Vanmiddag speelde we de uitwedstrijd tegen de vv Balk. Onder werkelijke ijzige omstandigheden (een erg koude en harde wind woei diagonaal over het veld) moesten de mannen vanmiddag optreden op het natuurgras van Balk dat weliswaar bespeelbaar was, maar  wel moeilijk te bespelen. Uw reporter heeft de wedstrijd daarom maar vanuit de (warme) bestuurskamer bekeken. Fotograaf van dienst Albert Haaima had het wel erg koud. Respect daarvoor!

Om iets na half drie begon de wedstrijd waarin de thuisploeg begon met het windvoordeel. Het was onze ploeg die het initiatief nam. De eerste aanval eindigde nog in de handen van de ervaren doelman Hessel Altenburg. Iets later was het wel raak. Altenburg trapte de bal geplaatst richting Ivar Klijnsma op links vlak voor de middenlijn, maar Wouter Bloem won het kopduel van Klijnsma en ging er als een speer vandoor richting het doel van Balk. In het zestienmetergebied kreeg hij een forse beuk van verdediger Altena, zonder een poging om de bal te spelen. Scheidsrechter Bart Pleiter die er niet ver achter liep gaf het signaal van doorspelen, maar de KNVB-assistent gaf aan dat er wel degelijk sprake was van een overtreding. De scheids nam dit over en besloot alsnog tot een strafschop. Ook in de bestuurskamer kon deze beslissing op begrip rekenen. Rogier Krohne nam de verantwoordelijkheid op zich en liet doelman Altenburg de verkeerde hoek kiezen: 0 -1; natuurlijk een prachtig begin van de wedstrijd.

Balk vvWinsum3 1 5                                               De niet zichtbare Rogier Krohne schiet de penalty raak : 0 - 1 (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later combineerden wij prima op het middenveld, waarna Roy Streppel Wouter Bloem lanceerde. Wouter leek gevaarlijk te kunnen worden, maar met een sliding kon Ivar Klijnsma de bal nog net corner schuiven om verder onheil te voorkomen. Aan de andere kant gaf de begaafde Wybren Altenburg een achteloos breedteballetje op Bauke Lycklema. Die schoot van vlak buiten het zestienmetergebied laag op goal. Cedric Tillema stopte de bal, maar kreeg hem niet onder controle. De bonkige spits Johan Geertsma was in de buurt en schoot de bal alsnog in het doel. Deze treffer werd geannuleerd wegens het voordeel trekken uit buitenspel van Geertsma op het moment van schieten. Daar hadden we geluk, al was de arbitrale beslissing wel juist (hoorde ik achteraf van Balk-mensen).

Balk vvWinsum3 1 15       Johan Geertsma (achter de scheidsrechter) schiet de bal wel tegen de touwen, maar de treffer zal worden geannuleerd  (Foto: Albert Haaima)

Na een klein kwartier had Rogier Krohne op rechts een goeie actie. Hij ging door richting de achterlijn, gaf een voorzet, maar die waaide helemaal weg . Zo speelde de wind beide partijen behoorlijk parten. Bij de trappen voor de wind ging het te hard, en  trappen tegen de wind was bijna onmogelijk. Zo voetballen is erg lastig. Het geeft echter ook kansen. Zo probeerde Johan Geertsma het eens voor de wind vanaf de zijlijn om de bal om de bal over doelman Tillema in het doel te trappen, maar dat mislukte.

Balk vvWinsum3 1 22   Balk probeerde het wel van afstand, maar veel pogingen waren onnauwkeurig. Dit schot levert geen problemen op voor Cedric Tillema  (Foto: Albert Haaima)

Toch kwam Winsum er combinerend soms goed door. Na een klein half uur spelen stuurde Wouter Bloem Stan Buikema over links weg. Stan kapte goed naar binnen en gaf een steekpass op de diepgaande Bloem, maar nu was doelman Altenburg attent en kon de bal van de voeten van Wouter plukken.

Balk vvWinsum3 1 33                   Ook deze voorzet op Thomas Kauw is te scherp. Doelman Hessel Altenburg kan de bal simpel pakken  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later aan de andere kant gaf Wybren Altenburg (neef van de keeper) een prima pass op de naar rechts uitgeweken Johan Geertsma. Die ging door naar de achterlijn en leek een simpele voorzet te geven, maar de gehele defensie stond niet goed en Pieter Wijnja mocht de bal in het midden van het doel geheel ongehinderd binnen knikken: 1 – 1. Dit ging echt veel te simpel.

Balk vvWinsum3 1 38       Pieter Wijnja (links van het doel) heeft zojuist de 1 - 1 tegen de touwen gekopt. Er staan veel Winsumers in het centrum, maar niemand die Wijnja dekte  (Foto: Albert Haaima)

Hierna zakte het spelpeil. Balk probeerde het windvoordeel wel te benutten, maar zocht het doel steeds te hoog of van te grote afstand. Onze ploeg kwam nog maar sporadisch in de buurt van het doel van Balk. Na een vrije trap van Niels van Dalen in de voeten van Rogier kwam Rogier naar binnen en speelde Roy Streppel in het centrum op de rand van het zestienmetergebied aan. Roy probeerde daar nog een combinatie op te zetten met Wouter Bloem, maar daarvoor was te weinig ruimte.

Balk vvWinsum3 1 43                                             Stan Buikema in een luchtduel met Hette Pieter Wink  (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg kreeg nog één mogelijkheid. Wybren Altenburg gaf een prima voorzet op de lopende Bauke Lycklema. Die kwam alleen voor Cedric Tillema, maar had een erg matige aanname met de borst, waardoor Cedric de tijd kreeg om in te krijgen en dat ook deed. In deze laatste 20 minuten van de eerste helft zagen we al dat wij met name op het middenveld te veel ruimte gaven. Hierdoor kon Balk makkelijker voetballen en liepen wij er overal achteraan.  We mochten daarom niet mopperen dat wij het tot de rust op 1 – 1 hadden gehouden.

In de rust had trainer Dick Sangers een voor mij verrassende wissel: Wybren Altenburg mocht achterblijven en Marnix Zeldenrust ging spelen. Het spel van het laatste kwartier voor de pauze zette zich door in de 2e helft. De thuisploeg kreeg teveel ruimte en kon daarom redelijk makkelijk combineren en die ruimte gunden ze ons niet. Het werd dan ook van onze zijde een hele moeizame 2e helft, waarin we overigens nog wel een goede beginfase hadden en een paar (heel) goede kansen kregen.

Balk vvWinsum3 1 58                                       Rogier Krohne in duel met Ivar Klijnsma  (Foto: Albert Haaima)

De eerste mogelijkheid was na een goede actie van Thomas Kauw op rechts. Hij ging het zestienmetergebied in en gaf een lage voorzet op de vrijstaande Rogier Krohne, maar deze pass kon nog net worden onderschept. Een paar minuten later aan de andere kant een kans voor de thuisploeg. Na een vrije trap werd Bauke Lycklema over rechts weggestuurd. Die gaf een voorzet op Pieter Wijnja, die de bal op zijn beurt breed legde op Johan Geertsma. Die drukte af, maar het schot ging naast. Aan de andere kant legde Stan Buikema de bal breed op de mee opgekomen Heinze Andringa. Die drukte ineens af. De bal vloog kiezelhard net langs de buitenkant van de kruising. Twee minuten later onderschepte Thomas Kauw een pass op het middenveld. Die stuurde direct Wouter Bloem weg. Wouter kwam alleen voor doelman Altenburg en schiet de bal richting de verre hoek, maar had pech dat de bal via de paal weer het veld in caramboleerde.

Balk vvWinsum3 1 62   Op het schot van Wouter Bloem is Hessel Altenburg kansloos, maar de doelman heeft geluk dat de bal tegen de paal komt  (Foto: Albert Haaima)

Rogier Krohne was attent meegelopen en leek de bal zo in het doel te kunnen trappen, maar doelman Altenburg deed een uiterste poging om de bal te blokkeren en had geluk (of is dit klasse) dat dat inderdaad gebeurde.

Balk vvWinsum3 1 65                   De doelpoging van Rogier Krohne wordt gekeerd door doelman Hessel Altenburg  (Foto: Albert Haaima)

De bal caramboleerde nu voor de voeten van Wouter Bloem. Die zag dat Thomas Kauw er beter voor stond, maar ook deze doelpoging kon door doelman Altenburg worden verijdeld. Dit was DE kans (eigenlijk 3) om opnieuw op voorsprong te komen. Twee minuten later stoomde Thomas op over de rechterkant. Hij speelde de bal op het juiste moment op de vertrekkende Wouter Bloem. Die ging door in het zestienmetergebied en drukte af. Nu werd het schot door een verdediger gekraakt en eindigde de bal in de handen van doelman Altenburg.

Balk vvWinsum3 1 83                    Ook deze grote kans voor Thomas Kauw kan nog worden gepakt door doelman Hessel Altenburg  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later een prima combinatie tussen Wouter, Rogier en Thomas, waarbij de laatste onderweg naar het doel van Altenburg werd afgevlagd. Dat vlagsignaal leek niet terecht. Een minuut later aan de andere kant was het wel raak. Balk combineerde prima richting het Winsumer zestienmetergebied en daarna werd de bal breed gelegd op links naar Pieter Wijnja. Die nam de bal ineens met rechts en krulde bal prachtig in de verre hoek. Doelman Cedric Tillema was kansloos en dat betekende de 2 – 1.

Balk vvWinsum3 1 89                                De niet zichtbare Pieter Wijnja schiet de bal in de verre hoek: 2 - 1 (Foto: Albert Haaima)

Vanaf dit moment speelde wij een verloren wedstrijd. Trainer Robert Bos probeerde de bakens nog wel te verzetten door te wisselen, maar het leed was al geleden. Bij ons leken de krachten verdwenen om nog te spelen voor een resultaat. Het was overigens ook niet dat Balk veel kansen creëerde, maar men controleerde de wedstrijd wel en speelde bovendien veel rustiger in balbezit.

Balk vvWinsum3 1 116Een corner kan door de overigens uitstekend spelende Pistis Nzoko niet worden geraakt. Winsum heeft ook veel moeite met de wind en komt niet tot een kans (Foto: Albert Haaima)

In de 84e minuut probeerde Marnix Zeldenrust een voorzet van Bauke Lycklema met de buitenkant van de schoen een bal binnen te schieten, maar Cedric Tillema kon deze poging vrij simpel pakken. Een paar minuten later gaf Wouter Bloem een voorzet vanaf rechts die werd uitverdedigd. De bal werd vlak buiten het zestienmetergebied opgevangen door Roy Streppel. Die kapte een inkomende man uit en wilde bal geplaatst bij de 2e paal binnen trappen, maar de bal ging rakelijks langs de buitenkant van de kruising.

Balk vvWinsum3 1 137                         Roy Streppel schiet op doel. De bal zal rakelings naast gaan  (Foto: Albert Haaima)

Opnieuw een kans voor een resultaat.  In de blessuretijd, toen er ook geen rugdekking meer was, werd een verre hoge bal niet goed geraakt door Heinze Andringa. Hierdoor was ook Steffen Vader direct uit positie en kon Bauke Lycklema alleen richting doelman Cedric Tillema gaan.  Hij passeerde de doelman en schoof de bal tegen de touwen: 3 – 1 en de definitieve beslissing.

Balk vvWinsum3 1 143 Bauke Lycklema gaat op snelheid langs doelman Cedric Tillema. Die heeft geen kans voor ingrijpen en dat betekent een vrije doortocht... (Foto: Albert Haaima)

Balk vvWinsum3 1 152                              Teleurstelling in beeld bij de Winsumers na de 3 - 1 door Balk  (Foto: Albert Haaima)

Zo werd er toch wel, op basis van het vertoonde spel, verdiend verloren. Toch waren er best mogelijkheden op een resultaat, maar dan moeten de kansen die er zijn wel worden benut. Als wij de 1 – 2 hadden gemaakt, dan had ik het nog moeten zien. Ja, als…… Het is niet zo, en daar hebben we mee te dealen. Komende zaterdag spelen we de erg belangrijke wedstrijd tegen Be Quick Dokkum. Willen we ons een beetje uit de problemen spelen dan moet deze wedstrijd worden gewonnen. Ik heb er nog steeds vertrouwen in, want we hebben een ploeg om op dit niveau te spelen. Laten we dat dan ook laten zien. Succes mannen!!


vv Balk                                 - vv Winsum                      3 – 1 (1 – 1)

02.

0 – 1

Rogier Krohne (p)

26.

1 – 1

Pieter Wijnja

61.

2 – 1

Pieter Wijnja

90.

3 – 1

Bauke Lycklema

 

Scheidsrechter: De heer Bart Pleiter uit Groningen

Geel: Wouter Bloem (Winsum)

Rood: -


Opstelling: Balk 1

Doel:  Hessel Altenburg

Achter: Schelte Reitsma, Beerend Altena, Ivar Klijnsma, Harm-Jan de Jong

Midden:  Hette Pieter Wink, Wybren Altenburg (46. Marnix Zeldenrust), Pistis Nzoko

Voor:  Pieter Wijnja (87. Johan Lycklema), Johan Geertsma, Bauke Lycklema


Opstelling Winsum

Doel:  Cedric Tillema

Achter: Heinze Andringa, Steffen Vader, Niels van Dalen, Flaviou Fatima

Midden:  Roy Streppel, Hans Zwakenberg (70. Tim Hoff),  Stan Buikema (77. Bauke Hoekstra)

Voor:  Thomas Kauw, Rogier Krohne, Wouter Bloem


HS