Toen het water laatst met bakken uit de hemel kwam, was het wel duidelijk dat er die dag niet gevoetbald zou worden in Winsum. De bekerwedstrijd van Winsum C2 tegen Lycurgus C1 werd daardoor onder andere afgelast. Heel ernstig voor het verloop in de poule was dat niet, omdat al duidelijk was dat in de poule Be Quick C2 iedereen aan de zegekar had gebonden en dus ongeslagen door ging. Wat verrassend was het dus wel dat de bekerwedstrijd alsnog ingehaald werd. Maar geen probleem, voetballen willen de jongens altijd wel en een sterke tegenstander is ook altijd welkom. Sterk, omdat Lycurgus C1 een keurige derde plek bezet in haar competitie. En daar waar Winsum C2 al twee keer met een zevenklapper van het tweede C team van Lycurgus had gewonnen, was het natuurlijk interessant om te zien hoe het tegen hun eerste team zou gaan.

Met Ewoud nog in de lappenmand en Lars die nu volledig met C1 mee ging, was het wat krapjes in de wissels. Daarom was dit natuurlijk een mooie gelegenheid om ook een speler uit een ander team mee te nemen en te zien. En zo sloot Julian Houtman uit de C3 aan bij de selectie voor deze wedstrijd. En om de opleidingsgedachte nog meer vorm te geven, kregen diverse spelers ook een kans op een andere positie dan waar ze veelal spelen.

Dat werkte prima uit. Winsum C2 speelde de eerste 25 minuten van de eerste helft meer dan prima voetbal. Er werd scherp gedekt, geen ruimte gegeven en daardoor was bijna elke tweede bal wel voor de Winsummers. Lycurgus kwam totaal niet in haar spel, waar Winsum er af en toe goed op los combineerde. Meer en meer gevaar kwam van Winsum, alhoewel de afstemming voorin nog wel wat beter kon. Even later ging dat wel goed. Keo ging goed door aan de rechterkant en gaf de bal op Robin links in het strafschopgebied. Die had even tijd nodig om de bal voor zijn rechter te krijgen. Toen die daar eenmaal lag schoot hij de bal op onnavolgbare wijze in de verre kruising voor de 1-0. Lycurgus kreeg niet de kans om dit recht te zetten, omdat Winsum met dezelfde inzet en druk de duels bleef aangaan. Het had  de wedstrijd duidelijk in handen en heel gek keken we later dan ook niet op toen Daniel op schitterende wijze de 2-0 binnenschoot na weer een goede voorbereidende actie van Keo. Gek genoeg begon na deze goal wat verslapping in de duels op te treden. Er werden fouten gemaakt en Lycurgus kwam weer meer in het spel. Een combinatie van een onverwachte inspeelpass en het niet in de bal komen resulteerde in balbezit voor Lycurgus en de 2-1 aansluitingstreffer. Dat was koren op de molen van de Groningers die weer geloof hadden en steeds energieker oogden. Binnen anderhalve minuut stond het 2-2 na weer een onoplettendheid in de verdediging. Met die stand en wat balende gezichten werd de kleedkamer voor de rust opgezocht.

De rust werd gebruikt om juist even stil te staan bij die verslapping aan het einde van eerste helft. Dat was wel het leermoment in deze wedstrijd, dat achterover leunen er gewoonweg niet bij kan zijn. Dat je dus vol gas moet blijven geven. Met die opdracht en instelling gingen de jongens het veld weer in voor de tweede helft. In die helft was er veel meer controle, alhoewel er even een fase was dat Lycurgus meer balbezit had. Het lukte de ploeg alleen niet om dit om te zetten in grote kansen, laat staan een goal. Sterker het was Winsum dat weer wat van het spel van de eerste fase van de wedstrijd liet zien en ook weer kansen kreeg. Het scoorde ook de 3-2 al moet gezegd worden dat dat niet volgde uit een vloeiende aanval, maar een afstandsschot van Sharugan die heel gemeen voor de keeper stuitte en door zijn benen in het doel verdween; 3-2. Jammer genoeg wist Winsum dit niet vast te houden, want het was Lycrugus die de gelijkmaker scoorde met een geplaatst schot vanaf de ‘zestien’, waarmee de eindstand op 3-3 kwam.

Alhoewel de wedstrijd nergens meer om ging, was dat in de wedstrijd niet terug te zien. Voor beide ploegen was dit een intensieve en leerzame wedstrijd. Voor Winsum was het de bevestiging dat de wijze van voetballen stapje voor stapje beter wordt. Het is de uitdaging om het voetbal van de eerste 25 minuten over een langere periode in de wedstrijd vol te houden. Volgende week krijgen we daarvoor de kans in de thuiswedstrijd tegen ST Omlandia/GEO C1. Voor de liefhebbers start die wedstrijd om 9:00 uur op sportpark Schouwerzijlsterweg.