vv Winsum JO19-1 – Be Quick 1887 JO19-1 : 0 – 2

Winsum had een prachtige tegenstander geloot voor de voortzetting in de bekercompetitie.  Niets minder dan de top van het noordelijke amateur jeugdvoetbal was ingeloot. Krachtsverschil was er zeker, maar dat pas in de laatste minuut de 0 – 2 viel was gezien het beeld van de wedstrijd helemaal niet vreemd.

Be Quick nam de wedstrijd tegen Winsum zeer serieus, zij waren bijkans als eersten aanwezig op het zonovergoten sportpark “ Schilligeham “. Gastheer Dolf Werkman was op weg naar de club onderuit gegaan met de fiets, maar gelukkig was trainer Marc al op het sportpark en na de nodige telefoontjes en een toevallig optreden van Elze Kostwinder waren de kleedgelegenheden al snel los, en kon het meegereisde stadse publiek zich warmen in de kantine. Met Dolf was het ook goed gekomen, nog ruim voor aanvang van de wedstrijd dook hij gelukkig al weer op in de ontvangstruimte.

Zo stond scheidsrechter Abdirizak niets meer in de weg om de wedstrijd te laten beginnen. Even aftasten op een wat zwaar te bespelen veld toch, er was in de beginfase nog niet veel te merken van een vooraf verondersteld groot verschil in kwaliteit. Be Quick, in de reguliere competitie uitkomend in de 2e divisie, speelt namelijk 3 klassen hoger, staat daar derde en won onlangs nog met 1 – 2 de uitwedstrijd tegen de Go Ahead Jeugdopleiding. Ziedaar en op papier, de verschillen.

Be Quick had wat meer balbezit, maar kon tot de 10e minuut geen gaatje vinden in de Winsumer defensie. De eerste kans werd echter keurig gepakt door de alerte keeper Ruben Otter. Voor Winsum intussen kwamen er met regelmaat toch ruimtes in de hoeken van het veld. Cars Zijlstra kon op rechts een aantal keren de voorzet geven, maar een prima opgestelde verdediging van de stadjers had er geen moeite mee.  Ook een cross van David Albert Villalta op Gerbrand de Boer werd door de alerte verdediging opgepikt, en een voorzet of corner bleek niet mogelijk. Twee voorbeelden van hoe het in de eerste kwart verliep. Be Quick ondertussen, kreeg in de 20e minuut een reuze kans op de 0 – 1, maar de bal belandde op het dak van het doel.

De Winsumer defensie moest flink aan de bak, in deze fase was het toch vooral tegenhouden. Een vermeende handsbal van Daan van Aller werd door de scheidsrechter weggewoven, en via Cars Zijlstra tot corner verwerkt. Be Quick neemt de corners graag kort of strak op halve hoogte, je moet het even door hebben. In dit geval kon Cars bij de eerste paal wegwerken, gevaar geweken en David Albert Villalta kon direct daarna bijna Rohan Dijk alleen op de keeper af sturen. Een voet van Be Quick voorkwam nog net een voor de stadjers hachelijke situatie.

Be Quick bleek geduldig zoeken en dan was er in de 28e minuut toch weer een grote kans voor de bezoekers. De lat voorkwam de averij aan Winsumer zijde. Maar snel daarna was het toch raak. Na een Winsumer aanval belandde de bal in de voeten van Be Quick, die vrij konden optomen maar het schot kon in eerste instantie worden gekeerd door Ruben Otter, die klaar stond om ook de rebound te pakken. Helaas werd de bal van richting veranderd en was de diagonaal ingeschoten bal in het netje beland: 0 – 1.

De opdracht van trainer Marc was echter: lekker voetballen, en winnen. Vlak voor de rust leek Winsum dan toch bijna een eerste goal te maken; de over links opgestoomde Gerbrand de Boer zag echter dat zijn inzet door de uitstekende keeper van Be Quick, die zich tot het uiterste strekte en daarna nog een handlengte, nog net kon worden weggewerkt. De enige echte kans van Winsum, in de eerste helft, die ook nog had kunnen worden afgelegd op de  mee opgekomen Emanuel Lahdo, die echter net te laat was om te worden gezien. Jammer, maar dan nu eerst op naar de thee.

1901

De tweede helft begon aardig voor Winsum. Al in de 49e minuut kreeg Winsum een enorme kans via Emanuel Lahdo, die de bal echter niet goed in de voeten kreeg, en anders in een lege goal de 1 – 1 voor het intikken had gehad. Gelukkig ging het aan de zijde van Be Quick niet veel beter met afwerken. Daar werden  de vrije ballen niet goed genomen, zo zagen wij er eentje bij de cornervlag in de verre hoek belanden. Maar ook kwam Winsum goed weg, toen een van de befaamde halfhoge corners door een opspringende aanvaller van Be Quick net niet bij de tweede paal binnengetikt kon worden, en onaangeraakt voor de Winsumer goal langs scheerde.

Zo rond de 75e minuut echter, oogde Be Quick toch onrustig, gaven zij meer ruimte aan Winsum en kwamen er mogelijkheden. Bang voor de voetbalwet? Een overtreding van Be Quick leidde tot een vrije trap, die door David Albert Villalta net naast werd geschoten, en Emanuel Lahdo kreeg voor de tweede keer de bal niet goed in de voeten. De bank bij Be Quick werd onrustig, het zal toch niet, en de bank van de Winsumers werd onrustig, zal het dan toch? Assistent trainer Peter Anema greep zich na al de gemiste kansen en mogelijkheden in de haren van vertwijfeling. Want zoveel kansen krijg je niet tegen een tegenstander van dit formaat.

Ook een aantal broodnodige verversingen op het middenveld konden het tij niet doen keren. En op het laatst wist Be Quick dan toch hun tweede treffen te noteren. Van een afstand leek de bal weggewerkt te kunnen worden, maar de 0 – 2 hing in de touwen. Klaar.

Zo eindigde de wedstrijd met een toch verdiende overwinning voor Be Quick, maar met niet eens zo heel veel meer geluk had er voor Winsum meer ingezeten. We zagen een JO19-1 dat streed, wanner mogelijk ook probeerde te voetballen en dat zeer verdienstelijk deed. Be Quick staf toonde zich na afloop ontevreden over het spel – en daar mogen de Winsumers trots op zijn! Een sportieve wedstrijd ook, scheidsrechter Abdirizak liet het een en ander toe maar hoefde beslist geen kaarten te trekken.

Er stond vandaag dus een team dat voor elkaar door het vuur ging, strijd leverde, en waar mogelijk prima voetbal liet zien. Zo bezien is het team ten opzichte van vorig jaar toch gegroeid, toen nog twee keer ruim werd verloren van bijvoorbeeld Cambuur Leeuwarden.  De complimenten daarom, voor de trainers en de spelers! 

En nu we toch de complimenten uitdelen, dank aan Leendert en Cor. Beide heren bedienen op respectievelijk Schilligeham en Schouwerzijl de scoreborden, ook tijdens onze wedstrijden staan zij in weer en in wind langs de lijn om de standen bij te houden. Jongens, bedankt!

vv Winsum JO19-1 – Be Quick JO19-1 :

1902

Scoreverloop:

30’    0 – 1
87’    0 – 2

Wissels

60’ Silvan Groen voor Cars Zijlstra
80’ Stephan Smit (JO19-2) voor Gerbrand de Boer
84’ Luuk Knol voor Daan van Aller

Volgende wedstrijd: 29 december vanaf 18.30 uur, poolfase Hoogelandcup, Uithuizen.

Volgende competitiewedstrijd: 3 februari, thuis tegen VEV ’67, 11.45 uur, sportpark Schouwerzijlsterweg.