vv Winsum O19-1 - Hardegarijp O19-1  2 - 3 (1 - 2)
 
Je kan voetbal indelen in twee categorieën, aanvallend en verdedigend. Binnen deze categorieën zijn er weer talloze andere varianten. De belangrijkste hierin (voor mij) zijn actief, of reactief voetbal. Wanneer je effectief wilt spelen, speel je reactief verdedigend voetbal en loer je op de counter. Met name het klassiek Italiaans voetbal is hierin gespecialiseerd. Hardegarijp liet zien hier ook kunstenaars in te zijn, wisten dode spelmomenten tot kunst te verheffen, spelend op de counter en loerend op foutjes van de tegenstander. Winsum kan nog wat geslepener worden.
 
Het was zonnig toen ik vertrok richting het sportpark, het beloofde een mooie dag te worden. Toch, er was regen voorspeld. Ik kwam mooi op tijd en liep met de teams mee het veld op. Er werd een toss gedaan en Hardegarijp mocht aftrappen. En direct gaven ze een visitekaartje af. Binnen 10 seconden had het al 0 - 1 kunnen zijn, ware het niet dat Leroy attent reageerde en de aanvaller van de bezoekende partij het nakijken had. Bekerwedstrijd nummer twee. De eerste liet een belangrijke rol zien voor de scheidsrechter. De scheidsrechter van vandaag is een bekende en fluit vaak goed en consequent, ook laat hij graag door voetballen. Ik hou daar van, doorspelen. In het 'moderne' voetbal zijn de belangen soms dusdanig dat traineren van het spel meer het doel is geworden. De jongens zien dit ook en weten dat een scheidsrechter zich soms makkelijk laat foppen. Die reputatie heeft deze scheidsrechter niet. Het voetbal ging door en Winsum liet zien zin te hebben in een mooi verzorgde pot. Hardegarijp kwam en had het nakijken. Twintig minuten lang was de lokale O19-1 heer en meester. Er werd gevoetbald over schijven, er was oog voor elkaar, ze waren fel maar fair in duels, speelden snel en aanvallend. Het publiek zal genoten hebben. Toch is voor de meeste mensen het echte genieten: een doelpunt. Die viel niet. Althans niet aan de zijde van Winsum. In de 20e minuut was het een counter van Hardegarijp die door onze centrale verdediger nogal bruusk onderschept werd. In zijn ogen was het namelijk buitenspel, waardoor hij te laat was met zijn actie. Ik kan het buitenspel niet bevestigen. De vrije trap werd genomen en in de scrimmage die ontstond rolde de bal het doel in. 0 - 1. Winsum pakte de draad op, schroefde het tempo op en liet een paar mooie aanvallen zien in de 16 minuten die volgden. Er kwamen drie kansen voorbij. Het was Roy die in de 35e minuut de score gelijk wist te trekken. Het spel ging door. Toch is het vandaag niet de betere die in het voordeel is. Hardegarijp, die alleen maar kon reageren, pakte in de 40e minuut opnieuw de voorsprong. De rechter aanvaller kreeg een pass fantastisch onder controle en wist verwoestend in te schieten.
 
Rust.
 
Winsum begint stormachtig aan de tweede helft. De peptalk moet goed hebben gedaan, met name Stan zal in de tweede helft uitgroeien tot man of the match. Na vijf minuten kwam de moeder der aanvallen vandaag. Een snelle combinatie met goed doorlopende, anticiperende spelers. De gehele rechterkant werd gebruikt en via de sterk spelende Tijs en Chris kwam de bal op de linkerflank uit. De diepe bal was vervolgens te diep voor Roy. Helaas. Winsum bleef de bovenliggende partij en liet Hardegarijp rondrennen binnen de lijnen. Toch de oude wet van het loeren op fouten van de tegenstander liet zich ook nu gelden. In de 59e was het miscommunicatie die een speler van Hardegarijp ruim baan gaf: 1 - 3. Vervolgend liet Winsum weer zes minuten hogeschool voetbal zien en in de 65e werd een splijtende aanval door Timo, op aangeven van Quinten, verzilverd. 2 - 3. Nog 25 minuten. Normaal gesproken voldoende. Zeker gezien het spel dat het team liet zien tot nu. Maar de harde realiteit was dat de ploeg die geslepener was ging winnen. De scheidsrechter verloor het overwicht en liet zich leiden door wat kunst- en vliegwerk van de meegereisde vlaggenist aan Friese zijde. Er kwamen nog een paar goede aanvallen, maar de scherpte was er af. Ook een uitgelezen kans in de vorm van een vrije trap mocht niet in het net. Helaas. Toch mag het team met opgeheven hoofd terugkijken op de wedstrijd. Ze hebben laten zien waartoe ze in staat zijn en in de juiste combinatie zelfs onoverwinnelijk zullen zijn. Ik denk dat de trainer dit ook gezien zal hebben. Het beker avontuur is voorbij. Volgende week mag nog voor spek en bonen gespeeld worden tegen Broeksterwalden. Toch kan het een mooie opmaat worden voor de competitie daarna. Om 10:15 wordt op veld 2 afgetrapt in Damwoude. Tot dan.