JO17-1 dendert door in de beker             

In de jeugdcompetities bij vv Winsum starten veel teams de eerste weken van het voetbalseizoen met een halve bekercompetitie. Zo ook de JO17-1. Een team dat dit jaar bestaat uit één speler uit 2007, 13 spelers uit 2008 en 2 spelers uit 2009. Ofwel een extreem jonge lichting voetballers dat zijn kunsten mag gaan vertonen in de Hoofdklasse D.

De JO17-1 bestaat dit jaar uit een grote kern van de JO15-1 van vorig jaar, aangevuld met Ruben ten Hof (vorig jaar JO17-1), Daan Verhoeven (vorig jaar JO14-1) en Leon Knot (overgekomen van DVC JO15-1).

Voor aanvang van de bekercompetitie is bij de begeleiding van de JO17-1 niet helemaal duidelijk waar het team precies zal staan. Hoe ver reikt de ontwikkeling van deze talentvolle lichting inmiddels, kunnen ze zich staande houden tegen hoofdklasse ploegen met meer fysiek vermogen?

De eerste trainingen zijn als altijd pittig te noemen bij trainer Ulco. Er wordt hard gewerkt om snel conditioneel op niveau te zijn en positiespelletjes en partijvormen kennen direct een hoge intensiteit. In de eerste oefenpotjes tegen Be Quick JO17-2 en NEC Delfzijl JO17-1 wordt onnodig verloren, maar de eerste tekenen dat onze JO17-1 fysiek best mee kan komen op dit niveau worden wel duidelijk. Zeker er wordt meer gevraagd van de handelingssnelheid en het spelen van duels, maar daar staat tegenover dat de tactische en technische vaardigheden al heel aardig op orde zijn voor dit niveau.

Dan start begin september de bekercompetitie met een uitwedstrijd tegen GRC Groningen JO17-1. Onze jongens pakken de tegenstander direct aan, zijn nog wat slordig in de combinaties, maar geven achterin niets weg. Er worden veel kansen uitgespeeld en de logische 0-4 overwinning is dan ook het resultaat. Een opsteker na de nederlagen uit de voorbereiding.

De week na GRC staat Coendersborg JO17-1 op het programma thuis op het Geert Reinders sportpark. Er ontvouwt zich een wedstrijd waarin het zeker in de eerste helft smullen is voor de staf en toeschouwers. Veel één keer raken, prachtige combinaties en backs die durven te overlappen. Coendersborg weet niet waar het te zoeken en na 80 minuten voetbal staat er 7-0 op het scorebord. De start is ronduit veelbelovend.

Dan speelt de JO17-1 de week daarop tegen HFC JO17-1. Een ploeg waar eind vorig seizoen al een keer met de nieuwe lichting tegen geoefend is. Toen werd de wedstrijd met 4-0 verloren, al was dat geen juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Winsum was derhalve gewaarschuwd en begon deze editie tegen HFC dan ook scherp. Er worden vele kansen bij elkaar gespeeld als is het spel wat stroperiger dan tegen Coendersborg. HFC kan daar aanvankelijk weinig tegenover zetten en dat het bij rust nog 0-0 staat, is eigenlijk een wonder. In de tweede helft is er iets meer gelijkwaardigheid tussen de teams waar te nemen. Winsum blijft het meeste kansen creëren, maar deze wedstrijd blijft steken op een 0-0 eindstand.

Dan komt na een weekje rust (oneven aantal ploegen in de competitie) Lewenborg JO17-1 op bezoek. De derde thuiswedstrijd op rij. Lewenborg doet het niet zo best in de competitie en dan zie je direct dat het gevaar van onderschatting op de loer ligt. Het anders zo fraaie samenspel verdwijnt uit het team en veel spelers zijn bezig met het spelen voor eigen succes. De wedstrijd is traag, ook omdat de tegenstander niet veel meer kan dan tegenhouden. Bij rust staat Winsum JO17-1 met 3-0 voor en toch is iedereen ontevreden. Trainer Ulco geeft in de rust aan dat alleen wijzelf er een leuke wedstrijd van kunnen maken als we samen gaan spelen. De tweede helft komt toch nog moeizaam op gang. Pas in de laatste 20 minuten van de wedstrijd begint de ploeg weer te combineren en loopt het uiteindelijk uit naar een 10-1 overwinning. Opvallend detail is dat bij de tegenstander meerdere spelers er de brui aan geven en van het veld lopen. Het puberbrein is op deze leeftijd blijkbaar nog erg kwetsbaar.

De vijfde wedstrijd in de bekercompetitie is de uitwedstrijd tegen Zuidhorn JO17-1. Deze ploeg staat met 5-12 twee punten boven Winsum JO17-1 (4-10), een echte topper dus. Bij winst in deze wedstrijd is Winsum zeker van het behalen van de eerste plek in deze bekerpoule en dus verzekerd van de volgende bekerronde. Zuidhorn begint de wedstrijd met veel energie en Winsum kan hier niet genoeg vechtlust tegenover zetten. Binnen de minuut staat het 1-0 voor Zuidhorn en Winsum wankelt kort. Trainer Ulco geeft één duidelijk signaal dat er meer energie geleverd moet worden en het lijkt of het hele team in een keer wakker is. Duels worden gewonnen, het combinatiespel begint te lopen en langzaam drukt Winsum Zuidhorn terug. Na een mooie kopbal over de keeper maakt de JO17-1 halverwege de eerste helft 1-1 en op slag van rust wordt uit een corner de 1-2 binnen geknikt. Winsum beloont zichzelf daarmee en laat zien dat het als team uitstekend weet te functioneren als iedereen dat doet wat nodig is. In de tweede helft wordt het bijna vanaf het beginsignaal 1-3 en lijkt de wedstrijd gespeeld. Zuidhorn gaat wat opportunistischer voetballen en creëert daarmee wat onrust in de verdediging. Tot echte grote kansen leidt het echter niet. JO17-1 voetbalt wat slordiger met de marge van twee doelpunten in het achterhoofd, maar blijft toch de betere ploeg. Er worden nog een viertal 100% kansen bij elkaar gespeeld, waarvan er één wordt verzilverd. De einduitslag 1-4 is daarmee een feit. Door deze prima overwinning is Winsum JO17-1 winnaar geworden van de bekerpoule met nog één wedstrijd te spelen.

Op de vraag waar dit team staat in het hoofdklasse voetbal in de JO17 competitie kan het antwoord worden gegeven dat het team voetballend dik in orde is. Als het lukt als team te voetballen is ook duidelijk geworden dat veel spelers complementair aan elkaar zijn. Er zijn veel voetballend sterke spelers, maar ook spelers die fysiek leveren en duels kunnen uitvechten. Er is veel saamhorigheid en men kan goed omgaan met de feedback die aan elkaar gegeven wordt. De staf (en ik denk de spelers zelf ook) zijn bijzonder tevreden over de ontwikkeling tot nu toe.

Na de herfstvakantie wordt duidelijk hoe de najaarscompetitie er uit gaat zien en zullen nieuwe (mooie) herinneringen gemaakt gaan worden.

Wilt u een keer komen kijken? Woensdagavond 11 oktober om 19:00 uur speelt JO17-1 thuis tegen Velocitas JO17-1 en sluit daarmee de bekerpoule af. U bent van harte welkom zowel in de kantine als langs de lijn.