vv Helpman JO19-1  - vv Winsum JO19-1 : 0 – 5

In Haren werd op de Esserberg het periodekampioenschap behaald door JO19-1. Onder toeziend oog van de inmiddels trouwe supportersschare werd Helpman met 0 – 5 verslagen. Daarmee kan achtervolger Gorecht ons niet meer inhalen, het verschil is 2 punten en wij moeten nog een wedstrijd, Gorecht niet.

Voor vertrek waren de tweedejaars nog naar de begraafplaats geweest, waar zij het graf van Ids Visser bezochten, juist vandaag was het drie jaar geleden. Een indrukwekkend moment, elk  jaar weer.

Na het vrije weekend van vorige week, waarin de thuiswedstrijd tegen Vlug en Vaardig had moeten worden gespeeld maar de nattigheid roet in het eten gooide, konden de spelers voor de wedstrijd tegen Helpman aantreden op het kunstgras ter plaatse. Geen reclame voor zo een veld, want hoewel de begeleiding van de tegenstander ons meldde dat het veld drie jaar oud is bleek het door intensief gebruik en mogelijk geen onderhoud zo platgetrapt als een ouderwets dubbeltje. Als het zo moet dan maar een keer afgelasten. Maar smaken verschillen, zo is ‘t ook.

Ruimte om de warming up te doen was nauwelijks aanwezig, ook Helpman heeft veel teams en wedstrijden. Nadat we op een veldje dat door al de regen nog net geen modderpoel mocht heten een beetje konden intrappen, restten er nog een minuutje of vijf voor een positiespelletje op het speelveld. De scheids van de wedstrijd van O17 liet namelijk ruim 10 minuten doorspelen, volgens de tegenstander (die op voorsprong  stond, uiteraard) onterecht en wij zagen de coach van dezen op het allerlaatst nog heengezonden worden door de scheidsrechter, aanmerkingen op de leiding. Wat ’n boudel.

Enfin eenmaal afgetrapt liep het lekker, de heren spelers leken er zin in te hebben en in de eerste drie minuten vielen er al even zovele kansen te noteren, tot David Albert Villalta een carambole maakte via de paal, na zich eerst tussen twee man door in scoringspositie te hebben gebracht: 0 – 1.   Lekker begin, en optimisme op de bank.

Er brak echter een fase aan waarin Winsum het toch weer te gemakkelijk opvatte. Beetje slordig in de passing, ballen breed over veel te lange afstand, nait best en Helpman, stijf onderaan op de ranglijst, kreeg ineens twee kansen - Winsum mocht zeer van geluk spreken. Maar zonder dat vaart niemand wel, en ook Helpman niet. Want twee goals van Winsum werden afgekeurd wegens buitenspel. De eerste op normaal aangeven van de vlaggenist, de tweede eerst na een uitgebreide discussie en zowaar volgde nog een derde afgekeurde treffer. Daar nam de scheids zelfstandig de beslissing,  gevlagd werd er niet en de frustratie kwam er toen natuurlijk wel.

Maar geen nood, want een vrije trap van Xander kon in de rebound worden ingetikt door Robin Faber; 0 – 2, niks op af te dingen deze keer. Tussentijds waren er nog kansen, de lat was twee keer de betere keeper en de man er onder bleek te beschikken over een prima timing, op de juiste momenten uitkomen is zijn kwaliteit. Maar nadat Silvan Groen sterk de actie maakte en na een prachtige slalom voor kon geven op Emanuel Lahdo, was het toch al weer 0 – 3 toen we aan de thee gingen.  Wel was onze grensrechter, Martin, ondertussen nog wegens een blessure vervangen door Jaap Peter Leugs. Neil zal hem oplappen.

Daar werd de tweede helft ook weer lekker begonnen, met een drietal mooie aanvallen. De afronding was lastig, voortdurend vanuit de moeilijke hoek, ook een verdienste van Helpman dat duidelijk geen zin had in nog meer tegentreffers, ze hadden nog gelijk ook. Nog werd een bal op de lat gekopt, en het leer wilde niet tegen de touwen tot invaller Jaap Peter Leugs, centrale verdediger, de bal voor de voeten kreeg en zomaar kon intikken: 0 – 4. Gespeeld was het al en nu helemaal. De 0 – 5 kwam nog van David Albert Villata, die over rechts kon opstomen en de 0 – 5 laten aantekenen.

Zo was het een mooie middag in Haren, niet met het beste voetbal van het seizoen maar wel met een mooie uitslag en de verzekering van het toetje van het seizoen. Mooi en verdiend, want tot nu toe werd alles gewonnen. Thuis in Winsum werden daarom versnaperingen ter beschikking gesteld door de club, en kon een bescheiden feestje plaatsvinden. De prijzen liggen op het eind, zeg maar. Dus achteroverleunen zullen we niet,  we gaan volgende week gewoon weer opnieuw beginnen!

Scoreverloop

0 – 1  4’    David Albert Villalta

0 – 2  30’  Robin Faber

0 – 3  37’  Emanuel Lahdo