vv Marum JO19-1 – vv Winsum JO19-1: 1 – 4

In een voor JO19-1 begrippen vroege wedstrijd wisten onze spelers de koppositie te verstevigen met een keurige 1 – 4 winst bij Marum, met als prettige bijkomstigheid dat de harenaren van Gorecht, toch gezien als directe concurrent in de strijd, punten lieten liggen tegen de aan de andere kant van het Eemskanaal gevestigde Winschoter Voetbal Vereniging: 3 – 3.  

Aangekomen in Marum, bleken de voetballers gevestigd op een aardig geoutilleerd complex, de club heeft ook in ledenaantal weten te profiteren en de gemeente financierde een kunstgrasveld (niet per se een pre maar toch).  Er komt alsmaar meer volk in Marum wonen, naar het schijnt, en wij tuften op weg naar de club zelfs door een geheel nieuw winkelcentrum. vv Marum is grotendeels al vrij van gebruik van fossiele brandstoffen. Toch waren de douches warm. Goed bezig!

Zo was de staf nieuwsgierig of de vooruitgang in Marum ook in voetballend opzicht opgeld zou doen. De ranglijst leerde de trainers dat Marum op een 8e positie was beland. Afwachten dan in deze fase, het zegt na drie potjes allemaal nog niet zo veel. En zo floot scheidsrechter Grondsma uit Rottevalle de wedstrijd aan om precies  10.05 uur, begon Winsum prima aan de wedstrijd, met het gewenste spel, nog niet altijd strak in de passing maar wel de juiste instelling en de scheids kon al in de 10e minuut de eerste treffer van de wedstrijd noteren. Na een vlammend schot van Gerbrand de Boer, waarmee de bal volgens assistent trainer Peter Anema exact 7 centimeter te hoog op de lat werd geschoten en weer het veld in stuiterde, kon David Albert Villalta de bal oppakken, draaien en schieten richting de verre hoek: 0 – 1, prachtig gedaan.

De wedstrijd verliep daarna toch allengs moeizamer, met een stugge thuisploeg, onnauwkeurige Winsumer passing, minder beweging dan gewenst en wat onrustig wordende trainers. Desondanks werden er voldoende kansen gecreëerd en wij zagen zeker goed voetbal, maar dan zoals in het jargon wordt gezegd “bij vlagen”.  Het waaide echter niet, en er waren mogelijkheden genoeg, om de score te verdubbelen. Er werd zowel van afstand als van dichtbij op doel geschoten. Maar het zal aan het voor de wedstrijden van JO19-1 vroege tijdstip hebben gelegen, of aan ja zeg het maar, er werd geen goaltje geprikt. Of toch, maar dan door de geel-zwarten van de thuisclub, die zomaar over rechts een rush mochten maken richting de goal en het was 1 – 1, niet de bedoeling. Een buitenspelgoal van Marum  werd nog afgekeurd. Tot verdriet van Marum, volgens de Winsumers terecht. Tja wat wil je.    

Maar direct daarna, o wat mooi, aan de overzijde alweer de bekende sleepbeweging van Silvan Groen. Silvan, die eerst nog twee man passeerde, kon uithalen maar schoot recht in de handen van de keeper van plaatselijke top van de jeugd – volgens uw verslaggever Man of the Match bij Marum. Zo bleef het 1 – 1, en kwam nog tijdens de wedstrijd de staf van Marum informeren naar de handigheid van de spelers van Winsum. Schrik! Een uit de tenen komende kreet van Xander Anema deed het ergste vermoeden. Al snel concludeerden de spelers op de bank echter, dat de bal tegen Xander was gestuiterd, op juist die plaats waar een man dat het minst graag heeft. Doorspelen bleek mogelijk. En daarna: Corner! Lekker genomen door Xander, kon Silvan Groen David Albert Villalta bedienen: de 1 – 2 lag in het net, ruststand ook. Toch voldoende aanknopingspunten voor de trainers die tijdens de thee in de ruime kleedkamer, slim ingedeeld voor als het moet twee teams,  de heren spelers op hun geheel eigen wijze de nodige tips aan de hand konden doen. Concreet: tis nait goud genog en tmout beter.

Het mooie van een leergierig team is dat ook dit soort subtiele aanwijzingen, snel kunnen leiden tot een ander spelbeeld. 

Waar voor de rust nog even een Marum was opgestaan dat op de Winsumer bank de vraag deed rijzen of dan toch de voetbalwet in werking zou treden, was die angst, slechts even opgedoken maar toch, na rust snel weg. Het was namelijk in de 49e minuut direct al Emanuel Lahdo, die met een fantastische volley de benauwde 1 -2 verruimde tot een 1 – 3 tussenstand. Heerlijke goal. A.R. te M. alike. Bijna dan toch. 

Een goede plus voor Winsum, dat in de 55e minuut nog wel Tim Boerema moest wisselen voor Stef Biemans. Tim was ongelukkig met de knie tegen de noppen van een schoen van Marum opgelopen en kon niet verder.  Stef, buitenspeler toch, pakte het uitstekend over op de voor hem onbekende backpositie, compliment.

Zo ging het door met de kansen, en kon de keeper van Marum een schot van Emanuel Lahdo, laag en hard in de hoek geschoten, prima keren door er voor te gaan liggen. Lahdo schoot daarna nog naast, en Robin Faber kopte over. Kansen genoeg.  En ja, er viel nog een goal, de 1 – 4 uit een scrimmage voor het doel waaruit drie keer had kunnen worden gescoord was het Rohan Dijk, uitstekend ingevallen voor Nick Lukassen, die de bal zo voorbereidde dat David Albert Villalta hard in het dank van de goal kon schieten:  1 – 4 en zijn derde van de wedstrijd! Opvallend, Rohan die de laatste wedstrijden alsmaar bij een goal betrokken is, prima ontwikkeling!  En dan een mooie aanval over rechts, bal gegeven voor de goal van Marum, de verdediger die de bal weg wilde werken wat maar net goed ging, de bank veerde al op voor de eigen goal en de 1 – 5…. maar die kwam niet.

Klein smetje nog, toen Emanuel Lahdo werd aangepakt terwijl de scheids, de wedstrijd prima fluitend, er geen overtreding in zag. Emanuel was het daar mee oneens, waarna hij een gele prent kreeg getrakteerd – wegens wegslaan van de bal. Juist, daar is een sport voor.   

Winsum voetbalde lekker door, kon nog bijna scoren na een hakbal van Emanuel Lahdo, helaas een Marumer kreeg de bal in de voeten. Na een laatste corner, van Marum in dit geval, floot scheidsrechter Grondsma voor het einde van de wedstrijd van de Winsumers tegen de Marumers. Marum, een stugge ploeg waartegen wij even moesten zoeken naar de juiste mogelijkheden, waardoor het toch een wedstrijd bleef tot in de tweede helft. Voor de neutrale toeschouwer ongetwijfeld aantrekkelijk om naar te kijken met een Winsum echter, dat in de tweede helft niet meer te kloppen was. Jazeker, uw verslaggever kijkt door de groen – witte bril, maar we wonnen ruim. Het kan verkeren volgens Bredero, zie de opmerkingen bij rust. 

vv Marum JO19-1 – vv Winsum JO19-1: 1 – 4

Scheidsrechter: Grondsma van Rottevalle

Geel: Lahdo, spelbederf

Wissels:

Stef Biemans voor Tim Boerema

Rohan Dijk voor Nick Lukassen

Cars Zijlstra voor Jelle Rozeboom

Volgende wedstrijd: 28 oktober, 12.00 uur, Schouwerzijlsterweg:

vv Winsum JO19-1 – vv Peize JO19-1

De KNVB heeft voor 21 oktober een bekerronde staan voor de jeugd, maar waarschijnlijk wordt dat later. Onze actieve wedstrijdsecretaris Jeroen Roze, altijd in actie, hoorde desgevraagd van het KNVB bondsbureau dat er met dank aan de regen van begin september nog veel wedstijden uit de poolfase moeten worden gespeeld. Het is echter nog niet geheel uitgesloten dat er nog een wedstrijd wordt uitgeschreven voor 21 oktober. U ziet het allemaal op vvwinsum.nl!