vv Zuidhorn JO19-1  - vv Winsum JO19-1:  2 – 4

In en tegen Zuidhorn werd ook de zesde competitiewedstrijd gewonnen door de mannen van ons eerste juniorenteam. De tegenstanders werden in het tweede achtereenvolgende treffen op verlies gezet.

Winsum was gewaarschuwd voor Zuidhorn, dat in de door Winsum met 6 – 2 gewonnen bekerwedstrijd toch een van de beter voetballende ploegen was gebleken, en dat zich op basis van de resultaten van het vorige competitie seizoen graag als reuzendoder positioneert, zo bleek uit hun wedstrijdverslag van de pot tegen Wildervanck. Zo slijpt men de messen, in een poging om een titanenstrijd te creëren en de druk te verleggen. Als koploper is het de kunst om daar niet in mee te gaan en het eigen spel te spelen.

Beide ploegen traden ten opzichte van de bekerwedstrijd afgelopen september, in een iets gewijzigde basisopstelling aan. Bij Winsum kon Marc Kruger niet beschikken over de geblesseerde Nick Lukassen, waardoor Cars Zijlstra doorschoof als buitenspeler en zijn plaats werd ingenomen door Stef Biemans.

Al bij de warming up zagen wij een geconcentreerd Zuidhorn, dat ook na het fluitsignaal direct wilde uitstralen dat er op het kunstgras van Zuidhorn niets te halen viel. Al snel leidde dat tot een kans voor Zuidhorn, dat met snelle buitenspelers speelt, het schot ging naast maar voor zover Winsum al niet gewaarschuwd was moest dat nu toch het geval zijn. Een tandje er bij was het devies, maar na een goede aanval van Winsum wist Gerbrand de Boer de bal niet binnen te tikken. Omdat de Zuidhornse goalie de bal vervolgens in de handen pakte na een terugspeelbal oordeelde de jonge, uitstekend fluitende scheidrechter Van der Kerk uit Leeuwarden dat er in de 16 een vrije trap genomen moest worden. Twee grote kansen achter elkaar, maar geen doelpunt.

In de 10e minuut moest laatste man Robin Faber ingrijpen, door de bal weg te koppen.  De spits van Zuidhorn ging het duel aan, wat de heren spelers vervolgens enige hoofdpijn bezorgde. Zo golfde het spel op en neer, tot in de 15e minuut een overtreding van Winsum leidde tot een vrije bal net buiten de 16 meter. De rebound werd door een alert Zuidhorn onberispelijk ingeschoten: 1 – 0.

De laatste weken was Winsum niet op achterstand gekomen, en enige onrust maakte zich meester van enkele spelers. Dat is nooit een goede raadgever, goed voetballen en doelpunten maken helpt meer. Maar in de fase na de 1 – 0 was Zuidhorn de betere ploeg, en onze verdediging moest aan de bak om een vrije trap in de 20e minuut en een schot op de goal in de 21e minuut te keren. Dat lukte, en in de tegenaanval kreeg Winsum de vrije trap mee die door Xander goed werd gegeven op het hoofd van de bij de tweede paal zomaar helemaal vrij mogen staande Gerbrand de Boer: kopgoal, 1 – 1. Heerlijk en een ontlading op de bank bij Winsum. Echter niet voor lange duur, want met de snelheid van Zuidhorn en een misverstand in de defensie was het al weer 2 – 1 voor uw verslaggever klaar was met het noteren van het vorige doelpunt. Beroerd moment.

Op aangeven van David Albert Villalta wist Emanuel Lahdo echter al rap de 2 – 2 binnen te tikken, op vrijwel identieke wijze tot stand gekomen als de eerder gemiste goal.  Helaas moest de scheidsrechter het doelpunt ongeldig verklaren, doordat Emanuel in buitenspelpositie stond. Maar daarna was Zuidhorn zomaar dicht bij de 1 – 3, de bal lag wel in het Winsumer netje maar de scheidsrechter had goed gezien dat dit het gevolg was van een overtreding op keeper Ruben Otter. Zo ontsnapte Winsum daar, hoewel het gewoon geen doelpunt was, terechte beslissing.

Maar zoals zo vaak, wist David nog te scoren, in dit geval op aangeven van Xander. Daarna werd een voorzet van Emanuel, die de tegenstander  direct daarvoor met een paar prachtige scharen het bos in had gestuurd, werd net niet tot goal verheven door Cars Zijlstra, die net te veel twijfelde om de bal vlint hard in de hoek te schieten, de alerte goalie van Zuidhorn pakte de bal. Ruststand 2 – 2 derhalve, en niets aan de hand, wetende dat onze jongens altijd ook een prima tweede helft op de mat kunnen leggen.

Aan het begin van de tweede helft was er al snel een corner voor Winsum, die echter makkelijk uit de lucht kon worden geplukt door de doelman van Zuidhorn. Typerend wel voor de fase waarin de wedstrijd zich bewoog, met veel foute passing en een laag baltempo. Winsum kreeg het lastig met een fysiek sterk en toch iets beter voetballend Zuidhorn. Trainer Marc bracht Tim Boerema en Luuk Knol, en later nog Rohan Dijk. Het ging met deze verse krachten iets beter lopen, maar het duurde tot de 80e minuut voor Silvan Groen na een mooie actie spits Emanuel Lahdo in staat kon stellen de 2 – 3 te prikken. Kansen toch ook voor Robin Faber, die een achter de linies gevallen vrije bal verkeerd had ingeschat en slechts kon proberen een circusact uit te halen om de bal in het doel te krijgen, en David Albert Villalta die vanuit een moeilijke hoek van rechts de bal er twee keer niet in kon leggen. Zo was het pas na 4 minuten blessuretijd, toen de wedstrijd nog doorliep en Zuidhorn probeerde de gelijkmaker te forceren, dat  diezelfde David optimaal gebruik kon maken van de ruimte die er was gelaten door de in deze laatste fase vol op de aanval spelende Zuidhorner ploeg, en alsnog zijn tweede van de dag kon maken. Wedstrijd gespeeld.

Zo was het niet gemakkelijk voor Winsum, maar kon Zuidhorn toch op 8 punten worden gezet. We zagen een zeer spannende wedstrijd, niet aldoor goed en zo de wedstrijd vanuit de Zuidhorner visie een reuzendoder zou moeten zijn geweest, werd het in de Winsumer ogen eerder een draak van een wedstrijd. Maar wij speelden al eerder ook zo’n pot, en het is net als toen niet anders dan dat degene die de meeste doelpunten maakt, als terechte winnaar de kleedkamer opzoekt.

vv Zuidhorn JO19-1 – vv Winsum JO19-1: 2 – 4

Scoreverloop: