VV Winsum O19-1 – SV Bedum O19-1   1 – 1 (0 – 0)

Vrijdagavond, op weg naar huis in de auto. We hebben net gegeten in Zuidwolde. Radio Noord klinkt in de auto en de lokale FC speelt tegen FC Kralingen. De presentator is opgewonden, hij ziet mooi verzorgd voetbal en is bijna verbaasd dat het kan. Buijs heeft zijn droomkoppel, Mahi en Cassiera eindelijk kunnen laten starten. Hij krijgt gelijk en de FC laat mooi verzorgd voetbal zien. Als het moet beginnen, dan maar in Rotterdam.

Het was koud. Winter is coming, hoewel dat natuurlijk een andere lading draagt. OK, het was fris. Ik kwam te laat aan op de Schouwerzijlsterweg en ik nam plaats in het uitvak. Het team had twee matige wedstrijden in de benen. GVAV werd verloren en je kan zeggen dat we nog niet zo ver zijn als de sterren van Kardinge. Ook TLC werd verloren, op z’n Duits weliswaar in de laatste minuut via een scrimmage, maar verloren. Over de wedstrijd tegen GVAV kan ik weinig zeggen, ik was er niet bij. In de wedstrijd tegen TLC was het team de regie kwijt. Het leek te ontbreken aan een systeem, de makkelijke weg werd gekozen en het voetbal, waar ze juist heel sterk in zijn, werd vergeten. Je verliest uiteindelijk van jezelf.

Zoals gezegd, ik was te laat. Het team was al vijf minuten aan het dartelen toen ik het park opliep. Tussen de bezoekers werd ik warm welkom geheten en ze wisten mij te vertellen dat er nog niets spannends gebeurd was. Dit zou de teneur blijven van de gehele eerste helft. Het bezoekende team, dat een matige wedstrijd neerzette, bepaalde het tempo.  De balcirculatie, het passen, oog voor elkaar, het spel, kortom alles… was dramatisch om te zien (van beide kanten.) Winsum liep achter de feiten aan. Tijdens de rust liep ik naar de andere kant van het veld, misschien dat de zon nog enige mate van geluk kon brengen. Om 13:00 werd de klok op nul gezet en liet Winsum één wijziging zien. OK de nummer tien liet nog niet zien wat hij kan, maar het leek eerder dat hij niet op zijn plek stond, dan dat hij tekort deed. Hoewel ik (maar ja) een andere wijziging zou hebben gedaan, was dit het antwoord van de trainer. De nummer zes schoof door naar 10 en er kwam een verdedigende middenvelder voor in de plaats, er was dus een wijziging. Gezegd moet worden dat de verandering in eerste instantie goed uitpakte met name over rechts begon het gevaar te groeien en de nummer tien liet zien wat een nummer tien moet doen. Er werd gevoetbald en er ontstond dreiging. De spits van Winsum werd in stelling gebracht en liet tot vijf keer toe zien zoekende te zijn naar de vorm. Er werd steeds meer gevoetbald, met name over de rechterzijde. Aan de linkerkant liet Winsum nog steeds pover voetbal zien waarbij liever linies werden over geslagen en men zich vooral beperkte tot reactief spel. Het voetbal ontwikkelde zich door en de 15e t/m 30e minuut liet het beste spel zien. Ook Bedum liet in deze periode van zich horen en brak tot twee keer toe door.  Één keer werd onze keeper getest. Een werkelijk snoeihard geplaatst schot werd fenomenaal gepareerd door onze lijnsman. In de 19e minuut wist Winsum eindelijk te scoren. Opnieuw over rechts werd een goede aanval opgezet die zich verlegde naar links. De creatieve vleugelspeler daar zette mooi voor waarna onze nummer 10 de bal in het net werkte. Mooie aanval, goed voetbal. In de periode die volgde lieten met name de creatieve vleugelspelers en de nummer tien zien dat Winsum meer in zich heeft. De geplaagde spits kon het werk helaas nog steeds niet afronden. In de 35e minuut werd één van de vleugelspelers gewisseld, een minuut later de tweede. Het spel veranderde. Winsum liet zich inzakken en van attractief aanvallend actief voetbal, verzande het spel in reactief afwachtend bang spel. Er leek een systeem te zijn en ineens was het systeem weg. De trainer zal het goed bedoeld hebben en beide invallers brachten wat ze moesten/konden. C. wist zelfs tot twee keer toe erger te voorkomen, maar ook hij kon er weinig aan doen toen zich in de veertigste minuut een herhaling van een week geleden aandiende. Bedum scoorde de gelijkmaker en de scheidsrechter floot af. Vanaf de zijlijn is het makkelijk praten, maar het team / de trainer heeft werk te verzetten, want de weg lijken ze kwijt te zijn.