Normaal gesproken heb je na een voetbalwedstrijd gewonnen, gelijkgespeeld of verloren. Maar de afgelopen zaterdag in Assen gespeelde wedstrijd van Team VR1 tegen Achilles VR1 ging die logica voor onze vrouwen echter niet op. Er werd wat cijfers betreft overtuigend gewonnen van de tegenstander (1-5), maar verloren werd er ook. Het was namelijk de allerlaatste wedstrijd van Evelien, die samen met haar Henri eind deze week naar Oostenrijk emigreert. Een groot verlies voor het team, want als voetballer en misschien nog meer als mens is Evelien zeer gewaardeerd. Haar afscheid ging tijdens de wedstrijd dan ook niet onopgemerkt voorbij, waarover later meer.
 
Zaterdag 12 november. Sint Maarten had zich uit de voeten gemaakt, de lampions waren gedoofd. Vroeg in de morgen lag er voor het eerst deze herfst een dun laagje ijs op de sloten. Onze vrouwen moesten vroeg uit de veren, want er werd al om 10.30 uur vertrokken richting Assen. Daar wachtte Achilles 1894 VR1, de oudste voetbalclub van Drenthe. In tegenstelling tot de ouderdom van deze club, kwam trainer/coach Wolter Middel van Achilles met een team op de proppen met een zeer lage gemiddelde leeftijd van slechts 19,2 jaar! Ter vergelijking, de selectie van Team VR1 had afgelopen zaterdag een gemiddelde leeftijd van 21,9 jaar, wat toch ook als een vrij jong team beschouwd mag worden. Zou de ervaring dan het verschil gaan maken in deze wedstrijd?
 
Achilles begon onverwacht sterk en probeerde onze vrouwen direct in de opbouw vast te zetten. Dat lukte aardig en het eerste kwartier was Achilles de bovenliggende partij en hadden onze vrouwen weinig in te brengen. Een schot op doel van Linda dat een prooi werd voor de keeper van Achilles was het enige aanvallende wapenfeit van onze vrouwen. Willisa moest direct al vol aan de bak en had geluk toen Sabine zich in de bal verslikte en vrije doorgang bood aan een Achilles aanvaller, die oog en oog met Willisa de bal over schoot. In de 17e minuut was er de eerste grote kans voor onze vrouwen, toen Alieke alleen voor de keeper de bal naast schoot. Dat was ook meteen haar laatste inbreng in deze wedstrijd, want gehinderd door een pijnlijke enkel werd ze in de 20e minuut gewisseld voor Jolien. Onze vrouwen kregen langzamerhand meer grip op de wedstrijd en ondanks dat Achilles dreigend bleef, vonden onze vrouwen steeds meer ruimte in de Achilles verdediging. In de 24e minuut viel dan ook de 0-1, toen na een schot van Chantal de keeper van Achilles een rebound weggaf en Minke de bal kon binnentikken. Achilles was even van slag en hun verdedigende organisatie was korte tijd zoek. Binnen 4 minuten scoorden onze vrouwen nog 2 keer. Jolien bediende met een knappe steekbal Chantal, die oog in oog met de keeper van Achilles de bal beheerst langs de keeper tikte. Weer 2 minuten later was het Jolien zelf die, in de diepte weggestuurd door Chantal, vanaf de rechterkant op 25 meter van het doel de bal over de keeper in de linker kruising liet ploffen. Een oogstrelend doelpunt die je maar zelden ziet op de velden. De wedstrijd leek al vroegtijdig beslist, maar balverlies van Berber op het middenveld leidde een aanval op rechts in van Achilles. Een als voorzet bedoelde trap van een Achilles aanvaller zeilde over Willisa heen in de touwen (1-3), en dat gaf Achilles de hoop om nog voor de rust de aansluitingstreffer te maken. In de 40e minuut werd die hoop echter de grond in geslagen, toen Evelien Chantal in stelling bracht die de 1-4 liet noteren. En zo gingen onze vrouwen met een ruime voorsprong rusten, terwijl Achilles toch een groter deel van de eerste helft de betere ploeg was geweest en ook een aantal goede kansen had gecreëerd. Maar onze vrouwen waren zeer effectief geweest, 6 kansen gehad en 4 keer gescoord.                     

Na rust was het bij tijd en wijle “flipperkastvoetbal” en de toeschouwers werden niet verwend met hoogstaand voetbal. Achilles kwam nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van onze vrouwen, maar Willisa redde 3 keer zeer fraai op evenzovele gevaarlijke aanvallen van Achilles. Marlies verraste de keeper van Achilles bijna met een afstandsschot, maar de bal had net niet genoeg hoogte om de keeper te verslaan. Het hoogtepunt van de 2de helft was misschien wel de wissel van Evelien. Ze kreeg een publiekswissel en bij het verlaten van het veld maakten haar medespelers en begeleiding een erehaag, waardoor ze op gepaste wijze het veld (voor de laatste keer) verliet. Anouk was haar vervanger. In de 70e minuut maakte Chantal nog op knappe wijze de 1-5 en even later verving Indy de licht aangeslagen Sabine. Daarmee waren de hoogtepunten van de 2de helft wel benoemd en kon Evelien haar voetbalcarrière met een overwinning afsluiten.
 
Na 10 competitiewedstrijden staan onze vrouwen in de algemene rangschikking op een prima 2de plaats op 3 punten achter koploper ACV (zij verspilden in de thuiswedstrijd tegen Groen Geel 2 punten door een 0-0), zijn ze (net als vorig jaar) weer de meest scorende ploeg (34 doelpunten) en staan ze na 2 wedstrijden in de 2de periode bovenaan in de periodestand. “Het kan minder” zou de echte Groninger zeggen. Maar de prijzen worden pas over 5 wedstrijden (einde 2de periode in februari) en over 12 wedstrijden (einde competitie begin mei) verdeeld. Dus onze vrouwen zijn goed op weg, een weg die vervolgd wordt op 26 november thuis tegen VIOD, maar dan wel zonder Evelien ……..          
 
De razende reporter.
  

Opstelling Winsum VR1:
Keeper: Willisa Scholtens
Achter: Annick de Vries, Sabine Jansen (75e min: Indy Balk), Saskia Bakker, Marlies Bijman
Midden: Evelien Walker (65e min: Anouk Uil), Linda Bakker (aanvoerder), Berber Hokwerda
Voor: Alieke Tuin (20e min:Jolien Dijk), Minke Lalkens, Chantal Streppel

Einduitslag: 1-5 (rust: 1-4)
Scoreverloop:
24e minuut: 0-1 Minke
26e minuut: 0-2 Chantal
28 minuut: 0-3 Jolien
33e minuut: 1-3 
40e  minuut: 1-4 Chantal
70e minuut: 1-5 Chantal