Vanmiddag moesten de mannen van trainer/coach Robert Bos aantreden in en tegen Buitenpost. De Buitenposters hebben de ambitie uitgesproken om dit seizoen kampioen te worden en daarvoor heeft de selectie ook een behoorlijke kwaliteitsimpuls gehad. Bos kon vanmiddag niet over zijn sterkste elf beschikken, maar zoals dat dan wordt benoemd: “het gaat er niet om wie er niet zijn, maar uitsluitend om degenen die er wel zijn”, en zo is het ook. De verwachting was dat er in Buitenpost op het kunstgras zou worden gespeeld  en daarom hadden onze mannen de afgelopen periode ook regelmatig de kunststofsprieten gebruikt voor wedstrijden en trainingen. Overigens waren de eigen velden in de afgelopen periode ook regelmatig onbespeelbaar. Op een laat moment werd in Buitenpost het hoofdveld afgekeurd en daarom werd er gespeeld op het ongezellige en vanmiddag erg gure kunstgrasveld. Een koude wind blies over dwars over het veld en dat maakte het voor alle aanwezigen niet erg plezierig langs de lijn.

In de beginfase van de wedstrijd was het de thuisploeg die het spel dicteerde. Toch wist de thuisploeg (nog) geen kansen te creëren. Na zo’n 5 minuten spelen werd Rogier Krohne goed vrijgespeeld. Wouter Bloem sprintte diep, maar de pass van Rogier in deze kansrijke situatie was net niet nauwkeurig genoeg, zodat de bal kon worden onderschept. Een minuut later probeerde Marcel Pannekoek het, van net buiten het zestienmetergebied, met een schot ineens vanuit een teruggelegde bal van Heinze Andringa, maar het schot vloog over het doel. Aan de andere kant verloor Niels van Dalen te gemakkelijk een duel van Rolf Dijk. Die ging er vandoor in een overtalsituatie. De pass op Rik Weening was echter zeer matig (te hard), waardoor deze mogelijkheid voor de thuisploeg in rook op ging.

Buitenpost vvWinsum 2 0 4Wouter Bloem verlengt een pass met het hoofd. Aanvoerder Berend-Jan Schootstra kijkt toe  (Foto: Albert Haaima)

Na een kwartier spelen dacht scheidsrechter Robert de Wit dat het tijd werd om de aandacht eens op hem te richten. Na een slechte balaanname van Steffen Vader in het centrum van de verdediging en net buiten het zestienmetergebied kwam Rik Weening in balbezit. Die sprintte het zestienmetergebied in met de bal aan de voet met naast hem Steffen Vader. Ineens klonk een fluitsignaal en referee de Wit naar de stip, tot ontsteltenis van de Winsumers en tot verrassing van Buitenpost. Werkelijk een kadootje dat dankbaar werd uitgepakt door Robin Huisman de Jong: 1 – 0.

Buitenpost vvWinsum 2 0 14Rbin Huisman de Jong (nr 23) schiet de veel te gemakkelijk gegeven strafschop soepel in de kruising: 1 - 0  (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg was in deze fase ook wel wat feller en had meer balbezit, maar tot uitgespeelde kansen was het nog niet gekomen. Na een klein half uur spelen werd een ingooi prima verlengd met het hoofd en de bal precies voor de voeten viel van Martijn van Roeden op de rand van het zestienmetergebied. Die haalde ineens uit, maar de bal zeilde over de deklat. Een minuut later counterde onze hoofdmacht razendsnel. In een 3:2-overtal situatie kon de pass van Thomas Kauw op de vrijgelopen Wouter Bloem nog net met een teen worden onderschept, waardoor we wel een corner kregen, maar de echte mogelijkheid verdwenen was. De afgeslagen corner werd door Roy Streppel ineens op doel getrapt: hoog over. Onze hoofdmacht was in deze fase te onnauwkeurig in de passing om voetballend kansen te creëren.

Buitenpost vvWinsum 2 0 48Doelman van der Meulen van de thuisploeg kan deze voorzet makkelijk pakken  (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg was iets scherper en voetbalde ook iets gemakkelijker. Na precies een half uur spelen speelde Rogier Krohne zich bij de rechterzijlijn op de helft van Buitenpost vrij. Hij zag dat doelman van der Meulen wat ver voor zijn doel stond en loste een fantastisch schot richting de verre kruising die door de uitstekende doelman Kevin van der Meulen met een uiterste inspanning nog net over de lat kon worden getikt.

Buitenpost vvWinsum 2 0 37Doelman Kevin van der Meulen weet het schot van Rogier Krohne nog net over het doel te tikken  (Foto: Albert Haaima)

De hieruit volgende corner werd door Marcel Pannekoek over het doel gekopt. De Buitenposters hadden inmiddels goed begrepen hoe referee de Wit moet worden bespeeld: met veel lawaai tegen het gras gaan en dan krijg je de vrije trap zomaar mee.  De Winsumers begonnen hiertegen te ageren en dat is wat je precies niet moet doen met deze scheidsrechter; dan krijg je hem alleen maar tegen je en dat gebeurde meermalen. Kreeg Winsum een keer een vrije trap en wilden zij hem snel nemen, dan moest de bal worden overgenomen. Ging iemand van Buitenpost met opzet voor de bal staan en zei je daar wat van dan kreeg de Winsumer een gele kaart en ging de feitelijke overtreder vrij uit. Zo ook werd Thomas op het randje van het zestienmetergebied, en onderweg naar doelman van der Meulen, op een prima pass van Rogier Krohne neergelegd en er volgde zelfs geen fluitsignaal, terwijl daar zeker reden voor was en ook een kaart was heel normaal geweest. Nee, scheidsrechter de Wit floot vanmiddag, althans in mijn ogen, zeker niet zijn beste wedstrijd. Vlak voor de pauze kreeg de thuisploeg nog wat mogelijkheden. Eerst probeerde Rik Weening het met een omhaal uit een verlengde ingooi, maar die viel achter de lat. Iets later ging dezelfde Weening over links goed door. Hij legde de bal goed terug op Martijn van Roeden die op de rand van het zestienmetergebied de bal controleerde en schoot. Ook deze bal ging over het doel. Zo brak de rust aan met een niet onverdiende voorsprong voor de thuisploeg.

Na de pauze pakte de thuisploeg de draad weer snel op. Martijn van Roeden ging over links goed door. Zijn voorzet werd niet goed weggewerkt, waarna de bal voor de bal kwam van Rolf Dijk.  Die haalde direct uit, maar de jonge invaller-doelman Wouter Meijer tikte het schot over de lat ten koste van een corner.
Buitenpost vvWinsum 2 0 58Hier is Wouter Meijer attent bij een doelpoging  (Foto: Albert Haaima)

Die werd kort genomen op dezelfde Rolf Dijk, die naar binnen kwam en een hard schot loste. Opnieuw toonde Wouter Meijer zijn kwaliteiten en stopte het schot. Direct hierna ging Rogier Krohne goed door over links. Rogier ging door tot de achterlijn en gaf een lage voorzet op de geheel bij de 2e paal vrijstaande Marcel Pannekoek.

Buitenpost vvWinsum 2 0 65Rogier Krohne ging goed door over links en gaf een prima voorzet op de vrijstaande Marcel Pannekoek....  (Foto: Albert Haaima)

Die leek de bal simpel in het lege doel te kunnen schuiven, maar kwam kennelijk net niet goed uit met zijn passen, want hij raakte de bal helemaal verkeerd.

Buitenpost vvWinsum 2 0 77Marcel Pannekoek krijgt een bijna niet te missen kans, maar raakt de bal helemaal verkeerd  (Foto: Albert Haaima)

De bal kon nog binnen worden gehouden door Thomas Kauw die een voorzet gaf op Rogier Krohne bij de 2e paal, maar de bal had net geen lengte genoeg en kon worden weggewerkt. In deze fase pakte onze jongens steeds meer het initiatief in de wedstrijd. De thuisploeg kwam er nog maar sporadisch uit. Toch kwamen er geen echte kansen. De voorzetten waren onnauwkeurig, maar ook keeper van der Meulen speelde een goede wedstrijd.

Buitenpost vvWinsum 2 0 103Deze poging van afstand wordt door doelman van der Meulen over het doel getikt  (Foto: Albert Haaima)

In de 20e minuut van de 2e helft ging Marcel Pannekoek op het middenveld een luchtduel aan. Hij landde met zijn voet op de voet  van een tegenstander en dat betekende: einde wedstrijd voor Marcel, en zoals het leek, een hele vervelende enkelblessure. Zonde, dat brak ook een beetje het gevoel dat er nog wel wat inzat vandaag. Direct hierna werd Rik Weening prima weggestuurd door Rolf Dijk. In het één-tegen-één duel met doelman Wouter Meijer kwam de laatste als winnaar uit de strijd en zo bleven we in de wedstrijd.

Buitenpost vvWinsum 2 0 109Deze voorzet is net te kort en bereikt het hoofd van Rogier Krohne niet  (Foto: Albert Haaima)

Aan de andere kant werd er voorin vlot gecombineerd op de rand van het zestienmetergebied en werd uiteindelijk Rogier Krohne vrijgespeeld. Die loste een hard en laag schot in de hoek, maar doelman van der Meulen reageerde uitstekend en kreeg nog net een handje tegen de bal: corner.

Buitenpost vvWinsum 2 0 153Doelman Kevin van der Meulen van Buitenpost weet het schot van Rogier Krohne nog net buiten de palen te werken  (Foto: Albert Haaima)

De corner werd verlengd door de defensie, maar opgevangen door Niels van Dalen. Die gaf vanaf links een voorzet, waarop Heinze Andringa op doel kopte, maar deze bal eindigde in de handen van doelman van der Meulen. Een minuut later kreeg Rudmer Loonstra de bal bij de rechterzijlijn halverwege de Winsumer helft aangespeeld. Hij gaf de bal strak voor en die bal kon door Rolf Dijk net worden verlengd, waarna de bal bij de 2e paal in het zijnetje plofte: 2 – 0 en dat was de beslissing.

Buitenpost vvWinsum 2 0 162De niet zichtbare Rolf Dijk heeft een voorzet van Rudmer Loonstra verlengd voor de 2 - 0. Doelman Wouter Meijer was volstrekt kansloos  (Foto: Albert Haaima)

Trainer Bos probeerde met een dubbele wissel het tij nog te keren, maar Buitenpost gaf niet veel meer weg. In de laatste paar minuten van de wedstrijd waren de betere mogelijkheden nog voor de thuisploeg, maar Wouter Meijer wist de doelpogingen alle te pareren.

Buitenpost vvWinsum 2 0 212Wouter Meijer stopt een schot in de korte hoek (Foto: Albert Haaima)

Het laatste schot op doel in de wedstrijd was van onze invaller Reinder Haaksema. Het schot werd onderweg licht geraakt en eindigde daarna precies in de handen van de Buitenpost-goalie. Het viel allemaal net niet goed.

Zo eindigde de wedstrijd in een 2 – 0 nederlaag tegen een degelijke en goede ploeg. Een ploeg die in het zadel werd geholpen door de scheidsrechter, die het geluk had dat de 1 – 1 niet werd gescoord, maar ook een gedegen ploeg met in alle linies veel ervaring. Deze ploeg zal inderdaad samen met Drachtster Boys gaan uitmaken wie er in deze klasse kampioen wordt. Komende zaterdag spelen wij in Haren tegen Gorecht en dat is ook een goede tegenstander. In de thuiswedstrijd kregen wij het lid flink op de neus met een 3 – 5 nederlaag. Veel beslissingen in wedstrijden hebben te maken met de scherpte voor het doel, zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht. Dat zagen we toen en dat zagen we ook vanmiddag. Ook voor komende zaterdag zijn er absoluut mogelijkheden, maar dan zijn concentratie en scherpte absolute voorwaarden om een resultaat te halen.

vv Buitenpost 1 – vv Winsum   2 – 0 (1 – 0)
15. 1 – 0 Robin Huisman de Jong (p)
73. 2 – 0 Rolf Dijk

Scheidsrechter
: De heer Robert de Wit uit Groningen
Geel: Joost-Jesse Visser (Buitenpost), Marcel Pannekoek en Flaviou Fatima (vv Winsum)
Rood: -Opstelling:

vv Buitenpost
Doel: Kevin van der Meulen
Achter: Joost-Jesse Visser, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Aaron Boekhout
Midden:  Rob Dijkstra, Berend-Jan Schootstra, Rolf Dijk (90. Jorrit Terpstra)
Voor:  Rik Weening (86. Durk de Haan), Rudmer Loonstra, Martijn van RoedenOpstelling

vv Winsum
Doel:  Wouter Meijer
Achter: Heinze Andringa, Steffen Vader (77. Reinder Haaksema), Niels van Dalen, Flaviou Fatima
Midden:  Roy Streppel, Marcel Pannekoek, Tim Hoff (77. José Bello)
Voor:  Thomas Kauw, Rogier Krohne, Wouter Bloem

HS