Na het abrupt afgebroken vorige seizoen was er aan het begin van dit nieuwe seizoen nog wat hoop op een normaal verloop van de competitie. Na slechts 9 oefen-, beker- en competitiewedstrijden was het al duidelijk dat dat niet ging gebeuren. Op 10 oktober 2020 werd de laatste officiële wedstrijd gespeeld. Een verscherping van de corona maatregelen volgde en het voetbal lag lange tijd stil. Tot 5 juni 2021 -bijna 8 maanden later-  de Regio-cup van start ging. Voor Winsum JO17-1 stond de thuiswedstrijd tegen DVC op het programma. Eindelijk weer een wedstrijd, eindelijk weer de Wedstrijdzaken app opstarten, eindelijk weer in de kleedkamer, eindelijk weer wedstrijdspanning …

Toch had het team in de tussentijd niet stil gezeten. Er werd getraind alsof er elke week een wedstrijd op het programma stond. Dat was de laatste weken ook echt zo, toen er regelmatig onderlinge oefenwedstijden waren tussen de O27, O19 en O17. En elk nadeel heeft z’n voordeel. In die wedstrijden zagen we verbinding tussen de spelers van de verschillende teams en leeftijdsgroepen. Samen met de oprichting van een O23 team zijn dit precies de dingen die moeten gebeuren om het gat te dichten tussen de jeugdopleiding en het seniorenvoetbal. Maar wat vooral erg mooi was, was dat de JO17 zich daadwerkelijk als een talentvol team heeft laten zien en het de O19 en O27 knap moeilijk heeft gemaakt. Diverse spelers presenteerden zich als talenten met toekomst. En ook mooi, de staf van de senioren teams en de verantwoordelijke technische mensen hebben dat met eigen ogen gezien. Er is meer dan ooit zicht op en aandacht voor de talenten in de jeugd. Nu volhouden, verbinding blijven zoeken, kansen geven, …  

En toen floot de scheidsrechter voor de eerste officiële wedstrijd in 2021. Binnen een minuut had Winsum op voorsprong kunnen staan, maar een kopbal van Lars werd met een katachtige redding door de keeper van DVC via de lat over getikt. Het was gek genoeg geen voorbode voor een storm van Winsum zijde. Integendeel. In het eerste kwartier liet DVC het betere voetbal zien. Scherper in de duels, rustiger en zuiverder aan de bal, maar … het leverde voor hen geen kansen op. Zonder kleerscheuren kwam Winsum deze fase door. Vanaf dat moment was het wel Winsum dat de klok sloeg en werd het een relatief rustige middag voor keeper Jorn. Aan de andere kant van het veld zag de keeper van DVC geregeld spelers van Winsum voor zich op duiken, maar het was bijna een wonder dat er nog geen doelpunt was gevallen. Tot twee keer toe stond de paal in de weg maar vooral viel de onzuiverheid in de afwerking op. Diverse opgelegde kansen waren (nog) niet aan de Winsummers besteed. Tot de laatste minuut van de eerste helft. Davey werd weggestuurd met een diepe bal, hij kopte zich vrij, omspeelde de keeper en schoot de 1-0 binnen. Vrijwel direct daarna was het rust.

In de rust kon trainer Quincy, die deze week zijn UEFA-B had gehaald, niet anders dan tevreden zijn met het getoonde spel. De afwerking liet misschien te wensen over, maar het team speelde prima en creëerde veel kansen. De boodschap was om vooral zo door te gaan, scherp te starten en de overwinning binnen te slepen.

Nou die boodschap was duidelijk goed geland. Nog maar koud op het veld wist Marc met een diepe bal de diepgaande Menno te bereiken, die vervolgens de bal met een knappe lob over de uitgekomen keeper in het doel schoot voor de 2-0. Vrijwel direct daarna was het Menno die Sargon midden in het strafschopgebied aanspeelde. Sargon nam aan, draaide en schoot de bal langs de keeper voor de 3-0.  Winsum was niet te houden, speelde goed en met veel druk. DVC kon over het algemeen niet lang van hun balbezit genieten. Het stond vrijwel continu onder druk, er vielen gaten en er ontstond ruimte. Van die ruimte maakt Davey gebruik. Aan de linkerkant van het veld snelde hij langs zijn directe tegenstander en gaf de bal keurig voor op de vrijstaande Teun die bal zo in kon tikken voor de 4-0. Kort daarna rondde Jarickson met een hard schot in de uiterste hoek een mooie aanval af en zette zo de 5-0 op het bord. In de laatste 10 minuten nam Winsum wat gas terug. De pijp leek ook wat leeg. Een fout in de verdediging zorgde er voor dat DVC nog iets terug kon doen waarmee de stand op 5-1 kwam. De eindstand.

Op een lastig begin na, was dit een prima wedstrijd van Winsum. De ploeg is goed uit de lange Corona-stop gekomen. Het goede trainen en de oefenwedstrijden waren niet voor niets. Maar duidelijk is ook dat het spelen van echte wedstrijden natuurlijk het allermooist is. Na zo’n lange tijd was het simpelweg weer genieten geblazen en dat mag de rest van de maand juni nog even doorgaan. Sportief is het doel om het maximale uit deze Regio-cup wedstrijden te halen. Volgende week gaan we daarvoor naar sportpark West-End in Groningen voor de wedstijd tegen Lycurgus JO17-1. Die wedstrijd wordt om 10.30 uur gespeeld en waarschijnlijk is dat voor de thuisblijvers te volgen via het twitter account van vv Winsum.