Soms doe je wel eens wat om een ander tegemoet te komen. Zo wilde onze tegenstander uit Heerenveen graag om 9 uur (!) de wedstrijd tegen ons spelen. Nou ja, voor ons niet zo’n probleem … En zo verzamelden we om 8 uur nog in het halfdonker op het sportpark aan de Schouwerzijlsterweg waar de velden ondanks wat vorst er keurig bij lagen. De selectie was weer compleet, want ook Milan kon terugkomend van een knieblessure weer wat wedstrijdminuten maken. De tegenstander was niet de minste. Met vv Heerenveen kwam de ongeslagen koploper op bezoek in Winsum. Twee weken geleden hadden ze pas hun eerste punten verspeeld door gelijk te spelen tegen Bedum. Het gaf wel aan dat dit, net als veel wedstrijden in onze competitie, een zware pot zou worden. De jongens en meiden van Winsum lijken al wel wat gehard door de competitie, want ergens tegenop zien of vooraf de handdoek gooien is er zeker niet bij. De stemming was eerder, ‘ook al zijn ze misschien beter, kansloos zijn we nooit’.

Vanaf het begin van de wedstrijd was dat wel wat terug te zien. Heerenveen voetbalde makkelijker en was ook dreigender. Maar dat Winsum helemaal werd stuk gespeeld, was zeker niet het geval. Winsum liet zich niet gek maken, vocht verbeten duels uit op het middenveld en kwam er soms gevaarlijk uit. En zo kwam Winsum in  de eerste helft al tot meer kansen dan in de hele wedstrijd tegen Hoogezand. En dat zei echt wel iets, want Heerenveen had niet voor niets de veruit minst gepasseerde verdediging in de competitie. Het was Heerenveen dat in de eerste helft het verschil maakte door wel te scoren, waar Winsum dat niet deed. Bij beide doelpunten was de verdediging niet resoluut genoeg bij het wegwerken van veroverde ballen, waardoor Heerenveen in gevaarlijke posities weer balbezit kreeg om het vervolgens eenvoudig uit te spelen. En zo ging de wedstrijd met een 0-2 stand de rust in.

Direct na rust had Esther de kans om de aansluitingstreffer te maken, maar goed keeperswerk van Heerenveen voorkwam dat.  In het vervolg waren twee zaken te zien die tekenend zijn voor de eerste seizoenhelft van Winsum. In de eerste plaats dat het team nu vanuit de organisatie blijft voetballen, ook bij achterstand. Maar belangrijkste is dat het team het gewoon niet opgeeft. Want nadat Heerenveen via een snelle omschakeling de 0-3 scoorde, dachten de gasten waarschijnlijk dat het klaar was. Dat dit al de 4e keer was dat het Winsum op zo’n achterstand kwam, wist Heerenveen waarschijnlijk niet. En dat het team juist dan meer gas gaat geven weten ze nu wel. Het tweede deel van de tweede helft was een combinatie van strijd, tempo en overtuiging. De overtuiging dat er meer te halen viel. Dat vervolgens bleek dat Heerenveen ook niet zo goed met druk om kon gaan, was koren op de molen. Achterin maakte Heerenveen onder die druk steeds meer fouten en werd Winsum gevaarlijker en gevaarlijker. Eerlijk is eerlijk, ook Heerenveen kreeg in die periode grote kansen in de omschakeling, waarbij ook nog de paal werd geraakt. Tot circa 5 minuten voor het einde Davey met een fantastische pass van Sargon lanceerde die met een knappe boogbal de 1-3 op het scorebord zette. Vier minuten later werd Lars onderuit gehaald in het strafschopgebied, waarna wederom Davey de toegekende strafschop binnen schoot; 2-3. Meer tijd was er niet, want direct daarna floot de uitstekende fluitende scheidsrechter af.

Met opgeheven hoofd kon de groen-witte brigade het veld verlaten. Nu we de eerste seizoenshelft hebben gehad, kan met recht gezegd worden dat Heerenveen de sterkste ploeg uit de competitie is, maar dat ze het vandaag niet cadeau hebben gekregen. Geen enkele andere ploeg in de competitie had tot nu toe meer dan één doelpunt tegen hen gescoord.

Met de helft van het seizoen kunnen we ook de eerste balans opmaken. Met een 7e plaats doet Winsum het prima, misschien zelfs wel wat beter dan vooraf werd verwacht, in de derde divisie. Als we de eerste (beker)wedstrijd van het seizoen afzetten tegen de nu laatst gespeelde zien we heel veel verschil en vooruitgang. En daar gaat het tenslotte om in een voetbalopleiding. Volgende week starten we de tweede seizoenshelft met de derby in en tegen Bedum, die het met een derde plaats ook heel goed doet. Deze wedstrijd begint om 10.30 uur.