Na twee competitie-loze zaterdagen mocht Winsum JO19-1 eindelijk weer het voetbalveld op. Niet dat de jongens zich verveeld hadden, want veel spelers maakten de nodige minuten bij de diverse senioren teams. Maar als team was er nog iets goed te maken na de vervelende en wat onverwachte nederlaag in en tegen Zuidlaren. Niet dat dat goed maken een eenvoudige opgave zou worden, want met Hoogezand kwam het best voetballende team uit de competitie langs in Winsum. In de heenwedstrijd had Winsum dan wel gewonnen met 2-4, maar daar had een flink portie geluk niet ontbroken. En niet onbelangrijk was dat Jered, die in die wedstrijd vier maal scoorde, nu ontbrak vanwege een schorsing. Ook Kaylien was afwezig, dus aan trainer Quincy de taak om het team om scherp te krijgen en fouten als tegen Zuidlaren te voorkomen.

En dat het team scherp was, was bij de warming-up al duidelijk. Het fanatisme spatte er van af, er werd veel gecoacht en ook als er iets mis ging werd dat in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt. Maar het werd onderling geaccepteerd en zo ontstond de scherpte die nodig was. Vanaf minuut één in de wedstrijd was dat ook te zien. Hoogezand liet wederom zien prima te kunnen voetballen, maar echt de tijd daarvoor kregen ze simpelweg niet. Over het hele veld kwam de Winsummers direct in duel en troefden hun tegenstander vaak af. Of die druk de oorzaak was is niet bekend, maar al in de tweede minuut speelde een speler van Hoogezand de bal verkeerd terug, waarna Davey dat buitenkansje vakkundig afrondde voor de 1-0. Een ideale start voor Winsum en een mokerslag voor Hoogezand. Helemaal toen Jarickson in de 9e minuut met een schot van afstand de keeper verraste en de stand naar 2-0 bracht. Er leek iets geknakt bij Hoogezand en Winsum begon steeds makkelijker te voetballen. In de 13e minuut wist Davey met een knappe pass Sargon te bereiken die beheerst afrondde voor de 3-0. Een minuut later was het weer raak. Sam kwam goed voor en gaf de bal op de vrij staande Jarickson die de 4-0 binnenschoot. Een ongekende weelde voor de Winsummers, waar de ploeg uit Hoogezand weinig tegenover kon zetten. In de 30e minuut werd het zelfs nog 5-0 toen Sargon uit een vrije trap de bal knap achter de muur in de korte hoek wist te plaatsen. Met die stand werd er gerust.

De rust werd gebruikt om flink wat complimenten uit te delen. Er was weer een JO19-1 te zien wat al een tijdje weg leek te zijn. Uiterst scherp in de duels en uiterst koel bij het benutten van de kansen. Dat het team overwegend uit eerstejaars bestaat was niet te zien. De duelkracht was enorm en heel gek is de gedachte niet dat het meespelen met de diverse senioren teams hier wel eens een positief effect op heeft gehad. Het lastige van een 5-0 ruststand is alleen wel dat je weet dat het normaal gesproken beslist is, maar dat er zomaar gekke dingen kunnen gebeuren. Het was voor Winsum dus zaak de kop er bij te houden. Dat lukte prima, maar in de 63e minuut wist Hoogezand te profiteren van een ‘man meer’ situatie omdat Stein voor een blessure behandeling naar kant was. Stein bleek niet verder te kunnen, waarna er flink wat geschoven moest worden in de opstelling. Het kwam het voetbal van Winsum niet ten goede en Hoogezand kreeg nog flink wat kansen, maar de paal en twee keer de lat stonden verdere treffers in de weg. Winsum kwam er sporadisch nog uit, maar het bleef bij de vijf doelpunten die in de eerste helft waren gemaakt. Met een 5-1 stand floot de scheidsrechter voor het einde.

Voor Winsum een erg belangrijke overwinning. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft het alles nog in eigen hand richting een eventueel kampioenschap. Volgende week komt mede-titelkandidaat GVAV op bezoek en dat wordt een kraker van een wedstrijd. Winsum moet winnen om zelf de regie te houden. Die wedstrijd wordt gespeeld op het Geert Reinders sportpark om 12.45u.