Een groter contrast was bijkans niet mogelijk, de ene week een oorwassing gevolgd door een klinkende overwinning in de wedstrijd daarna. De veldploeg van zaal-kampioen trainer Marc Kruger wist het doelsaldo over beide wedstijden met 8 voor en 6 tegen nog net iets te verhogen, maar zal de reeds behaalde positie in de nacompetitie moeten benutten om nog een prijs te kunnen pakken.  

vv Winsum JO19-1 – vv Gorecht JO19-1 : 1 - 6

De nummer 1 in de hoofdklasse N is inmiddels Gorecht, die geen fouten maakt en ruime overwinningen boekt. Winsum laat dat de laatste tijd niet meer zo zien als in de eerste maanden van dit voetbalseizoen. De uitdaging was derhalve, om in ieder geval deze wedstrijd winnend af te sluiten. En dat leek in het begin van de pot beslist mogelijk. Al in de tweede minuut kon Gerbrand de Boer doorkomen over links, maar voor de goal kon David Albert Villalta de lastige bal net niet voldoende controleren en een grote kans op een snelle 1 – 0 werd niet benut. Zo werd het een spannend eerste half uur, waarbij Winsum beter speelde. Maar afgezien van een mogelijkheid voor Emanuel Lahdo in de 11e minuut kwam Winsum niet tot grote kansen, en Gorecht wist toch drie keer wel gevaarlijk te worden. Keeper Ruben Otter kwam alle keren echter goed uit en zo werden de mogelijkheden eenvoudig geneutraliseerd. 

Een leuke wedstrijd werd echter verstoord door de 0 – 1 van Gorecht. Een verre ingooi, waarvoor de trainer al zo ongeveer 7 maal had gewaarschuwd, werd niet als risico beoordeeld door de Winsumer verdediging en in het strafschopgebied kon de doelpuntenmaker van Gorecht daarom zomaar wegdraaien en  inschieten. Onhoudbaar voor Ruben.  De schrik zat er bij Winsum behoorlijk in, wat meteen effect had op het spel. Het vrije spel was weg en het tempo was er uit.

In de rust was trainer Marc duidelijk. Tegen Gorecht valt er wat te halen maar zeker niet op de speelwijze van het laatste kwartier. Met de juiste boodschap het veld in, de juiste intenties weer scherp en de draad van het eerste half uur weer oppakken was de bedoeling. Hoe anders liep het nadat al in de 47e minuut de 0 – 2 over de ver uit voor doel staande Ruben werd getikt en met een fraaie boog in het doel viel. Direct daarna kreeg Winsum nog een kans op de aansluiter, maar Emanuel Lahdo schoot net langs de verre paal. En voor zover Winsum nog de hoop op een resultaat had, was dit in de 51e minuut volledig weg. Een aantal sterkhouders gaf niet thuis, de 0 – 3 viel,  Winsum was het volledig kwijt en na een terechte rode kaart voor Xander Anema kon Gorecht uitlopen. David Albert Villalta kon op aangeven van Emanuel Lahdo nog wel de eretreffer maken, maar een volwassener met de druk omgaand Gorecht kon de eindstand nog bepalen op 1 – 6.  Tja zo gaan die dingen. Blijkbaar…

vv Actief JO19-1 – vv Winsum JO19-1 : 0 – 7

Na het belabberde resultaat van de wedstrijd tegen de lui uit het Gorecht was de volgende wedstrijd gepland tegen de Drenten van de vv Actief te Eelde.  Wat is het complex van Actief toch prachtig gelegen, met veel ruimte en wat betreft de kleedgelegenheden een voorbeeld voor menige vereniging. Top!

Bij Winsum had niemand had de druk van de verloren match tegen Gorecht nog in hoofd of benen, het plezier was er helemaal weer en bij de warming up was een mentaal verschil ten opzichte van Actief al waarneembaar.  Je gelooft erin  -  of niet. 

Ook nu waren overigens de heren Dijk en Lukassen nog geblesseerd, en Anema jr. zat een schorsing uit vanwege de directe rode kaart van afgelopen week. Marc Kruger had daarom Cedric Schuiling van JO19-2 opgeroepen, en zo kon het team met een volwaardige selectie van 14 man aan de wedstrijd beginnen.

Op een prima kustgrasveld, waarop de bal lekker rolde, kon de uitstekend fluitende scheidsrechter Warrink precies op tijd aanfluiten. En daar schoot Winsum uit de startblokken, Silvan Groen stuurde David Albert Villalta weg,  en nadat de bal van David via Gerbrand de Boer en Jaap Peter Leugs weer bij David terug was kon de keeper van Actief na 30 seconden speeltijd nog net redding brengen en de bal over tikken. Bij de daarop volgende corner was het wel raak: David beroerde de bal nog net, een onnozel stuiterend balletje was het gevolg en de 0 – 1 werd aangetekend! Op voorsprong in de 59e seconde. Heerlijk!

De wedstrijd begon dus met een droomscenario voor Winsum, dat vooraf nog had gerekend op ruime tegenstand van het team van trainer Henk Veenhof. Vooral gerechtvaardigd gezien de thuiswedstrijd, die wel met 7 -4 was gewonnen maar waarin Actief zeker niet te onderschatten was geweest.

Maar het vervolg bleek al evenzo positief voor Winsum, want met leuk voetbal en kansen voor Gerbrand de Boer, Emanuel Lahdo en David Albert Villalta was het na een kwartiertje Stef Biemans, als speler de revelatie van de tweede seizoenshelft, die na een prima aanval over rechts de bal aan Gerbrand de Boer kon geven die gedecideerd een fraaie boogbal over de keeper in kon tikken: 0 – 2.

Ondertussen kreeg Actief ook na een vroege wissel en een omzetting in speelwijze geen vat op de wedstrijd. Hierin speelde de Winsumer verdediging een grote rol, vanaf de verdedigende middenvelders tot en met de laatste linie werd alert verdedigd. Stephan Smit en Stef Biemans wonnen hun duels, en achterin kon de van blessureleed teruggekeerde Jelle Rozeboom zich samen met Daan van Aller, Robin Faber en Jaap Peter Leugs, meest beperken tot het opvangen van de lange ballen. Zo kon Winsum hoog op spelen, zonder zelf in gevaar te komen. Actief probeerde nadat Emanuel Lahdo nog hoog over had geschoten wel om gevaarlijk te worden met twee mogelijkheden, maar echte kansen kwamen er niet voor de Eeldenaren. De 0 - 3 viel dan in de 25e minuut door David Albert Villalta, zijn tweede goal van dag.

Actief moest nu toch echt wel iets laten zien, en in de 30e minuut hadden zij moeten scoren toen een door Ruben Otter afgeslagen redding voor de voeten van een van de forward’s van Actief viel. Voor leeg doel had dit de 1 – 3 moeten zijn, maar Winsum kwam uitstekend weg met een bal hoog over.

Een paar tactische aanwijzingen in de rust, en nadat Jaap Peter in de 46e minuut zo vriendelijk was om de veters van Ruben te strikken, bleek dat Actief toch met de intentie om er nog wat van te maken uit de kleedkamer was gekomen. Winsum moest zich richten en had het even moeilijker. Een paar vrije ballen voor Actief toch, na overtredinkjes van Winsum en zo kwam Winsum een tweede keer goed weg toen een daarvan in de 56e minuut op de lat spatte. Winsum kwam echter sterk terug. Direct in de 57e minuut gaf David Albert Villalta de bal aan Gerbrand de Boer, die tegen de achterlijn kon voorgeven op de inkomend Robin Faber, centrale verdediger toch, die de bal snoeihard in de verre hoek kon koppen. What a goal!  0 – 4 en het was klaar, terwijl precies het omgekeerde scenario als van vorige week zich uitspon. Nu was het Winsum dat eenvoudig kon uitlopen en na goals van David Albert Villalta, Emanuel Lahdo en Gerbrand de Boer de 0 – 7  op het scorebord zag verschijnen als eindstand van de wedstrijd.  

Kwam dat even goed uit! Want na de wedstrijd spoedde het team zich naar het kartcentrum in Groningen voor ontspanning en plezier. En dat begint natuurlijk altijd leuker met een klinkende overwinning!  De strijd op de baan werd overigens beslecht in het voordeel van gekend snelheidsduivel Stef Biemans, die met 53.07 de snelste tijd noteerde, overigens slechts 16 honderdste voor rookie Daan van Aller.  

Volgende wedstrijden:

Dinsdag 17 april, 19.30 uur:  vv Peize JO19-1 – vv Winsum JO19-1, Sportpark Hereweg, Peize.

Volgende thuiswedstrijd:

Zaterdag 21-4-2018, 11.45 uur: vv Winsum JO19-1 –  vv Helpman JO19-1, sportpark Schouwerzijlsterweg.