JO17-1, de weg naar de finale in de najaarscompetitie

De najaarscompetitie is voor de JO17-1 van vv Winsum een halve competitie met zeven andere tegenstanders. De laatste keer dat er verslag is gedaan van de wedstrijden, was de competitie bijna halverwege en lag JO17-1 op koers mee te strijden om het kampioenschap. Inmiddels zijn er zes wedstrijden gespeeld en is niet van deze ingeslagen koers afgeweken. Met 6-18 en een doelsaldo van +19 staat deze groep jongens er goed op.

In de afgelopen weken is drie keer in competitieverband gespeeld en alle drie de wedstrijden zijn gespeeld tegen tegenstanders waar in fase 1 ook al tegen gespeeld en van gewonnen is. Hoe zorg je er als groep dan voor dat je scherp blijft, de afspraken blijft nakomen en teambelang voor persoonlijk belang blijft zetten? Een opgave die niet altijd eenvoudig is zo blijkt.

De wedstrijd tegen Lewenborg is van matige kwaliteit. Het spel is slordig en weinig verheffend. Toch wordt er eenvoudig met 3-0 gewonnen. Door de afwezigheid van de verslaggever blijven verdere details van het wedstrijdverloop onbekend.

In de week hierna staat de uitwedstrijd tegen Zuidhorn JO17-1 op het programma. Zuidhorn is een ploeg dat verzorgd voetbal wil spelen en past daarbij goed bij de spelopvatting van onze JO17-1. Winsum JO17-1 komt prima uit de startblokken. Linksback Leon staat zoals afgesproken in balbezit 'hoog' en wordt aangespeeld. Hij passt de bal vlot door naar de naar binnen getrokken linksbuiten Lasse die met een slim steekballetje de diep weggelopen spits Casper bedient. Casper schiet onder de keeper door en binnen de minuut staat het 0-1.  Zuidhorn heeft zich deze dag voorgenomen bij balverlies ver terug te zakken op eigen helft, waardoor er in het restant van de eerste helft een schaakwedstrijd ontstaat zonder noemenswaardige echte kansen. Zuidhorn raakt nog een keer de lat, Winsum haalt nog een paar keer de achterlijn zonder echt gevaarlijk voor de goal te komen. In de tweede helft kruipt Zuidhorn wat meer uit de schulp, waardoor er een meer open wedstrijd ontstaat. Nu komt Zuidhorn een paar keer tot op de achterlijn, maar zijn de voorzetten steeds ongevaarlijk. Winsum JO17-1 kan in de tegenstoten wat makkelijker de voorwaartsen vinden, maar heel veel kansen levert dat het eerste half uur niet op. Pas in de laatste fase van de wedstrijd krijgt Winsum nog twee goede kansen, beide leiden tot een goal, maar beide worden ook afgekeurd voor vermeend buitenspel. Zuidhorn probeert het nog wel met een korte fase pompen of verzuipen, maar Winsum houdt eenvoudig stand en brengt de 0-1 overwinning mee naar huis.

Afgelopen zaterdag wordt de uitwedstrijd tegen Velocitas 1897 JO17-1 gespeeld. Op het prima bespeelbare kunstgras weet onze jeugd wat er van ze wordt gevraagd. Concentratie, duels spelen en aan de bal de afspraken nakomen. De eerste helft is Winsum de betere ploeg, creëert een aantal kansen, maar doet er eigenlijk net iets te weinig voor om het Velocitas echt moeilijk te maken. Met name de eindpass is vaak slordig, maar ook de meestal zo verzorgde opbouw van achteruit is stroever dan nodig. Toch lukt het de JO17-1 nog voor de rust op voorsprong te komen. Rechtsbuiten Jens wordt in de as van het veld aangespeeld, hij draait zich vrij en schiet van een meter of 25 keihard op de binnenkant van de paal. De bal komt terug het veld in en komt voor de voeten van Amanuel die eenvoudig de 0-1 binnen kan schuiven. In de rust wordt gehamerd op het belang van het maken van zoveel mogelijk doelpunten (daarover later meer) en in de tweede helft start Winsum dan ook goed. Het staat snel 0-2 door Lasse en een grote score lijkt in de maak. Echter ook in het begin van de tweede helft is de echte scherpte er niet bij de JO17-1. Velocitas krijgt een inworp die via de linksbuiten makkelijk voor de goal kan worden gegeven. Een dekkingsfout achterin leidt tot een eenvoudige intikker van de rechtsbuiten, 1-2. Pas na deze tegentreffer ontstaat er een gevoel van 'sturm und drang' bij de JO17-1 en begint het zo vaak geprezen combinatiespel te lopen. De bal gaat vlot van voet tot voet en in een mum van tijd staat er een score van 1-5 op het bord. Lasse scoort nog twee keer en Rubin kopt een corner bij de tweede paal binnen. De uitslag had nog wat groter kunnen uitvallen, maar een vrije trap van Jari beland op de onderkant lat en stuitert terug het veld in, daarnaast worden er nog wat redelijk goede kansen gemist. De einduitslag blijft derhalve 1-5.

Dan nog een kort over dat doelsaldo...

Het blijkt dat er in Nederland 34 hoofdklassen zijn waarvan de kampioenen promoveren naar de 7e divisie. Echter de beste vier nr's twee promoveren ook! Na wat bureau onderzoek blijkt dat een eventuele verliespartij in de laatste wedstrijd nog steeds kan betekenen dat er gepromoveerd kan worden. Maar laten we het daar maar niet op aan laten komen zaterdag a.s....

Zaterdag a.s. 9 december speelt Winsum JO17-1 namelijk tegen VEV JO17-1. VEV staat met twee verliespunten tweede en er is derhalve sprake van een echte finale! Wilt u getuige zijn van de ontknoping in de Hoofdklasse C, dan bent u van harte welkom op het Geert Reinders Sportpark. De wedstrijd vangt aan om 10:30 aan o.l.v. dhr Coops.