Vanmiddag speelde onze hoofdmacht thuis aan de Schouwerzijlsterweg tegen Oranje Nassau uit Groningen. Afgelopen maandag had niemand het nog voor mogelijk gehouden dat er vanmiddag kon worden gespeeld, maar gelukkig, consul Hans Bakema gaf groen licht. Onze hoofdmacht stond al twee weken langs de zijlijn en zag veel andere ploegen wel spelen, zodat er al een achterstand was op de meeste ploegen van 2 wedstrijden. Oranje Nassau had een moeizame start in deze competitie, maar had van de laatste 3 wedstrijden er 2 gewonnen. Afgelopen zaterdag verspeelde men een 3-1 voorsprong tegen het veerkrachtige VEV’67: uitslag 3-3. Vanmiddag stond de wedstrijd onder leiding van een KNVB-trio met als scheidsrechter de heer Reinoud Weiland uit Menaldum. Trainer/coach Robert Bos kon vanmiddag niet beschikken over Germen Bouwman, Maikel Hoormann en Rick Schaaphok wegens blessures. Steffen Vader zat voor eerst sinds 8 april van dit jaar weer bij de groep, en ook Wouter Bloem begon vandaag als wissel.

Scheidsrechter Weiland floot kort na tweeën voor het beginsignaal. Beide ploegen begonnen wat afwachtend aan de wedstrijd. De eerste offensieve actie was van de gasten toen oud Viboa-speler Daan Wijma de aanvallend ingestelde linksachter Josha Ottens diep wegstuurde. Ottens snelde door tot de achterlijn, maar zijn voorzet kon door Flaviou Fatima verlengd worden tot corner, welke overigens niets opleverde. Na een kleine 10 minuten slalomde Ruendel Martina te gemakkelijk door de Winsumer defensie tot binnen  het zestienmetergebied. Alleen voor doelman Tillema gaf de ex-speler van Be Quick 1887 de bal breed en daar was de thuisploeg best content over, want nu kon Flaviou Fatima de bal onderscheppen en inleveren bij doelman Cedric Tillema. Deze situatie had heel anders kunnen aflopen.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 1Rogier Krohne tussen twee verdedigers Melle Kuipers en Daan Wijma, maar hij weet de bal toch te controleren en te behouden (Foto: Albert Haaima)

Na deze twee acties was het overigens met onze gasten in de frontlinie ook wel gebeurd. De thuisploeg nam het initiatief over en gaf weinig tot niets meer weg. Toch was ook het spel aan onze zijde niet fantastisch. Na een kwartier spelen gaf Rogier Krohne een uitstekende crosspass op Roy Streppel. Die had op links veel ruimte en stoomde op. Tim Hoff kwam uitstekend buitenom, maar nu was de pass van Roy net niet nauwkeurig, waardoor er geen (grote) kans ontstond. Drie minuten later ging Tim Hoff nu zelf over links goed door richting de achterlijn. Hij legde de bal laag terug op de inkomende Thomas Kauw. Verdediger Thijs Gerlofs kwam inglijden en raakte de bal en Thomas, maar scheidsrechter gaf de verdediger het voordeel van de twijfel. Daar viel ook iets voor te zeggen.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 18Rogier Krohne in een op het oog uitstekende situatie, maar hij wordt afgevlagd wegens buitenspel  (Foto: Albert Haaima)

Even later kwam Thomas Kauw over rechts door. Hij haalde achterlijn en legde laag terug op de inkomende Roy Streppel, maar die kwam net niet goed uit met zijn passen en miste de bal. In de 24e minuut kreeg Winsum een vrije trap te nemen halverwege de helft van ON aan de rechterzijde. De trap van Thomas Kauw was matig, maar de bal glipte door en viel voor de voeten van Bauke Hoekstra. Die nam de bal ineens uit de lucht op de pantoffel: de bal scheerde over de lat.

vvWinsum Oranje Nassau 4 0 25
Het schot van Bauke Hoekstra scheert over de lat; doelman Heidekamp reageert te laat  (Foto: Albert Haaima)

In de 31e minuut kreeg Winsum op links een vrije trap te nemen. De trap door Stan Buikema was opnieuw matig, maar de uitverdedigde bal werd opgevangen door Roy Streppel. Die kapte zijn tegenstander uit en legde de bal op de zestienmeterlijn daarna breed op Heinze Andringa. Die haalde ineens vol uit en via een voet van een verdediger viel de bal over doelman Ewin Heidekamp bij de 2e paal binnen: 1 – 0. Hier zat het ons mee.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 41Het schot van de niet zichtbare Heinze Andringa wordt onderweg geraakt en valt over doelman Heidekamp bij de 2e paal binnen. Tim Hoff (4)en Thomas Kauw (6) kijken toe, maar hoeven niets te doen  (Foto: Albert Haaima)

Vlak hierna stuurde Flaviou Fatima Thomas Kauw prima diep over links. De lage voorzet van Thomas leek gevaarlijk te worden, maar de ON-defensie kon de bal toch nog net wegwerken.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 54Thomas Kauw kwam over links goed door en kan hier, ondanks de aanwezgheid van Erwin Pomstra, de bal toch voorgeven  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten voor de pauze gaf Bauke Hoekstra een strakke pass achter de ON-defensie langs. Zowel de inkomende Roy Streppel als Rogier konden de bal net niet halen en ook de inglijdende Flaviou Fatima kon bij de 2e paal de bal net niet meer halen.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 69De voorzet van Bauke Hoekstra kan net niet worden gehaald door resp. Roy Streppel, Rogier en Flaviou Fatima  (Foto: Albert Haaima)

Zo brak de rust aan met een 1-0 stand die verdiend was.Na de pauze kwamen twee ongewijzigde ploegen het veld weer in. Ook na de pauze was de eerste aanvallende actie van de gasten. Nu kwam Joël Wagenaar over rechts behendig door, maar zijn teruggelegde voorzet kon door het sterke verdedigingsduo Niels van Dalen en Marcel Pannekoek worden opgevangen en weggewerkt. ON had, behoudens de beginfase van de eerste helft, echter weinig in te brengen en kon dat ook niet echt omdraaien in de 2e helft. Ook onze eigen hoofdmacht speelde te onrustig, waardoor de passing onnauwkeurig was.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 77Wel drukte voor het Winsumer doel, maar ON wist maar amper gevaarlijk te worden  (Foto: Albert Haaima)

Na een minuut of 10 spelen zette ON wel wat meer druk op de bal en moesten wij terug. Coach Robert Bos reageerde hier prima op door de snelle Wouter Bloem in te brengen ten koste van Bauke Hoekstra. Wouter zette een paar minuten later druk op ON-doelman Heidekamp die de bal tegen de spits op schoot. Wouter had pech dat de bal opnieuw voor de voeten van de doelman viel en nu kon de goalie de bal wel wegwerken. Een paar minuten later was het wel raak. Na een goede combinatie op het middenveld werd Wouter Bloem diep gestuurd. Doelman Heidekamp kwam uit, maar verkeek zich op de snelheid van Wouter. Met een sliding tikte Wouter de bal voor de aanstormende doelman weg; daarna kon hij de bal rustig in het verlaten doel schuiven: 2 – 0.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 130Wouter Bloem heeft zojuist doelman Heidekamp het bos ingestuurd en is onderweg naar het lege doel voor de 2-0  (Foto: Albert Haaima)

Hiermee was het verzet van ON gebroken. Mooi was dat de lang geblesseerd geweest zijnde Steffen Vader kon worden ingebracht. Steffen nam zijn vertrouwde plek centraal in de defensie weer in, waardoor Marcel Pannekoek kon doorschuiven naar het middenveld. Direct hierna gaf Rogier Krohne een prima crosspass op rechts naar Thomas Kauw. Thomas liep door naar de achterlijn en legde de bal terug op de meegelopen Heinze Andringa. Die raakte de bal niet goed, maar de bal kwam wel voor de voeten van Rogier Krohne die van buiten het zestienmetergebied ineens vol uithaalde. Doelman Heidekamp was volslagen kansloos op het harde schot laag in de hoek: 3 – 0 en een mooie goal.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 138De niet zichtbare Rogier Krohne heeft de 3-0 tegen de touwen geschoten. Doelman Heidekamp staat er verslagen bij  (Foto: Albert Haaima)

Ook de jonge, en net van een blessure teruggekeerde, José Bello werd nog ingebracht voor de moegestreden Stan Buikema. In de 85e minuut kreeg Winsum een corner te nemen op rechts. De trap van Thomas Kauw werd door Marcel Pannekoek uitstekend bij de 1e paal binnen gekopt: 4 – 0.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 147Marcel Pannekoek (net rechts naast Rogier Krohne-nr 11 zichtbaar) heeft zojuist gekopt............  (Foto: Albert Haaima)
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 148Hier ziet Marcel dat de bal bij de 1e paal binnen valt voor de 4 - 0  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later gaf Rogier Krohne een fantastische pass op Wouter Bloem in het centrum. Wouter stond met zijn aanname direct helemaal vrij voor de ON-doelman, maar was kennelijk verrast door zoveel vrijheid, want het schot was te gehaast over.
vvWinsum Oranje Nassau 4 0 153Doelman Erwin Heidekamp kijkt het schot van Wouter Bloem in kansrijke positie over het doel  (Foto: Albert Haaima)

Onze gasten werden vlak voor het einde nog eens gevaarlijk toen de ingevallen Zeb Tjie a Njiem over links door kwam en van de rand van het zestienmetergebied hard op doel schoot. Cedric Tillema reageerde alert door de bal over het doel te tikken. De corner werd weggewerkt, maar opgevangen door ON op rechts door Erolind Derguti. Diens voorzet werd achter in het zestienmetergebied ineens op de pantoffel genomen door dezelfde Zeb Tjie a Njiem. Nu vloog de bal ineens over de goal. Na precies 90 minuten voetbal floot de prima leidende scheidsrechter Weiland de wedstrijd tot een einde.Eindelijk was het weer gelukt om te winnen. De laatste competitiewinst dateerde van 7 oktober (VEV’67). We krijgen nu weer een beetje aansluiting met de ploegen boven ons. De eerst volgende competitieronde is op 27 januari (uit naar Buitenpost). Dit was een mooi sluitstuk van een prima week. Afgelopen donderdag stelde de gemeenteraad van Winsum een krediet beschikbaar voor het nieuwe sportpark Winsum-West. Als de planologische procedures niet al te veel roet in het eten gooien kan er mogelijk al in het jaar 2018 worden gestart met de aanleg. De kunstgrasvelden kunnen dan mogelijk in het jaar 2019 al worden gebruikt. Voor de natuurgrasvelden zal het waarschijnlijk wel 2020 worden. Daarnaast werd na afloop van de wedstrijd bekend gemaakt dat de ervaren Bert Vos de nieuwe hoofdtrainer van de vv Winsum wordt met ingang van het nieuwe seizoen.

vv Winsum 1 – Cvv Oranje Nassau         4 – 0 (1 – 0)
31. 1 – 0 Heinze Andringa
72. 2 – 0 Wouter Bloem
77. 3 – 0 Rogier Krohne
85. 4 – 0 Marcel Pannekoek

Scheidsrechter
: De heer Reinoud Weiland uit Menaldum
Geel: -
Rood: -

Opstelling vv Winsum
Doel:  Cedric Tillema
Achter: Heinze Andringa, Marcel Pannekoek, Niels van Dalen, Flaviou Fatima
Midden:  Roy Streppel, Stan Buikema (83. José Bello), Tim Hoff (75. Steffen Vader),
Voor:  Thomas Kauw, Rogier Krohne, Bauke Hoekstra (68. Wouter Bloem)

Opstelling: Cvv Oranje Nassau
Doel: Erwin Heidekamp
Achter: Melle Kuipers, Thijs Gerlofs, Daan Wijma, Josha Ottens
Midden:  Joël Wagenaar (78. Thijs van de Meulen), Erwin Pomstra, Robert Pomstra
Voor:  Rhobin Brander (70. Zeb Tjie a Njiem), Erolind Derguti, Ruendel Martina

HS