11 januari: Be Quick Dokkum – vv Winsum (0-7)

Oefenwedstrijden zijn bij uitstek bedoeld om weer in het ritme te komen of om andere speelwijzen uit te proberen. Beide kan natuurlijk ook. En met die opdrachten ging Winsum het veld op tegen hoofdklasser Be Quick Dokkum. Het nieuwe systeem was duidelijk wennen, want Winsum kreeg maar moeizaam grip op haar tegenstander. Elke tweede bal leek voor de Friezen, maar langzaam aan wist Winsum het ritme te vinden. Steeds vaker kwamen de spitsen door, maar was het de laatste pass die net niet goed was. Tot een diepe bal van Niels in de as perfect werd verlengd door Sargon en Jarickson op het juiste moment wegstuurde. Die wist daar wel raad mee en zo stond de 0-1 op het scorebord. Dat was ook gelijk de ruststand. Na rust was het Winsum dat de klok sloeg. In de hele tweede helft was er slechts een kans voor Dokkum, maar daar oog in oog met Jorn was de laatste de winnaar. Toen stond het al 0-4 na doelpunten van Jered, Davey en Sjoerd. Winsum bleef gas geven en liep uit naar de eindstand van 0-7 door doelpunten Sam, Jered en Menno. Belangrijker dan de overwinning waren de eerste wedstrijd minuten in 2020 en het steeds beter vertrouwd raken met een ander spelsysteem.

 

18 januari: De Weide – vv Winsum (2-4)

Vooraf was de verwachting dat met de vv De Weide een zware tegenstander was gevonden voor de tweede oefenwedstrijd. Met slechts  2 punten achterstand op de nummer 1 waren zij derde geworden in de Drentse Hoofdklasse. En de verwachting kwam uit. Vanaf de eerste minuut was het De Weide dat de strijd op het middenveld won. Niet toevallig stond daar de beste speler van de tegenpartij. Winsum had grote moeite om grip te krijgen op de tegenstander en het spel golfde heen en weer. Toch was het Winsum dat de grootste kansen kreeg. Na een minuut of 10 was het Jarickson die alleen richting keeper ging, maar net naast schoot. Kort daarna kregen weer Jarickson en Sargon grote kansen, maar de bal ging er niet in. Na nog een aantal pogingen was het raak, maar wel aan de andere kant van het veld. De eerste kans van De Weide was direct raak en zo gingen de spelers met een 1-0 achterstand de rust in. Na rust schoot Winsum uit de startblokken. Jered werd gelanceerd en schoot hard met de binnenkant voet de 1-1 binnen. Kort daarna wist De Weide onder grote druk er knap uit te voetballen en rondde de aanval keurig af (2-1). Het antwoord van Winsum kwam via Jered die de gelijkmaker scoorde. Daarna was het steeds meer Winsum dat de klok sloeg. Een diepe bal van Jarickson leek te worden onderschept door de keeper van De Weide, maar die botste op een eigen speler, waarna Sam er met de bal vandoor ging en de bal in het lege doel schoot voor de 2-3 voorsprong. Daarmee leek het verzet gebroken en dat was helemaal het geval toen Davey een solo dwars door het midden van de verdediging afrondde voor de 2-4 eindstand. Al met al een bijzonder leerzame oefenwedstrijd, waar een prima spelend De Weide het de Winsummers erg lastig maakte.

 

25 januari: Be Quick 1887 – vv Winsum (5-5)

De laatste in de reeks van oefenwedstrijden was tegen Be Quick 1887. Met deze tweede divisionist had Winsum een tegenstander van formaat getroffen. Normaal gesproken een maatje te groot voor hoofdklasser Winsum. In elk geval zou het een wedstrijd worden waar 80 minuten lang volle bak gespeeld zou moeten worden. En dat was met het oog op de competitiestart volgende week ook een mooie conditionele oefening. Mooi was het om te zien, dat er geen concessies werden gedaan aan het eigen spel. ‘We spelen zoals altijd, we gaan niet inzakken’, was de boodschap van trainer Quincy. En zo werd op het hoofdveld van Be Quick afgetrapt. Na ongeveer 10 minuten keek menigeen elkaar even aan. Van krachtsverschil was helemaal geen sprake. Een wedstrijd op hoog niveau en met veel tempo, waarin Winsum gewoon meedeed en hoe. Davey kreeg een levensgrote kans op de 0-1, maar oog-in-oog met de keeper won de laatste. Kort daarna scoorde Be Quick na een standaardsituatie de 1-0. Maar lang duurde dat plezier voor hen niet. Na twintig minuten kwam Winsum op 1-1 door Davey die een corner van Sargon in het doel kopte. Na een wat eenvoudig gegeven penalty scoorde Be Quick de 2-1 uit de rebound nadat Jorn de strafschop in eerste instantie gestopt had. Het antwoord van Winsum liet niet lang op zich wachten. Sjoerd veroverde de bal, controleerde die en stuurde Jered weg. De keeper van Be Quick twijfelde maar durfde het duel met Jered toch niet aan te gaan, waarna die alleen richting doel kon en de verdiende gelijkmaker kon scoren. Zeker in het tweede deel van de eerste helft was Winsum erg goed. Jered en Davey stoorden de opbouw zo goed, dat er maar weinig fatsoenlijke aanvallen van de ‘The Good Old’ te noteren waren. Winsum had vaak snel weer balbezit en was toen ook het meest dreigend. Met de 2-2 tussenstand gingen de teams de rust in.

De rust werd gebruikt om op adem te komen. De verwachting was dat het zou gaan stormen en dat kwam ook uit in de eerste minuten in de tweede helft. Uit de eerste de beste aanval kopte oud-Winsum speler Sam Kamphuis op de paal, maar met een kopbal van Sjoerd op de keeper en een bal voorlangs van Davey was het antwoord van Winsum ook duidelijk. Toch liep Be Quick uit naar 4-2 en menigeen dacht dat het daarmee klaar was. Maar binnen een minuut stond het 4-3 toen Davey de bal naar Jered speelde, die zijn tegenstander voorbij ging en diagonaal binnenschoot. Daarmee was het nog steeds niet gedaan. Davey kreeg de bal aangespeeld zocht zijn tegenstander op, maar binnen de ‘zestien’ schoot hij wat verdekt de bal in de korte hoek en verraste daarmee zijn tegenstander en de keeper (4-4). Het slotakkoord leek voor Be Quick toen de 5-4 werd gescoord, maar Winsum kwam toch nog op gelijke hoogte na een benutte penalty van Davey die gegeven was na een overtreding op Jered (5-5). Zelfs een overwinning zat er nog in toen Sam op kenmerkende wijze iedereen zijn hielen liet zien en bijna de winnende scoorde, maar een bal net naast was zijn lot. Met hard werken werd het gelijke spel over de streep getrokken en was de ontlading groot. Dit was simpelweg een fantastische wedstrijd en een grote opsteker voor de competitiestart, maar zeker ook de bekerwedstrijd tegen Cambuur. Het woord ‘kansloos’ kan in elk geval uit het woordenboekje worden geschrapt ...

Volgende week start het team de voorjaarscompetitie in de promotiepoule uit tegen Zuidlaren. Die wedstrijd begint om 13.00 uur.