vv Winsum JO19-1 – DVC Appingedam JO19-1 : 5 – 1

Na een prima wedstrijd tegen GVAV Rapiditas, afgelopen zaterdag, stond dinsdag vanavond de uitgestelde bekerwedstrijd tegen DVC Appingedam JO19-1 op het programma van de hoofdmacht van onze jeugd. Een wedstrijd toch, tegen een tegenstander uit de eerste klasse, maar een team met ambitie. DVC zou ruim moeten winnen om nog aanspraak te kunnen maken op de koppositie in deze bekerpoule.  Voor Winsum, eerste in de poule, zou gelijk spel de winst in de poule in ieder geval zeker stellen.

Zo zou op voorhand en vanuit de positie van Winsum bezien een potje zomeravondvoetbal in oktober volstaan, en werd door de spelers gerekend op een regelmatige overwinning, zoals ook het eerste team van de senioren alsmaar schijnt te boeken. Hoe anders echter was het spelbeeld in de eerste helft.

DVC Appingedam was niet voor de vorm naar Winsum gekomen en was direct scherp, vanaf de aftrap vooruit willen spelen en druk zetten was het spelletje van de Damsters. Daar slaagden zij prima in, en reeds in de 10e minuut was na slordig spel van Winsum en prima voetbal van DVC zomaar de 0 – 1 een feit, vanuit buitenspelpositie toch. Ongewoon voor de Winsumers werd het spel er daarna niet beter op. Zeker, er waren de nodige kansen, een grote kans van Gerbrand de Boer ging net naast, maar het was ook werk aan de keeperswinkel voor Ruben Otter, gelukkig prima zijn doel verdedigend. Zo voelde Winsum de druk en rook DVC de kansen, tot Frank Jonk, linksback van dienst, spits Rohan Dijk inspeelde: 1 - 1 door de Sauwerder.

Tijdens de thee konden de spelers zich in de ogen kijken en de strategie voor de tweede helft bedenken.

Aangetreden voor de tweede helft was het spel van de Winsumer jeugd in de aanvangsfase  iets beter, maar werd de wedstrijd toch nog teveel ontsierd met slordige passing en keuzes waarmee de spelers zelf de moeilijkheden over het team afriepen. Gelukkig viel er geen tegengoal, maar ook al konden onze jongens toch ook de nodige kansen creëren, de stand bleef 1 – 1. Tim Boerema en David Albert Villalta werden gebracht, nadat al in de eerste helft Daan van Aller met een lichte blessure het veld had verlaten voor Emanuel Lahdo. Nadat de tegenstander nog de betere spelers naar de kant haalden, wat wel te maken moet hebben met doseren, was het snel klaar. DVC oogde vermoeid, het geloof verdween en Winsum stond uiteindelijk min of meer in de eigen basisopstelling nadat ook nog Silvan Groen werd gebracht. In luttele minuten wisten de mannen van Winsum zich op te richten en de wedstrijd te beslissen.  Het duurde lang en het leek er niet op, maar in de 80e minuut werd het dan toch eindelijk 2 -1 door Silvan Groen, op aangeven van David Albert Villalta. Dezelfde Silvan Groen wist 2 minuten later spits Emanuel Lahdo te bedienen : 3 – 1.

Door drukken, want DVC probeerde nog wel in de aanval te komen. David scoorde daarom de 4 – 1, volgens de bank van Winsum bezien ook vanuit buitenspelpositie, eerlijk is eerlijk. Maar niet opgemerkt door de speler / grensrechter, en derhalve niet afgefloten door de prima leidende Friesche fluitist Wijnja uit de stad. Het aangeven kwam van de al meerdere keren vanuit de achterste linie opgestoomde Robin Faber, die snel daarna ook de laatste treffer op zijn naam schreef: eindstand 5 – 1 op een assist van Emanuel Lahdo.

Zo ontsnapten de Winsumers, objectief bezien, toch ruimschoots aan een eerste punten verlies. Complimenten aan DVC, eerste in de eerste klasse – 08 en competitiegenoot van onze JO19-2. Voor de toeschouwer een spannend duel, waar DVC wellicht iets meer was gegund. Maar ook minder goede wedstrijden kunnen winnen is een belangrijke kwaliteit van een sportteam. Uiteindelijk gaat het om de doelpunten, en het team dat de meeste daarvan in het netje prikt is per definitie altijd de terechte winnaar.

vv Winsum JO19-1 – DVC Appingeda, JO19-1:  5 – 1

Scheidsrechter: Wijnja, Groningen

Geel : Anema, spelbederf.

Volgende wedstrijd:

Zaterdag 14 oktober:  vv Marum JO19-1 – vv Winsum JO19-1, aanvang 10.00 uur.