Vanmiddag speelden we de uitwedstrijd tegen d’Olde Veste ’54 uit Steenwijk. Trainer/coach Leo Blom van de thuisploeg kon, wegens een uitsluiting, niet beschikken over verdediger Bas Flobbe en trainer/coach Robert Bos kon vanmiddag niet beschikken over doelman Germen Bouwman, wegens wat heupproblemen. Cedric Tillema was zijn vervanger en die speelde een prima wedstrijd. De wedstrijd begon om 15:00 en dat is in deze tijd van het jaar eigenlijk gewoon te laat. De 2e helft was een kunstlichtwedstrijd en dat is toch eigenlijk niet de bedoeling. Daarnaast waren de omstandigheden best wel redelijk, al stond er een fris windje diagonaal over het veld en begon het in de 2e helft te regenen.

De beginfase was even aftasten, maar in de 5e minuut was er de eerste (grote) kans. Niels van Dalen gaf een mooie pass op rechts waar rechtsachter Bauke Hoekstra op het juiste moment diep ging. Bauke nam de bal prima mee met het hoofd langs een verdediger en gaf een voorzet op Rogier Krohne die vanaf een meter of 7 voor het doel de bal voor het inschieten had. Rogier schoot de bal echter juist voorlangs de 2e paal.
Olde Veste vv Winsum 3 1 203De foto is niet helemaal scherp, maar duidelijk is de kans voor Rogier te zien (Foto ; Albert Haaima)

Ja, als dit soort kansen er niet in gaan, dan bekruipt je al het gevoel dat het een lastige middag gaat worden. Een minuut later verraste Mark Homme van der Veen (die een fantastische linkervoet heeft) doelman Cedric Tillema met een vrije trap helemaal aan de rechterzijde. De bal ging over iedereen heen en stuiterde via de binnenkant van de 2e paal het veld weer in en kon daarna worden weggewerkt.
Olde Veste vv Winsum 3 1 208De vrije trap van Mark Homme van der Veen stuitert via de 2e paal weer het veld in en kan worden weggewerkt  (Foto ; Albert Haaima)

Ook dit had anders kunnen aflopen. Na ruim een kwartier te spelen kregen wij een corner aan de rechterzijde te nemen. Die werd voor het doel getrapt door Thomas Kauw. Marcel Pannekoek kopte de bal vanachter de 2e paal voor het doel, waarna Maikel Hoormann de bal op doel kopte, maar doelman Holleboom kon de bal nog keren. De bal viel nu voor de voeten van Maikel die de bal wel richting het doel kon krijgen, maar zonder veel snelheid, waardoor Erwin van Luik de bal net voor de doellijn kon wegtrappen.

Olde Veste vv Winsum 3 1 228De kopbal van Maikel valt via de handen van doelman Holleboom op de grond..... (Foto ; Albert Haaima)

Olde Veste vv Winsum 3 1 229De doelpoging kan door Erwin van Luik voor de doellijn worden weggetrapt  (Foto ; Albert Haaima)

Na 25 minuten spelen trapte Heinze Andringa een vrije trap naar links. Wouter Bloem kopte de bal naar binnen waar Rick Schaaphok op dook. Rick controleerde de bal en werd op de rand van het zestienmetergebied neergelegd. Scheidsrechter Meilink stond dichtbij en wuifde de situatie weg. Zelfs de OV-supporters rondom mij vonden het een 100%-overtreding…… In deze fase had Winsum een overwicht en leek de 0 – 1 een kwestie van tijd. Het tegendeel gebeurde. In de omschakeling brak de thuisploeg snel uit over hun linkerzijde. Deze situatie ontstond na een duidelijke overtreding op Roy Streppel in de middencirkel die door de referee niet als strafbaar werd beoordeeld. Onvoorstelbaar. Jorick Nils van der Galiën werd op links aangespeeld en mocht langs de linkervleugel doorlopen en legde de bal voor de achterlijn prima terug in het zestienmetergebied waar Mark Homme van der Veen goed was meegelopen en de bal hard en hoog in het doel trapte: 1 – 0.  

Olde Veste vv Winsum 3 1 262d' Olde Veste "viert" de 1 - 0. Heinze Andringa en Cedric Tillema staan er beteuterd bij te kijken  (Foto ; Albert Haaima)

Drie minuten later werd het nog erger. Na een corner vanaf rechts ging de bal over iedereen heen. De bal ging ook over de achterlijn, maar werd door Pim ter Voorde nog hard terug richting het doel getrapt. De bal caramboleerde via de 1e paal het veld in voor de voeten van Tarik Bourakba die de bal daarna tegen de touwen schoot. Tot afgrijzen van heel Winsum had de assistent niet geconstateerd dat de bal de lijn dik gepasseerd had en wees scheidsrechter Meilink naar de middenstip: 2 – 0.

Olde Veste vv Winsum 3 1 269d' Olde Veste scoort de 2 - 0. Heel Winsum kijkt naar de assistent, maar die had niet gezien dat de bal over de achterlijn was geweest  (Foto ; Albert Haaima)

Ja, dan ben je aan de ene kant blij dat er KNVB-assistenten zijn, maar aan de andere kant….. het niveau……. Zo lijk je redelijk in de wedstrijd te zitten en zo sta je met 2 – 0 achter. Vanaf dit moment leek het geloof in een resultaat ook wel wat af te nemen. Het spel werd rommeliger; dit overigens van beide kanten.

Olde Veste vv Winsum 3 1 272Het spel werd rommelig. Hier liggen Maikel Hoormann, Rick Schaaphok en Nick Spijker op de grond  (Foto ; Albert Haaimc)

In de 40e minuut kreeg de thuisploeg een vrije trap te nemen om zo’n 20 meter van het doel. Uiteraard stelde Mark Homme van der Veen zich achter de bal. De trap was hard en laag richting de 2e paal, maar Cedric Tillema stond goed opgesteld en pakte de bal klem.
Olde Veste vv Winsum 3 1 287Mark Homme van der Veen (nr 8) heeft zojuist getrapt. CedricTillema heeft goed zicht op de bal en pakt deze klem  (Foto ; Albert Haaima)

Olde Veste vv Winsum 3 1 297Na een passeeractie van Rick Schaaphok wordt de bal met de hand geblokkeerd in het zestienmetergebied. Scheidsrechter had echter niets gezien.  (Foto ; Albert Haaima)

Vlak voor de pauze kregen we nog een vrije trap te nemen. Marcel Pannekoek nam die. De defensie van d’ Olde Veste speelde vol op buitenspel. Rogier Krohne leek hieraan te ontsnappen en alleen op doelman Holleboom te kunnen afgaan, maar werd toch afgevlagd. Opnieuw een dubieuze beslissing die voor ons onvoordelig uitpakte.

Zo brak de rust aan met een 2 – 0 achterstand. In de pauze werd Maikel Hoormann gewisseld voor Tim Hoff. Marcel Pannekoek schoof vanuit de achterste lijn door richting het middenveld om te proberen snel terug in de wedstrijd te komen. Het gaf echter de spitsen van de thuisploeg ook meer ruimte. Dat bleek al na 5 minuten. Na een weggewerkte corner van Winsum werd de bal snel op links naar Pim ter Voorde gespeeld. Die ging op links langs de zijlijn en kapte ter hoogte van het zestienmetergebied goed naar binnen. Vanaf de hoek van het gebied schoot hij met rechts op doel, maar deze bal ging net voorbij de 2e paal.

Olde Veste vv Winsum 3 1 362Rick Schaaphok in actie tegen opponent Nick Spijker. Rogier Krohne staat helemaal vrij  (Foto ; Albert Haaima)

Twee minuten later knokte Thomas Kauw zich goed langs zijn man, maar doelman Holleboom was er snel uit om het gevaar te bezweren. Na een klein uur spelen kopte Marcel Pannekoek een vrije trap van Niels van Dalen over het doel. Een minuut later had Rogier Krohne een goeie actie. Hij passte de bal achter de defensie langs richting de 2e paal waar Rick Schaaphok liep, maar een verdediger kon de bal toch nog net blokkeren. Na een uur spelen ging Rogier ineens tegen het kunstgras zonder dat er iemand in de buurt was. Het leek een spierblessure, maar verzorger Luuk Weijsenfeld wist Rogier zodanig op te lappen dat hij verder kon spelen. In de 67e minuut kreeg invaller Nick Kuiper de bal op links bij de middenlijn. De rappe jongeling mocht zomaar doorlopen richting het zestienmetergebied en werd daar ook niet gehinderd, waarna hij de bal tussen de benen door van Cedric Tillema tegen de schouwen schoot: 3 – 0 en de definitieve beslissing. Dit ging toch echt veel te simpel. Hierna waren we het even kwijt. Twee spelers gingen druk zetten op 1 tegenstander die de bal simpel naar de vrijstaande Nick Kuiper kon afspelen die er direct van door ging. Het schot viel via de rug van een verdediger precies in de handen van Cedric Tillema. In de 71e gaf Cedric Tillema een trap richting Rick Schaaphok Die kopte de bal op zich prima door op de diepgaande Wouter Bloem, maar doelman Holleboom was snel zijn doel uit en pakte de bal voordat Wouter gevaarlijk kon worden.

Olde Veste vv Winsum 3 1 371Doelman Tom Holleboom komt attent uit na de doorkopbal van Rick Schaaphok op Wouter Bloem  (Foto ; Albert Haaima)

In de 75e minuut had Rogier Krohne nog een actie in huis, maar de afronding was onvoldoende: in de handen van de Steenwijker doelman. In de 84e minuut kreeg Winsum aan de rechterzijde een vrije trap te nemen ter hoogte van de zestienmeterlijn. Tim Hoff gaf de bal prima voor en Rick Schaaphok knikte de bal simpel tegen de touwen: 3 – 1.

Olde Veste vv Winsum 3 1 385Rick Schaaphok kopt de voorzet van Tim Hoff langs doelman Holleboom tegen de touwen: 3 - 1  (Foto ; Albert Haaima)

In de laatste minuten ontstonden er nog wat mogelijkheden, maar een hard schot van Tim Hoff werd net over de lat getikt door doelman Holleboom.

Olde Veste vv Winsum 3 1 396Tim Hoff haalt vol uit. Doelman Holleboom wist het schot net over de lat te tikken  (Foto ; Albert Haaima)

De daaruit volgende corner werd weggewerkt en daarna vol op de pantoffel genomen door Heinze Andringa. Deze pegel had net teveel hoogte en scheerde over de lat. Ook de thuisploeg kreeg in de slotfase nog wat kansen maar Pim ter Voorde had tweemaal pech met zijn schoten: naast.

Zo eindigde deze niet hoogstaande wedstrijd in een 3 – 1 verlies. Ook wel een verdiend verlies. De thuisploeg voetbalde wat makkelijker en was in elk geval effectiever voor de goal. Verder  was ons spel bij vlagen gewoon te rommelig. We staan nu inmiddels op een positie waar we eigenlijk niet willen staan. Voor mijn gevoel ook niet behoren te staan. Aan de andere kant de ranglijst liegt niet. Komende zaterdag spelen we een bekerwedstrijd thuis tegen Grijpskerk. Deze ploeg speelt in de 3e klasse en neemt daar een middenmootpositie in.

vv d’ Olde Veste ’54 1  -  vv Winsum      3 – 1 (2 – 0)

32.

1 – 0

Mark Homme van der Veen

35.

2 – 0

Tarik Bourakba

67.

3 - 0

Nick Kuiper

84.

3 - 1

Rick Schaaphok

     
Scheidsrechter: De heer Raymond Meilink uit Enter

Geel: Mark Homme van der Veen (Olde Veste) en Roy Streppel, Rick Schaaphok, Wouter Bloem en Niels van Dalen (vv Winsum)

Rood: -

Opstelling: d’ Olde Veste ’54:

Doel: Tom Holleboom

Achter: Nick Spijker, Kevin de Vries, Erwin van Luik, Daan Flobbe

Midden:  Sjorick Bootsma, Mark Homme van der Veen (79. Bas Holleboom), Jorick Niels van der Galiën (65. Gerald Kloeten)

Voor:  Patrick de Vente, Pim ter Voorde, Tarik Bourakba (51. Nick Kuiper)

Opstelling Winsum

Doel:  Cedric Tillema

Achter: Bauke Hoekstra, Marcel Pannekoek, Niels van Dalen, Heinze Andringa

Midden:  Thomas Kauw, Roy Streppel, Maikel Hoormann (46. Tim Hoff)

Voor:  Wouter Bloem, Rogier Krohne, Rick Schaaphok

HS