bal rond spelen, maar over de middenlijn gekomen zetten wij direct veel druk, waarmee de Boys maar slecht wisten mee om te gaan. Na vijf minuten spelen gaf Heinze Andringa een mooie crosspass naar de op links opkomende Tim Hoff. Die nam de bal, na een stuit, ineens op de pantoffel richting de 1e paal. Doelman Emile Peters pakte de laag ingeschoten bal daar goed. Na een klein uur spelen greep trainer Hans van der Ploeg in. Van zijn linksbuiten, Jan Stoker, hadden we al een tijdje niets meer gezien en het was logisch dat die werd gewisseld. Sicco Bouwer kwam hem vervangen en die zorgde in zijn eentje wel voor wat frissigheid in de Drachtster aanvallen. De betere mogelijkheden waren echter nog steeds voor ons.

Drachster boys vvWnsum 1 1 80

 Hier kan een voorzet net niet worden geraakt; de situatie zal niets opleveren  (Foto: Albert Haaima)

Zo ging Thomas Kauw, die ook goed speelde, over rechts goed door. Hij legde de bal terug op de meegelopen Tim Hoff die recht voor het doel een schietkans had. Tim dacht dat de meegelopen Thomas er daarna nog beter voor kwam te staan en probeerde een slim passje, maar dat mislukte jammerlijk. Twee minuten later was het wel raak. Keeper Peters speelde laatste man Harvey Bischop aan halverwege de Drachtster helft. Roy Streppel zette direct vol druk op Bischop en die speelde terug op zijn doelman. Roy sprintte vol door. Doelman Peters kreeg de bal op het hobbelige veld niet onder controle en er ontstond een duel, waarin Roy als winnaar uit de bus kwam en dat betekende de 0 – 1.

Drachster boys vvWnsum 1 1 95

 De niet zichtbare Roy Streppel scoort de 0 - 1 na een gewonnen duel met doelman Emile Peters  (Foto: Albert Haaima)

Op dat moment misschien wel een verrassende, maar ook weer niet erg onverdiende voorsprong. Drachtster Boys had veel balbezit, maar deed er veel te weinig mee. Twee minuten later opnieuw een vlot lopende aanval van onze ploeg die begon bij Niels van Dalen. Die speelde Roy Streppel op het middenveld aan en die gaf een prima steekbal op Thomas Kauw. Thomas probeerde met nog één verdediger voor zich deze uit te kappen, maar dat mislukte. Hans van de Ploeg bracht daarna een nieuwe linksachter, maar stuurde Paul Bergtop verder naar voren, want dat was de enige die een fatsoenlijke voorzet kon geven. De eerstvolgende kans was echter voor ons, na een prima pass van Bauke Hoekstra op Tim Hoff. Tim ging alleen richting doelman Peters en kwam vlak buiten het zestienmetergebied met de doelman in duel. Na het duel viel de bal net niet goed, zodat ook deze mogelijkheid/kans in rook op ging. In de 70e minuut een soortgelijke situatie. Bauke Hoekstra gaf een prima pass op de diepgaande Thomas Kauw. Die kwam alleen voor doelman Peters. Door het slechte veld speelde Thomas de bal iets te ver voor zich uit en ook hier ontstond een duel tussen Thomas en doelman Peters, waaruit de doelman als winnaar tevoorschijn kwam.

Drachster boys vvWnsum 1 1 119

 Thomas Kauw komt in botsing met doelman Emile Peters; uitspelen van de doelman was een betere optie geweest  (Foto: Albert Haaima)

Tien minuten later speelde Roy Streppel Thomas Kauw op rechts aan. Thomas kwam naar binnen richting het doel en probeerde het met een schot in de lange hoek. Doelman Peters had hier weinig problemen mee. Een pass op de meegelopen Tim Hoff bij de 2e paal was misschien een betere optie geweest.

Drachster boys vvWnsum 1 1 139

 Het lage schot richting de 2e paal wordt gepakt door doelman Emile Peters  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later gaf de pas ingevallen Reinder Haaksema een slim passje door de poort van Harvey Bischop op de diepgaande Thomas Kauw. Thomas liep door tot in het zestienmetergebied en gaf de bal daar prima breed op de meegelopen en ongedekt Reinder Haaksema. Alleen voor de keeper en in een prima positie schoot Reinder ietwat onbesuisd hard over het doel; dit kwam mede door de net opstuitende bal. Dit was DE kans op de beslissing. De thuisploeg was alleen dreigend als Sicco Bouwer aan de bal kwam, maar die werd scherp gedekt. Dat was het ook het geval aan de beide buitenkanten. Zo kreeg rechtsbuiten Stefan Bolt eigenlijk geen bal voor het doel, omdat elke voorzet werd geblokt door verdediger Flaviou Fatima. Vanaf de achterlijn kwamen er geen ballen voor en de ballen die er vanaf het middenveld werden ingepompt waren voornamelijk fantasieloze hoge ballen, waarna gehoopt werd dat die een keer goed zouden vallen.

Drachster boys vvWnsum 1 1 146

Een doelpoging van Drachtster Boys, maar Germen Bouwman kan de bal simpel pakken  (Foto: Albert Haaima)

Onze defensie stond uitstekend en ook doelman Bouwman heerste in de lucht. In de 90e minuut won Reinder Haaksema een duel in het Drachtster strafschopgebied en leek alleen op doelman Peters af te kunnen, maar er klonk een fluitsignaal: kennelijk had scheidsrechter Lips, die overigens een prima wedstrijd floot, een overtreding gezien. Daar leek niets aan de hand te zijn. In dezelfde 90e minuut werd de bal laag vanaf links het centrum ingespeeld naar Sicco Bouwer. Die kapte van vlak voor het zestienmetergebied zijn man uit en haalde vol uit met links: de bal ging hard en laag in de hoek: 1 – 1.

Drachster boys vvWnsum 1 1 164

 Drachtster Boys komt door een schot van Sicco Bouwer toch nog langszij. De Winsum-defensie baalt van deze late gelijkmaker  (Foto: Albert Haaima)

Dat was, gelet op het balbezit, op zich een verdiende gelijkmaker. Hans van der Ploeg vuurde zijn ploeg aan om door te gaan. Bij ons vloeiden de krachten wat weg en daardoor kregen de Drachtster toch nog wat kansen op meer. Na een voorzet van Mark Huizinga vanaf links stapte Paul Bergtop in het centrum handig over de bal. Die kwam bij Sicco Bouwer in de voeten en die haalde hard uit. Germen Bouwman tikte de bal met een uitstekende redding corner. Die werd voorgegeven en viel bij de 2e paal voor de voeten van Paul Bergtop. Van binnen het doelgebied haalde die vol uit, maar net via een voet en de paal caramboleerde de bal naast het doel. De corner viel op het hoofd van Rob Schokker, maar die kopte uit kansrijke situatie over het doel.

Zo eindigde de wedstrijd met een 1 – 1 eindstand, waarin wij best hadden kunnen winnen als we iets zorgvuldiger met de kansen waren omgesprongen, maar we hadden ook nog in de eindfase kunnen verliezen.  In mijn ogen dus ook een terecht en verdiend gelijkspel. Komende dinsdag spelen we de inhaalwedstrijd tegen Gorecht in Haren om 20:00 uur en komende zaterdag volgt dan de thuiswedstrijd tegen Noordscheschut. We moeten de komende weken vol aan de bak. Het is te hopen dat er dan weer wat blessuregevallen speelminuten kunnen maken. Eerst maar eens naar Gorecht, dan zien we daarna wel verder.

vv Drachtster Boys 1      - vv Winsum                      1 – 1 (0 – 0)

62.

0 – 1

Roy Streppel

90.

1 – 1

Sicco Bouwer

 

Scheidsrechter: De heer Paul Lips uit Delfzijl

Geel: Bauke Hoekstra (Winsum)

Rood: -

 

Opstelling: Drachtster Boys 1

Doel:  Emile Peters

Achter: Richard Hamstra, Harvey Bischop, Mark Huizinga, Paul Bergtop

Midden:  Ard Veenhof, Saïd Hassan, Marco Haitjema (65. Sander Postma)

Voor:  Stefan Bolt, Rob Schokker, Jan Stoker (57. Sicco Bouwer)

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Heinze Andringa, Steffen Vader, Niels van Dalen, Flaviou Fatima

Midden:  Roy Streppel, Hans Zwakenberg, Stan Buikema, Tim Hoff (86. José Bello)

Voor:  Thomas Kauw, Bauke Hoekstra (80. Reinder Haaksema)

 

HS