Het 2e zaterdagteam van de VV Winsum heeft woensdag 31 mei historie geschreven door de bekerfinale voor reserve A-categorie teams te winnen. De tegenstander van deze avond was het roemruchte Staphorst 2, eveneens uitkomend in de reserve hoofdklasse. Op het werkelijk schitterende veld van Achilles 1894 uit Assen moesten strafschoppen, na 120 minuten voetballen, een winnaar aanwijzen. De uit de klei getrokken mannen van trainer Bart hielden het hoofd koel en konden onder luid gejuich de medailles en beker met de grote oren in ontvangst nemen.

Trainer Bart Waninge had vandaag voor alle hoofdrolspelers in het bekeravontuur een rol toebedeeld. Naast vaste leider Bert mocht bekerheld Martijn nu mee als verzorger en kon grensrechter John zichzelf terugvinden als assistent leider aangezien hij vandaag met het onafhankelijke arbitrale trio niet hoefde te vlaggen. Daarnaast waren alle spelers, op Peter na, te aanschouwen op het veld of in de rijk gevulde dug-out.

Mooi om te zien dat Winsum TV weer was afgestoft en dat Rick en Sebo met op de achtergrond Kornelis ook aanwezig waren in Assen voor wat fraaie filmmomenten. Extra fraai was het gigantische spandoek van de supportersvereniging van Staphorst die een hele ballenvanger in beslag nam. Daarbij opgeteld twee supportersbussen van de finalisten en een aanzienlijke rij auto’s wat uiteindelijk leidde tot een goed gevuld Achilles stadion. Met de opkomst van de spelers werden de groene fakkels ontstoken wat leidde tot een mooie bekersfeer.

Scheidsrechter Boer uit Hoogeveen floot even na 20.00 uur voor de aftrap waarbij vooral Staphorst uit de startblokken vloog en duidelijk vol voor de winst ging. Toch was het Sjoerd die in een tijdsbestek van enkele minuten zijn kwaliteiten etaleerde. Eerst leverde een fraaie actie slechts een corner op maar daarna zette hij met een afgemeten voorzet Bauke aan het werk die maar net overschoot. In de 24e minuut was het Winsum dat via een mooie combinatie tussen Bauke en Deshly uiteindelijk Sjoerd vrijspeelde die een venijnig schot afvuurde, waardoor de keeper van Staphorst zich volledig moest strekken om een goal te voorkomen.

Ondanks een niet aflatende inzet vond Winsum het lastig om in balbezit te blijven en leek er wat gebrek aan durf om te voetballen waardoor de geel-blauwen ietwat de overhand kregen. Zoals vaker dit seizoen kan Winsum leunen op een ijzersterke verdediging en kan ze zomaar uit het niets scoren vanuit moeilijke situaties. Ook vanavond ging die gewoonte gelukkig weer op. In minuut 38 speelde Deshly de bal met een simpele voetbeweging naar Dimi die alleen op de keeper afging en helaas de paal raakte, toch was die teleurstelling uiterst kort en was het Sjoerd die attent de 1-0 binnenschoot. Dit leidde tot een orkaan van blijdschap in het veld en nu werd ook duidelijk dat het Winsumer publiek in grote getale aanwezig was. De euforie van de bewoners van het allermooiste dorp van Nederland was helaas van korte duur. Uit de eerst de beste aanval na de aftrap was het de lepe spits van Staphorst die eerlijkheidshalve de verdiende gelijkmaker binnenkopte. Met de 1-1 gingen de spelers en begeleiding de rust in.

De 2e helft startten de beide trainers met een ongewijzigde opstelling. Helaas bleef ook het spelbeeld ongewijzigd en was geel-blauw de wat gemakkelijker voetballende partij wat in de 54e minuut tot uiting kwam in een 1-2 voorsprong. Koortsachtig overleg op de bank van Winsum had als resultaat dat Coen Deshly ging vervangen en dat 10 minuten later Wouter en supersub Rick, Reyer en Dimi aflosten. Met deze wissels veranderde de dynamiek op het veld. Wouter speelde één van zijn betere wedstrijden van het seizoen en Rick en Coen waren met hun snelheid een plaag voor de Staphorster verdediging. In de 87e minuut was het wederom Sjoerd die de bal technisch zeer vaardig aannam en Coen de diepte instuurde die strak teruglegde waardoor de mee opgekomen centrale verdediger Chiel de gelijkmaker aantekende. Ook deze treffer werd met veel gejuich ontvangen en de hoop was weer terug bij de in groen-wit gestoken ‘thuisploeg’.

Na 90 minuten stond er een terechte 2-2 op het scorebord waardoor een verlenging noodzakelijk was. Julian verving Steffen en Remco kwam erin voor de moegestreden Tim. Uiteindelijk zou ook Robin nog vervangen worden door Thomas. Het vele wisselen liet zien dat Winsum over een brede selectie beschikt en door de wissels zeker niet minder werd. Integendeel, het nieuwe elan zorgde zowel in het veld als op de tribune voor veel enthousiasme. De ruimtes op het veld werden steeds groter en het werd steeds moeilijker te voorspellen hoe deze echte cupwedstrijd af zou lopen. In de allerlaatste minuut van de 2e verlenging leek Bauke nog een goede kans te krijgen om de wedstrijd te beslissen, maar scheidsrechter Boer vond dat het tijd was en blies de verlenging naar een einde.

De penaltyreeks werd genomen op het meest oostelijke doel en de meest enthousiaste supporters van beide teams namen hun positie in achter keeper Germen. Staphorst schoot de eerste 3 penalty’s onberispelijk binnen. Dat gold ook voor Winsum waarbij zowel de ervaren Bauke als de jongelingen Sjoerd (met kramp) en Tom de bal met veel precisie en snelheid tegen de touwen joegen. De 4e penalty van Staphorst werd keurig gestopt door Germen. Helaas vond Winsum hierbij de assistent scheidsrechter op hun weg die vond dat Germen te vroeg van zijn doellijn was gekomen. Niet in het minst onder de indruk pakte de Winsumer goalie ook de herkansing. Daarna was het de beurt aan Rick(ert) die geen zenuwen kende en ook scoorde. De 5e penalty van geel-blauw trof de linkerdoelpaal waardoor de strijd was beslist: WINSUM wint de cup.

Onder luid gejuich bestormden supporters en spelers keeper Germen en werd er een groot feest gebouwd onder applaus van de bezoekers op de tribunes. Onder de klanken van ‘We are the champions’ kregen spelers en begeleiding een medaille omgehangen en mocht aanvoerder Bauke de beker in ontvangst nemen. Tevens was het bestuur aanwezig om bloemen uit te reiken. De blijdschap werd daarna gedeeld met de vele meegereisde Winsumer supporters en uiteraard binnen in de kleedkamer.

Een zeer geslaagd seizoen voor het 2e zaterdagteam met een absolute apotheose met de winst van de beker voor reserveteams. Komend weekend zal het team als afsluiting van het seizoen een weekendje op Ameland doorbrengen en hiermee nogmaals de teambinding onderstrepen.

Scoreverloop: 1-0 (38’ Sjoerd), 1-1 (40’ Staphorst), 1-2 (54’ Staphorst), 2-2 (87’ Chiel)

                        Penalty’s (Bauke, Sjoerd, Tom, Rick).

Scheidsrechter: Boer

Toeschouwers:  300

VV Winsum 2: Niels, Germen, Tim, Tom, Chiel, Robin, Reijer, Steffen, Sjoerd, Dimi, Bauke, Deshly, Wouter, Rick, Coen, Julian, Remco, Thomas.

Met een sportieve groet,

Assistent-leider Winsum 2