JO17-1, start najaarscompetitie in Hoofdklasse veelbelovend.

Nadat in de eerste fase van de competitie de bekerpoule overtuigend met winst werd afgesloten konden na de herfstvakantie de pijlen worden gericht op de najaarscompetitie in de Hoofdklasse C. In deze poule van acht teams wordt duidelijk dat er een vijftal ploegen ook in bekerverband zijn getroffen (HFC’15, Velocitas, Leeuwenborg, Coendersborg en Zuidhorn). Daaraan toegevoegd zijn VEV uit leek en DVC uit Appingedam.

28 oktober HFC’15  JO17-1 vs Winsum JO17-1

In de bekerronde werd thuis 0-0 gespeeld tegen HFC, een tegenstander dus om rekening mee te houden in de eerste ronde van de competitie. Voor aanvang van de wedstrijd werd duidelijk dat de selectie voor deze wedstrijd smal is. Er zijn twee spelers met vakantie, één geblesseerd en één speler moet zich in de ochtend ziek afmelden. Er blijven daarmee nog 12 spelers over en met deze groep wordt de wedstrijdvoorbereiding opgepakt. HFC is een prima voetballende ploeg. Heeft veel vaardige spelers, maar komt niet makkelijk tot kansen. Winsum heeft de voorbije weken veel getraind op het inspelen, kaatsen en derde man zoeken. Leunend op een prima verdedigende organisatie mogen de creatieve spelers daarin laten zien wat ze waard zijn. Winsum weet dat er met name achter de laatste linie van HFC met snelheid veel te halen is, echter de twee snelste spelers in de voorhoede zijn afwezig vandaag. Hoe lost Winsum dat op in balbezit?

De wedstrijd is lange tijd in evenwicht. HFC voetbalt makkelijker, maar wordt amper gevaarlijk. Winsum zet hier een paar kleine kansen en één goede kop kans tegenover. Bij rust is het nog 0-0 en is de begeleiding van de JO17-1 niet helemaal tevreden. Het tweede bedrijf start voor Winsum ongunstig. Een rommelige situatie voor de eigen goal levert een schietkans op rand zestien. De bal wordt goed geraakt en verdwijnt hard en laag in de korte hoek, 1-0 voor HFC. Winsum is wat slordig en lijkt niet helemaal scherp in de passing en de duels.

Qua spelers is er in aantallen weinig te wisselen deze wedstrijd en daarom tovert de begeleiding een tactische variant uit de hoge hoed om HFC onder druk te krijgen. Centrale verdediger Rubin wordt in de punt geposteerd en spits Ruben gaat wat meer om Rubin heen voetballen. In deze drie-vier-drie variant krijgt Winsum in een keer de druk wél op de tegenstander en wordt de dreiging voor de goal van HFC groter en groter. Dit resulteert halverwege de tweede helft in een vrije bal die Jari bij de tweede paal legt, Rubin torent boven de verdediging uit en kopt de bal in de verre hoek 1-1. HFC is het zichtbaar even kwijt en Winsum kiest er voor de 3-4-3 variant in stand te houden. Dit leidt al snel na de gelijkmaker tot de 1-2 van Daan. Hij heeft een goede loopactie zonder bal vanuit het middenveld naar voren, wordt met een lange bal door Jari aangespeeld en schiet de bal beheerst in de verre hoek. Snel na deze voorsprong kan Ammanuel centraal voor de goal de bal vrijmaken en de 1-3 inschieten. De wedstrijd lijkt daarmee gespeeld. Zeker als Jari 10 minuten voor tijd een vrije bal hard hoog in de korte hoek krult en de keeper kansloos laat, 1-4. De wedstrijd kabbelt naar het einde en wordt helaas nog ontsiert door een vervelend incident waardoor de wedstrijd iets te vroeg wordt afgeblazen door de scheidsrechter.

4 november Winsum JO17-1 vs Coendersborg JO17-1

In de week na de wedstrijd tegen HFC is kort met het team gesproken over het incident van de week ervoor en met name gesproken over de volwassen manier waarop het team hier mee is omgegaan in de wedstrijd tegen HFC.  Vanuit de KNVB-scheidsrechter zijn telefonisch complimenten uitgedeeld over het gedrag van de ploeg en dat is door de begeleiding nog een keer dunnetjes over gedaan. Voetballen met jonge mannen van 14, 15 en 16 jaar is gedragsmatig soms uitdagend. Ook binnen JO17-1 willen de emoties wel eens oplopen. Echter de duidelijke grenzen die door de begeleiding zijn gesteld (en ook vanuit de voetbalvereniging worden uitgedragen) helpen de spelers in het voorkomen of beheersen van verkeerde emoties.

De wedstrijd tegen Coendersborg dan. In de bekerronde is thuis met 7-0 van Coendersborg gewonnen. Het spel was in die wedstrijd veelbelovend en daarmee ligt uiteraard onderschatting op de loer. In de aanloop naar deze wedstrijd legt trainer Ulco in de trainingen steeds opnieuw uit dat scherpte juist in deze wedstrijden van belang is.

JO17-1 start de wedstrijd dan ook prima. Binnen een minuut of tien staat het 2-0 door twee corners die dan wel ineens, dan wel via een been van een speler binnen vallen. Met name de stevige zuiden wind helpt Winsum in de eerste helft om maximaal druk op Coendersborg te geven. Er worden nog een paar goede kansen gecreëerd, maar de 3-0 blijft uit. Sterker nog, in een spaarzame uitbraak waarbij er verdedigend niet doortastend genoeg wordt ingegrepen staat het zomaar 2-1. Met deze stand wordt de kleedkamer opgezocht en wordt nogmaals aan het team meegegeven dat scherpte in de duels en het durven voetballen mét elkaar leidt tot prestaties. De tweede helft is een helft zonder veel grote kansen. Coendersborg raakt een keer de lat, Winsum komt een keer alleen voor de keeper. Verder blijft het vooral een helft waarbij Winsum de voorsprong koste wat het kost wil behouden en dat lukt dan ook. De nog zeer jonge scheidsrechter uit Delfzijl (15 jaar) houdt de wedstrijd goed onder controle en dat is een compliment waard.

Wat opvalt is dat net als tegen HFC ook in deze wedstrijd het samen spelen niet goed uit de verf komt. Er wordt te vaak een verkeerde keuze aan de bal gemaakt, het elkaar willen helpen door te combineren waar het kan, blijft vaak achterwege. JO17-1 maakt het daarmee de tegenstander vaak te makkelijk.

11 november DVC JO17-1 vs Winsum JO17-1

De dag dat veel kinderen kou en regen trotseren om bij de invallende duisternis langs de deuren te gaan om daarmee (grote hoeveelheden) snoep bij elkaar te zingen, speelt JO17-1 tegen mede koploper DVC uit Appingedam. DVC heeft haar eerste twee wedstrijden ook gewonnen en lijkt een tegenstander waar Winsum JO17-1 zich in vast kan bijten. Tevens een mooie testcase om te kijken waar deze jonge groep nu daadwerkelijk staat.

De selectie is los van spits Jesse, die al een aantal weken tobt met een ingescheurde enkelband, en linksback Jona compleet. Lukt het vandaag om de twee mindere wedstrijden van afgelopen weken aan de kant te zetten en het samenspel weer terug te brengen? JO17-1 laat in ieder geval zien vanaf de eerste seconde van de wedstrijd dat het de baas is. Verdedigend staat het wederom als een huis en het samenspel van achteruit het middenveld in ziet er goed uit. Middenvelders en uitzakkende aanvallers vinden elkaar makkelijk, de bal gaat soepel rond en er is totale controle. Het enige ‘probleem’ is dat in de eerste helft er weinig kansen worden gecreëerd. De laatste pass is vaak slordig, er zijn wat verkeerde keuzes voor de goal. De ruststand is dan ook 0-0.

Na een paar omzettingen in de rust gaat Winsum JO17-1 in de tweede helft doen wat het zo goed kan. De bal gaat nog steeds goed rond, de derde man wordt gevonden en de aanvallen beginnen nu ook gevaar voor de goal van DVC op te leveren. De 0-1 van Casper, die zijn snelheid op rechts uitstekend kwijt kan, is dan ook een logisch gevolg. Hierna gaat het snel. Lasse komt van links naar binnen, speelt drie tegenstanders uit en legt de bal rustig in de korte hoek 0-2. Dan breekt het kwartier van Ruben aan. De tweede helft speelt hij in de spits en scoort een hattrick (0-3, 0-4 en 0-6). Tussendoor heeft Lasse met een fraaie vrije trap de stand nog op 0-5 gebracht. Het slotakkoord is voor Ammanuel die na een geloste bal door de keeper met een halve omhaal de 0-7 laat aantekenen.

Leuk detail in deze wedstrijd is dat de linksback van dienst Leon vorig jaar nog bij DVC voetbalde en in de zomer de overstap naar Winsum heeft gemaakt. Uiteraard was hij voor de wedstrijd nét iets meer gespannen dan anders, zeker omdat er wat geluiden uit het DVC kamp komen dat niet iedereen daar blij is met Leon zijn overstap. Beide teams, met Leon voorop,  hebben echter laten zien dat voetballen met wederzijds respect een prachtige sport is om te spelen en om naar te kijken.

Zo bijna halverwege de competitie staat Winsum JO17-1 alleen bovenaan met 3 gespeeld 9 en is duidelijk geworden dat deze jonge groep spelers gaat meedoen om promotie. Als het spel zo is als vandaag tegen DVC, verdient het ook een promotie. Echter zal het team dan wel wat constanter moeten presteren en dát is nu juist lastig in deze leeftijd. We zullen het de komende weken allemaal gaan zien.

De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd tegen Leeuwenborg JO17-1 te spelen op 18 november a.s. Uw verslaggever zal er deze wedstrijd niet zijn i.v.m. een reünie met studievrienden, maar laat dat u niet weerhouden de JO17-1 aan te moedigen. Aanvang van de wedstrijd is 11:15!