VV Winsum O19-1 – Broekster Wâlden O19-1  3 – 1 (2 – 0)

Het beloofde een druilerige dag te worden. In de middag zou het opklaren aldus een amateur uit Franeker. Toen ik, nu op tijd, aankwam op Schouwerzijlsterweg was het nog steeds druilerig. De teams kwamen het veld op en ik liep naar vak W. Om 12:15 floot de leidsman en de wedstrijd begon. Er werd uitgekeken naar deze wedstrijd. Broekster Wâlden ging gelijk op met het team, alleen het doelsaldo bleef achter bij de Friezen. Ook hadden ze één wedstrijd minder verloren. De teams hebben onderling natuurlijk contact met elkaar en berichten vanuit Zuidhorn afgelopen week, wezen er op dat het een harde wedstrijd moet zijn geweest. Twee spelers van het team uit Friesland ontbraken in de selectie en zouden ook niet meedoen. De wedstrijd begon en het team liet zien met een doel de voetballen. Drang naar voren en spel maken. Het lukte goed, er was veel beweging, combinaties lukten, er werd gecoacht, kortom er werd gevoetbald en de bezoekers liepen achter de feiten aan. De drang van Winsum was groot en de doelpogingen riant in de eerste tien minuten. In de 13e minuut was het zowaar raak. Onze nummer tien liep de bal in het doel en opluchting ging over het veld. Anders dan de Friese vlaggenist zag de scheidsrechter een overtreding die we allemaal na moeten zoeken in het handboek ‘buitenspel.’ Voor nu bleef het 0 – 0. Winsum ging door met voetballen en liet zien dat wanneer je voetbalt en het initiatief pakt, je ook de kansen creëert. Vanaf de 20e minuut veranderde het spel een beetje. Broekster Wâlden kreeg een meer en meer grip. Verder dan grip kwamen ze trouwens niet en verdedigend stond Winsum goed opgesteld. Het Friese ‘feestje’ duurde tien minuten en hield niet meer in dan dat ze door draineren het team van voetballen hielden. Het Friese spel was oldskool Engels ingesteld: opvangen, of opvegen, en de bal naar voren rammen richting de beweeglijke, goed voetballende aanvaller. De laatste werd gelukkig effectief geïsoleerd door onze verdedigers. Toch wist hij twee keer door te breken en mocht Leroy laten zien wat hij het beste doet. Vanaf de 30e minuut trok Winsum het initiatief opnieuw naar zich toe en liet vijftien minuten lang zien dat ze vandaag de bovenliggende partij waren. Er werd goed positie gekozen met goed voetbal als resultaat. Waarbij door korte en snelle combinaties de Friezen het nakijken hadden. Natuurlijk werd er ook gescoord. Je zou kunnen zeggen een geluk en we zullen het houden tussen een voorzet en een doelpoging, maar in de 34e minuut wist Roy het scorebord op 1 – 0 te zetten.  Het voetbal ging door en de bezoeker hadden geen flauw idee wat er allemaal om hen heen gebeurde. Hoog tempo, snelle circulaties. Prachtig om te zien. Op slag van rust was het opnieuw Roy, maar nu via het been van een tegenstander, die wist te scoren. Met opgeheven hoofden werd de kleedkamer gezocht en de trainer moet een blij man zijn geweest. De tweede helft begon anders. De bezoekers namen het initiatief en lieten zien meer in hun mars te hebben dan achter de feiten aan lopen en alleen te kiezen voor de lange bal naar voren. Na vijf minuten was het raak en werd de aansluitende treffer weggeschreven. Het team liep achter de feiten aan, er was onrust in het spel en de creativiteit ontbrak. Ook de trainer zag dit en greep in. Een controleur op het middenveld werd gewisseld voor een rechtsback. Een van de centrale verdedigers schoof door naar het middenveld en ineens was er weer controle in het team. Het duurde even voor het initiatief genomen werd, maar de opstelling was perfect zo. Vanaf het middenveld werd nu meer gevoetbald, het tempo ging omhoog en de combinaties werden meer gezocht. Het begon te lopen. Ook Broekster Wâlden zag in dat de verandering hun spel niet ten goede kwam en begon weer te spelen op een manier die we ook zagen in de eerste helft. Een verdienste van het team. Er werd gecreëerd en het spel werd gemaakt door het team. De drang naar voren groeide en natuurlijk werd ook ook nu gescoord. In de 71e minuut kon een overmacht aan Friezen niet voorkomen dat Raul via een verdediger van de bezoekers de eindstand, 3 – 1 wist te noteren. Het team wint verdienstelijk en terecht. We zullen op bezoek in Damwoude zien of de afwezigheid van de twee spelers aan Friese kant een groot gemis was. Het weer bleef verder druilerig vandaag.