Vanmiddag moest onze zaterdaghoofdmacht aantreden op sportpark Bentinckspark bij koploper HZVV. Dit nieuwe sportpark, en dan met name de positie en de bouwwijze van het clubhuis en de kleedkamers, kan wel eens als voorbeeld dienen voor het clubgebouw op het nieuwe sportpark Winsum-West. Gelegen tussen twee velden, met onderin het gebouw de kleed- en materiaalruimtes en op de 1e verdieping o.a. de kantine, de bestuurskamer, en het wedstrijdbureau. In vergelijking met de basiself van de vorige week waren er twee mutaties. Deshley Storm was geblesseerd geraakt op de training en Heinze Andringa was afwezig. Daar stond tegenover dat de uitsluiting van Niels van Dalen voorbij was en Reijer Kooijinga vulde de nog openstaande plaats in als linksachter.

Op het hoofdveld van HZVV (kunstgras met korrels van synthetisch rubber) begon de wedstrijd om 15:00 uur onder leiding van een arbitraal KNVB-trio met de heer Paul Lips als scheidsrechter.

Het was de thuisploeg die het initiatief nam. Het had wel veel balbezit, maar het creëerde in de beginfase geen mogelijkheden.

HZVV vvWinsum 2 2 011

Veel hoge ballen van de thuisploeg werden gepakt door Germen Bouwman  (Foto: Albert Haaima)

De eerste grote kans was voor ons. Nadat Wouter Bloem de bal had veroverd op het middenveld, snelde hij naar voren en speelde Maikel Hoormann op links aan. Die poortte zijn tegenstander als op een training en liep het zestienmetergebied in op weg naar doelman Streutker. Het schot van Maikel was niet venijnig genoeg, want de HZVV-doelman kon redden ten koste van een corner.

HZVV vvWinsum 2 2 022
Doelman Hidde Streutker kan het schot van Maikel Hoormann net tot corner verwerken  (Foto: Albert Haaima)

Na een combinatie tussen Tom Dijkman en Stan Buikema gaf de laatste een hoge voorzet welke door Wouter Bloem ineens op de pantoffel werd genomen. Het schot werd onderweg naar het doel geblokt door een verdediger. HZVV werd voor het eerst gevaarlijk toen de behendige Dilan van Bree over rechts de achterlijn haalde en een harde lage voorzet gaf. Doelman Germen Bouwman was attent en pakte de voorzet. In de tegenaanval stuurde Stan Buikema Wouter Bloem diep. Die probeerde de ver voor zijn doel staande goalie met een afstandsschot te passeren, maar de bal had net geen hoogte genoeg.

HZVV vvWinsum 2 2 026

Steffen Vader verlengt een corner van Stan Buikema. Verdediger Pater kijkt weg, maar de bal zal niet bij een Winsumer eindigen  (Foto: Albert Haaima)


In de 20e minuut ging Rick Broek over rechts er vandoor. Zijn voorzet bereikte Frank Strijker op de zestienmeterlijn die de bal met een halve omhaal ineens op doel schoot: de bal ging recht in de handen van Germen Bouwman. Hierna probeerde de thuisploeg, die voetballend maar geen gaatjes vond in de hechte defensie, het een paar keer met afstandsschoten, maar ook dat had geen succes. Ook de hoge voorzetten waren alle een prooi voor doelman Bouwman die een goede wedstrijd keepte. Na ruim een half uur spelen kregen we een vrije trap. Niels van Dalen trapte die voor het doel, maar de bal werd uitverdedigd. De bal viel voor de voeten van Thomas Kauw die ineens uithaalde: de harde inzet eindigde recht in de handen van de HZVV-doelman.

HZVV vvWinsum 2 2 034
Stan Buikema geeft de bal voor het doel  (Foto: Albert Haaima)


HZVV vvWinsum 2 2 071
Hier geeft Wouter Bloem de bal vanaf links voor de goal Stan Buikema geeft de bal voor het doel  (Foto: Albert Haaima)

HZVV vvWinsum 2 2 080
Germen Bouwman pakt een afstandsschot uit de hoek Stan Buikema geeft de bal voor het doel  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later was het wel raak. Wouter Bloem ontving de bal aan de rechterzijlijn en passeerde zijn man binnendoor. Hij liep het zestienmetergebied in en glipte tussen 2 verdedigers door. Hierbij werd Wouter gehaakt en dat betekende een strafschop. Niels van Dalen nam de bal feilloos: 0 – 1.

HZVV vvWinsum 2 2 093
Niels van Dalen passeert doelman Streutker vanaf de penaltystip: 0 - 1  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later opnieuw hachelijke momenten voor het HZVV-doel. Nadat Maikel Hoormann de bal in het zestienmetergebied had gebracht, mocht eerst Wouter Bloem van binnen het gebied uithalen: schot geblokt door een verdediger. Hierna viel de bal voor de voeten van Stan Buikema: bal nu geblokkeerd vlak voor de doellijn en daarna mocht Thomas Kauw van dichtbij uithalen, maar ook nu wist een verdediger de bal nog net te blokkeren. Hier hadden we pech. Vlak voor de pauze gaf Wouter Bloem nog een afgemeten voorzet op Stan Buikema, maar diens kopbal in kansrijke positie eindigde in de handen van de Hoogevener doelman Streutker.
HZVV vvWinsum 2 2 122Stan Buikema kopt een voorzet van Wouter Bloem op doel: de bal zal in de handen van de HZVV-doelman eindigen  (Foto: Albert Haaima)

Tijdens de pauze werd Reijer Kooijinga (niet fit meer na een paar overtredingen) vervangen door (routinier en speler van het 3e) Neil Judkins. Thomas Kauw verhuisde van rechtsmidden naar linksachter en Neil nam de positie van Thomas in. De thuisploeg gaf direct weer vol gas, maar heel veel meer dan een hoop balbezit leverde dit vooralsnog niet op. Onze defensie stond goed, en ook op het middenveld werd hard gewerkt om de ruimtes klein te houden. Het wilde voetballend maar niet lukken bij de gastheren om door te komen en daarom volgde na een paar minuten een collectieve schreeuw om een strafschop toen een voorzet van Frank Strijker een langs het lichaam hangende arm beroerde van Thomas Kauw. Scheidsrechter Lips zag het goed en floot (uiteraard) niet. Één keer was de defensie niet alert bij een steekpassje op Rick Broek, maar nu had Roy Streppel wel goed opgelet en hij kon het schot van dichtbij nog net blokkeren.
HZVV vvWinsum 2 2 158Een verdediger van HZVV probeert Neil Judkins te stoppen, maar dat zal niet lukken  (Foto: Albert Haaima)

De druk van HZVV werd nu wel wat groter wat resulteerde in een hard schot van Marlon Luchtenberg (redding Germen Bouwman) met daarna een rebound voor Frank Strijker welke door Steffen Vader tot corner kon worden verwerkt. Na ruim 10 minuten in de 2e helft dacht de Winsum-defensie aan buitenspel, maar Dilan van Bree mocht doorgaan op links. Hij legde de bal breed voor Rick Broek, maar Steffen Vader kon met een sliding de bal nog net wegtikken, voordat de HZVV-aanvaller kon uithalen. Aan de andere kant kregen onze jongens uit het niets een mogelijkheid toen een hoge bal voor het HZVV-doel door een verdediger tegen een medeverdediger werd gekopt en de bal bij Maikel Hoormann voor het doel belandde. Maikel was te zeer verrast, waardoor de aanname mislukte en de bal over de achterlijn rolde. Na ruim een uur spelen trapte Hans Zwakenberg de bal hoog weg. Wouter was sneller dan zijn tegenstander en eerder bij de bal dan de uitkomende doelman. De lob van Wouter (uit een moeilijke hoek) over de doelman ging naast. Bij de thuisploeg probeerde vooral Arjan Akkerman het van afstand, maar vooralsnog gingen de ballen naast en over de goal. In de 70e minuut een mooie combinatie tussen Stan, Neil en Wouter. De laatste haalde de achterlijn en legde prima terug op de geheel vrijstaande Tom Dijkman. Tom haalde vanaf de zestienmeterlijn ineens uit: net over. Zonde, dat was een behoorlijke kans.

HZVV vvWinsum 2 2 162Stan Buikema in redelijk kansrijke positie voor het doel; het schot van Stan gaat net naast  (Foto: Albert Haaima)

Ondertussen wisselde de technische staf van HZVV en bracht wat kleine behendige spelers in. Nadat eerst een afstandspegel van Arjan Akkerman juist voorlangs vloog had onze ploeg een messcherpe counter. Stan Buikema stuurde met een verre bal Wouter Bloem diep, die attenter reageerde dan zijn tegenstander. Alleen voor de keeper speelde Wouter de bal keurig langs de doelman en dat was de 0 – 2 en een niet verwachte voorsprong.

HZVV vvWinsum 2 2 203Drukte voor het doel van Winsum; HZVV probeerde uit alle macht te scoren, maar hier gaat dat niet lukken  (Foto: Albert Haaima)

Drie minuten later kreeg Arjan Akkerman op zo’n 20 meter van het doel teveel ruimte. Die moet je hem niet bieden: met een hard schot boven in de hoek bracht hij de spanning ineens weer terug: 1 – 2. De ploeg ging er weer in geloven en ging nu volle bak naar voren en ook het publiek roerde zich nu voor het eerst hoorbaar en vuurde aan tot een slotoffensief. Dat gaf ons overigens ook meer ruimte. Na een combinatie tussen Tom Dijkman en Wouter Bloem kwam de laatste goed naar binnen. Hij liep over de zestienmeterlijn een paar man voorbij en schoot toen tegendraads in: de bal ging net voorlangs de paal. Germen Bouwman moest nog eens attent reageren op een lage/harde voorzet vanaf links van Arjan Akkerman. Iets later stuurde Tom Dijkman Wouter over rechts weg. De voorzet naar de 2e paal waar Neil Judkins opdook kon nog net door Erwin Breukelman corner worden gewerkt. De prima corner van Stan werd gekopt door Maikel Hoormann, maar nu viel de bal net achter de lat. In de 86e minuut werd Rick Broek aangespeeld door Kelly Joao. Broek draaide weg bij zijn tegenstander en schoot hard in. Germen Bouwman tikt de bal fantastisch uit de hoek: corner. De corner werd hoog achter de 2e paal getrapt en vandaar weer voor het doel gekopt. Rick Broek kreeg de bal precies voor zijn hoofd en kopte de bal tussen wat verdedigers en doelman Bouwman door tegen de touwen: 2 – 2. 

HZVV vvWinsum 2 2 223Doelman Hidde Streutker zit op de grond, en heeft geluk dat de kopbal van Maikel Hoormann net over het doel gaat (Foto: Albert Haaima)

Vlak hierna draaide ook Frank Strijker zich nog eens vrij, maar zijn schot ging over. Vlak voor het einde van de wedstrijd had Winsum een ingooi ver op de helft van de thuisploeg. Na balverlies in een duel volgde een snelle uitval van HZVV over links, waar Marlon Luchtenberg alleen opdook voor Germen Bouwman. Germen kon het schot keren. Ruim in blessuretijd kreeg Winsum nog een corner te nemen. Stan Buikema trapte, Maikel Hoormann kopte naar Steffen Vader die de bal in het net schoot. Deze treffer werd geannuleerd, omdat er geduwd zou zijn.

Zo eindigde de wedstrijd in een 2 – 2. Een uitslag waarvan de thuisploeg zal zeggen dat ze recht hadden op meer, maar waarvan ik zeg dat wij die wedstrijd eerder hadden kunnen beslissen. In de slotfase hadden wij nog kunnen verliezen, maar ook nog kunnen winnen. Al met al zeker een verdiend punt, al schieten we daar niet heel veel mee op. Op de ranglijst zijn we, ondanks dit punt, een paar plaatsen gezakt en het wordt nu echt tijd om eens een wedstrijd winnend af te sluiten. Komende zaterdag spelen we een bekerwedstrijd in en tegen Nieuw Buinen. Deze wedstrijd begint om 17:00 uur.

HZVV   -   vv Winsum 1    2 – 2  (0 – 1)

38.

0 - 1

Niels van Dalen (p)

77.

0 - 2

Wouter Bloem

80.

1 - 2

Arjan Akkerman

86.

2 - 2

Rick Broek

     Scheidsrechter
: dhr Paul Lips uit Delfzijl

Geel: Marlon Luchtenberg en Arjan Akkerman (HZVV en Reijer Kooijinga, Roy Streppel en Stan Buikema (vv Winsum)

Opstelling HZVV

Doel: Hidde Streutker

Achter: Erwin Breukelman, Yannick Manusiwa, Jan Hup, Patrick Pater

Midden:  Stan Ypenburg, Arjan Akkerman, Marlon Luchtenberg

Voor:  Dilan van Bree, Frank Strijker, Rick Broek

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Hans Zwakenberg, Steffen Vader, Niels van Dalen, Reijer Kooijinga  (46. Neil Judkins)

Midden:  Thomas Kauw, Roy Streppel, Stan Buikema

Voor:  Tom Dijkman, Maikel Hoormann, Wouter Bloem

HS