vv Winsum O17-1 – FC Zuidlaren 5 – 3 (2 – 3 )

Het was een grijze dag. Later bleek het een dag met vele gezichten te zijn. Het begon koud. Wij, Tony en ik, werden voorzien van een warme jas die de regen buiten houdt. Heerlijk, en een dikke pluim naar Derk voor het mogelijk maken hiervan. Het bleef grijs en waterkoud. Om 10:15 riep de scheidsrechter de aanvoerders bij elkaar en werd er een muntje in de lucht gegooid. Raul mocht de kant kiezen en Zuidlaren trapte af. Zuidlaren was in de O15 periode twee seizoenen op rij, vier wedstrijden, de angstgegner. Vandaag de dag kent Zuidlaren een start van het seizoen die haaks staat op de start van de O17-1 van Winsum. Er werd gevoetbald en Zuidlaren ging voortvarend te werk. Vooral fysiek lieten ze zien aanwezig te zijn. En moordend snel in de omschakeling. In de eerste vijf minuten waren er al drie momenten waarop een visitekaartje afgegeven werd en Winsum toch wel wakker moet zijn gesust. Maar eerder leken ze in slaap te zijn gevallen. In de 9e minuut volgde een reactie op een fout over rechts, waarbij de spits van Zuidlaren een op een kwam met Leroy. Helaas kon Leroy niet voorkomen dat er 0 – 1 op het scorebord werd geschreven. Binnen drie minuten ontstond en vergelijkbare situatie, maar nu door het midden, met 0 – 2 tot gevolg. Winsum leek nu wakker te zijn geworden en pakte het initiatief. Tijdens en mooi voetballend uitgevoerde aanval werd Quinten onderuitgehaald in het 16 metergebied en wees de leidsman naar de stip. Raul legde aan en de aansluitende treffer was een feit. Winsum had zich herpakt en ging voetballen, combinaties lukten, maar de passing was slordig. Opnieuw was het Zuidlaren dat slim gebruik maakte van een slordigheid. Na 20 minuten stond er 1 – 3 op het scorebord. Voor Winsum was het nu genoeg geweest en de druk werd opgevoerd. Toch kwam het team moeilijk in het ritme en bleek het slordig in de uitvoering. 15 minuten lang wist Zuidlaren de aanvallen te blokken. In de 35e minuut veranderde alles. Er werd een hoekschop gegeven waar wat ophef door ontstond. Roy nam hem en Raul wist hem goed in te koppen. Alles wat gebeurde vanaf nu laat zich vertalen als een slechte film. Allereerst werd een bezoeker, die plaatsgenomen had op de bank aangesproken door de scheidsrechter. Vervolgens legde de leidsman de wedstrijd stil en na goed overleg werd 20 minuten later de wedstrijd alsnog gespeeld. Eerst de resterende vier minuten van de eerste helft, vervolgens direct de tweede helft er aan vast. In de tweede helft liet Winsum zien wat het kan, met elkaar en voor elkaar. Er stond een team te voetballen en de tegenstander ging mee in het spel. Er werd een heerlijke pot voetbal neergezet door twee teams die beide geloofden in de winst. Er werd stevig maar fair gespeeld. Beide teams waren sportief naar elkaar. En dat mag gezien de omstandigheden als een wonder gezien worden. Er werden beslissingen genomen door een autoriteit die de autoriteit miste. De teams werden mentaal op de proef gesteld, toch ging niemand mee in de negatieve flow die had kunnen ontstaan. Beide teams mogen trots zijn op zichzelf. Er werd nog twee keer gescoord in de resterende tijd. Beide doelpunten vielen op naam van Winsum. Er worden drie punten bijgeschreven en verder moeten we de wedstrijd maar snel vergeten. Volgende week komt Gorecht op bezoek, in het afgelopen seizoen, net als Winsum, uitkomend in de vierde Divisie. U bent welkom op Schouwerzijlsterweg vanaf 10:15.