Onze hoofdmacht moest vanmiddag in de 1e bekerronde voor het eerst thuis spelen voor de beker. De twee eerder thuis geplande poulewedstrijden werden wegens slechte terreinomstandigheden omgezet naar een uitwedstrijd. Die kant leek het vandaag ook op te gaan, maar er kon gelukkig toch nog gespeeld worden. De omstandigheden waren best lastig: een redelijk glad veld en een stevige,  dwars over het veld staande, wind met zo nu en dan wat lichte regen. Trainer/coach Robert Bos kon vanmiddag niet beschikken over Rogier Krohne (uitsluiting) en Germen Bouwman en Maikel Hoormann wegens blessures.

Na een aantal mislukte corners en een afstandsschot van Wouter Bloem van te ver, was Grijpskerk snel in de counter. Een pass van Jorn van der Wilt kwam via het lichaam van een Winsum-speler precies in de voeten van Jarno Eeuwema die daarna de diepgaande en snelle Ron Stoutmeijer aanspeelde. Stan Buikema kon de Grijpskerk-spits nog net met een sliding stoppen. In de 10e minuut stuurde Niels van Dalen Bauke Hoekstra over rechts weg. De voorzet van Bauke werd in eerste instantie uitverdedigd door de Grijpskerk-defensie, maar opgevangen door Thomas Kauw. Die loste een venijnig schot, maar doelman Dirk-Jan Postma toonde zijn kwaliteiten en ranselde de bal uit het doel.

vvWinsum Grijpskerk beker 003Doelman Dirk-Jan Postma stopt het schot van de niet zichtbare Thomas Kauw (Foto: Albert Haaima)

Vier minuten later een goede aanvalsopzet over links. Via Stan Buikema en  Wouter Bloem werd Tim Hoff vrijgespeeld. Tim ging het zestienmetergebied in en loste een hard schot dat bij de 1e paal via de onderkant van de lat in het doel verdween. Een goal zou je denken, maar scheidsrechter Kraan had een duw- en trekduel tussen Pieter Kars van der Kamp en Rick Schaaphok elders in het zestienmetergebied gezien en keurde de goal af en gaf Grijpskerk een vrije trap.
vvWinsum Grijpskerk beker 010Tim Hoff heeft zojuist afgedrukt. De bal vliegt via de onderkant van de lat in het doel, maar de goal wordt afgekeurd.......  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later ging Wouter Bloem goed door over links. Hij haalde de achterlijn en gaf de bal goed terug op Roy Streppel. Die raakte de bal niet vol: bal voorlangs. Een minuut later gaf Raymond Pietens een diepe bal op Jorin de Boer. Niels van Dalen anticipeerde goed, maar gaf een te korte terugspeelbal waardoor Jorin de Boer alleen voor doelman Cedric Tillema kwam. Jorin schoot wel langs Cedric, maar ook voorlangs de goal. Weer een minuut later gaf Rick Schaaphok een strakke vrije trap in de voeten van Wouter Bloem. Die was in de aanname zijn man kwijt en wilde de bal in de verre hoek krullen, maar had pech dat de bal via de binnenkant van de paal weer het veld in stuitte.
vvWinsum Grijpskerk beker 032Rick Schaaphok in actie. Verdediger Danny Khoenkhoen probeert met een sliding het gevaar te keren  (Foto: Albert Haaima)

Zo waren er toch al wat mogelijkheden geweest, maar het wel oppassen voor de snelle counters van Grijpskerk. Zo was Cedric Tillema in de 21e minuut attent met een diepe bal op Teie van der Hoek. Na een combinatie door het centrum kwam Wouter Bloem in balbezit en die legde de bal terug op Rick Schaaphok. Die probeerde doelman Postma met een boogbal te passeren, maar de bal had te weinig hoogte en eindigde in de handen van de Grijpskerk-doelman. Na ruim een half uur spelen dacht de Winsumer defensie met niet stevig genoeg in te grijpen en een frivool hakje de bal uit te kunnen verdedigen, maar dat mislukte volledig. Teie van der Hoek speelde direct de diepgaande Jorin de Boer aan en die had weinig moeite om de bal langs Cedric Tillema te schuiven: 0 – 1.
vvWinsum Grijpskerk beker 070Jorin de Boer (nr 10) schiet de 0 - 1 langs Cedric Tillema tegen de touwen  (Foto: Albert Haaima)

Hierna werd het spel van onze jongens rommeliger en rommeliger. Eerst werd vanaf het middenveld een corner weggegeven. Deze werd daarna uitverdedigd, maar werd weer helemaal foutief teruggespeeld in de voeten van een tegenstander. Toch kregen we nog een goede kans toen bij een voorzet vanaf rechts door Wouter Bloem verdediger Danny Khoenkhoen uitgleed. Rick Schaaphok had de tijd om de bal aan te nemen en vanaf de rand van het zestienmetergebied in een hoek te schuiven, maar het schot ging recht op doelman Postma af. Een paar minuten later had Rick een goede actie door het centrum. Hij passeerde een paar man, maar opnieuw eindigde het schot in de handen van goalie Postma.
vvWinsum Grijpskerk beker 075Doelman Dirk-Jan Postma keert het schot van Rick Schaaphok  (Foto: Albert Haaima)

Drie minuten later een aanval over rechts die eindigde bij Thomas Kauw. Thomas’ schot ging hard net over de verre kruising.

Zo brak de rust aan met een 0 – 1 stand en een ontevreden Winsumer bank. Er werd in de rust gewisseld. Bauke Hoekstra en Tim Hoff bleven achter en hun plaatsen werden ingenomen door Hans Zwakenberg (centraal achterin) en Flaviou Fatima (linksachter, waardoor Heinze naar rechts ging). Centrale verdediger Marcel Pannekoek nam de plaats in van Tim op het middenveld. De wissels sorteerden echter geen effect op het vertoonde spel, dat bleef erg onrustig. De inzet was er wel, maar het wilde maar niet lukken. Winsum kreeg bijvoorbeeld vele corners te nemen, maar slechts één er van bereikte een eigen speler.
vvWinsum Grijpskerk beker 132Ook deze corner eindigt te simpel in de handen van doelman Postma. Er is ook bijna niemand voor de goal.....  (Foto: Albert Haaima)

Na een stevige overtreding kon Rick Schaaphok niet verder, en moest het veld verlaten. Invaller Reinder Haaksema liet zich direct zien met een stevig schot, maar doelman Postma wist het schot te keren. In de 64e minuut werd slecht uitverdedigen aan Winsumer zijde bijna afgestraft door Grijpskerk. Ron Stoutmeijer passte direct op Jorin de Boer die laag inschoot, maar Cedric Tillema pakte het schot. Aan de andere kant stuurde Wouter Bloem Reinder Haaksema diep. Die werd binnen de lijnen van het zestienmetergebied neergelegd door Raymond Pietens, maar scheidsrechter Kraan wuifde het weg.
vvWinsum Grijpskerk beker 138Niels van Dalen neemt een vrije trap. Wouter Bloem gaat goed richting de eerste paal, maar de bal zal niet bij iemand van de eigen ploeg eindigen  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later schoot Wouter Bloem een afgeslagen corner hard op goal. Nu werd het harde schot binnen het zestienmetergebied gekeerd door een Grijskerker hand, maar opnieuw wuifde scheidsrechter Kraan de situatie weg. Ook hierbij zat het niet mee.
vvWinsum Grijpskerk beker 155Stan Buikema probeert hier langs zijn man in positie te komen, maar het schot zal worden geblokt  (Foto: Albert Haaima)

In de 70e minuut nam Stan Buikema een vrije trap hard op goal, maar had doelman Postma een adequaat antwoord: corner. Een paar minuten later kreeg Stan de bal in de voeten na een afgeslagen corner. Opnieuw een hard schot, en opnieuw wist doelman Postma de bal te keren. In de 82e minuut probeerde Reinder Haaksema het nog eens van afstand. De bal leek nu door de handen van doelman Postma te glippen, maar hij wist de bal toch nog voor de doellijn te pakken. Een minuut later een aanval door het midden, maar nu kon het korte passje van Reinder Haaksema op Wouter Bloem net worden onderschept door een verdediger.
vvWinsum Grijpskerk beker 189Niels van Dalen verdedigt uit. Ron Stoutmeijer kan het niet voorkomen  (Foto: Albert Haaima)

Aan de andere kant ontstond een gevaarlijke situatie na een vrije trap door Jorin de Boer. Doelman Cedric Tillema kwam uit, maar kon de bal niet vasthouden. De bal viel voor de voeten van Ron Stoutmeijer die de bal vanaf de zestienmeterlijn binnen wilde schieten, maar het schot kon nog net worden geblokt. In de 87e minuut legde Stan Buikema de bal laag terug vanaf de achterlijn. Marcel Pannekoek kreeg de bal ongeveer  op de penaltystip voor zijn voeten, maar ook deze kans werd niet benut: over. Zo leek de wedstrijd te eindigen in een nederlaag, maar in de blessuretijd trapte Niels van Dalen de bal nog maar eens hoog het zestienmetergebied in. Nu viel de bal precies voor de voeten van Heinze Andringa en die drukte ineens af: 1 – 1.
vvWinsum Grijpskerk beker 193Heinze Andringa (nr 5) heeft zojuist afgedrukt voor de 1 - 1  (Foto: Albert Haaima)

Winsum probeerde hierna ook nog de winst te forceren, maar een strakke voorzet van Roy Streppel vanaf de achterlijn werd door Wouter Bloem nog voor de 1e paal op doel gekopt, maar de bal werd gepareerd door de zeer attent keepende Dirk-Jan Postma.
vvWinsum Grijpskerk beker 198Wouter Bloem kopt op doel, maar de bal zal via doelman Postma over de achterlijn gaan  (Foto: Albert Haaima)

Daarna kwam er nog één grote kans. Thomas Kauw stoomde over rechts op. Hij speelde de diepgaande Wouter Bloem aan die de bal daarna met een hakje terugspeelde op de doorgelopen Thomas. Van binnen het zestienmetergebied trapte Thomas de bal in kansrijke positie precies langs de buitenkant van de kruising.
vvWinsum Grijpskerk beker 222In de slotseconden krijgt Thomas Kauw nog een enorme kans. Het schot vliegt net langs de buitenkant van de kruising  (Foto: Albert Haaima)

Zo eindigde de wedstrijd in 1 – 1 en moesten penalty’s de wedstrijd beslissen.

Grijpskerk mocht beginnen met schieten.

G: Ron Stoutmeijer scoorde: 1 - 2

W: Niels van Dalen schiet via de lat over

G: Danny Khoenkhoen: Cedric Tillema stopt

W: Stan Buikema scoort: 2 – 2

G: Jarno Eeuwema scoort: 2 – 3

W: Heinze Andringa: Dirk-Jan Postma stopt

G: Raymond Pietens schiet via de lat over

W: Marcel Pannekoek scoort: 3 – 3

G: Pieter Kars van der Kamp: scoort: 3 – 4

W: Wouter Bloem scoort: 4 -4

G: Brian Tefi scoort: 4 – 5

W: Reinder Haaksema:  Dirk-Jan Postma stopt

Zo werd Grijpskerk winnaar van dit bekerduel en plaatste de ploeg zich voor de 2e bekerronde. Voor onze ploeg rest er de competitie. Vanaf het begin van de wedstrijd zagen we wel een hard werkende thuisploeg, maar het leek alsof er sprake was van veel spanning en het vertrouwen van teveel spelers lijkt volledig weg. Er mislukte vanmiddag heel erg veel…. veel onnauwkeurigheid in de passing en veel verkeerde keuzes. Bijna alle corners en andere vrije trappen eindigden in de handen van de keeper of op een hoofd of een voet van een tegenstander. Het was bij vlagen tenenkrommend. Dat zal toch echt anders moeten, anders komen we in de competitie  toch in de problemen. Komende zaterdag spelen we tegen Drachtster Boys. Deze ploeg heeft in de competitie nog geen wedstrijd verloren, dus dit lijkt het ideale moment om daar verandering in te brengen. Dat kan alleen door daar ook in te geloven!

vv Winsum 1  -  vv Grijpskerk    1 – 1 (0 – 1) Grijpskerk wint na strafschoppen

32.

1 – 0

Jorin de Boer

90.

1 – 1

Heinze Andringa

     
Scheidsrechter: De heer Melarno Kraan uit Winschoten

Geel: Raymon Pietens, Jesse Broeils, Jarno Eeuwema en Rick Bremer (vv Grijpskerk)

Rood: -

Opstelling Winsum

Doel:  Cedric Tillema

Achter: Bauke Hoekstra (46.Hans Zwakenberg), Marcel Pannekoek, Niels van Dalen, Heinze Andringa

Midden:  Roy Streppel, Tim Hoff (46. Flaviou Fatima), Stan Buikema

Voor:  Thomas Kauw ,Wouter Bloem, Rick Schaaphok (56. Reinder Haaksema)

Opstelling: Grijpskerk

Doel: Dirk-Jan Postma

Achter: Danny Khoenkhoen, Stephan Reker, Pieter Kars van der Kamp, Jorn van der Wilt (46. Rick Bremer)

Midden:  Jarno Eeuwema, Jesse Broeils, Raymond Pietens

Voor:  Ron Stoutmeijer, Jorin de Boer, Teie van der Hoek (70. Brian Tefi)

HS