Op maandag 25 februari nam een delegatie van de Winsumer clubscheidsrechters deel aan een interactieve spelregelavond met eredivisiescheidsrechter Jochem Kamphuis. Harry Schaaphok, Peter Kluin en John Kamstra bevonden zich in goed gezelschap van maar liefst 64 amateurscheidsrechters en oud-scheids en jurylid Jacques J d'Ancona. Deze eminence grise probeerde het Kamphuis deze avond lastig te maken met scherpe vragen. De ervaren Kamphuis liet zich niet van de wijs brengen en beantwoordde op een respectvolle manier alle vragen en opmerkingen vanuit de zaal.

Jochem blijkt goed te kunnen leven van het fluiten in de eredivisie en het internationale team van scheidsrechter Danny Makkelie. Daarnaast vindt hij nog tijd voor het ambassadeurschap van PolePosition. Een stichting die het mogelijk maakt voor jong gehandicapten om sportwedstrijden te bezoeken.

scheidss

Met heel veel actuele beelden uit de eredivisie werd de avond al snel interactief en kregen de aanwezigen een kijkje in de wereld van de professionele scheidsrechters en de VAR.

'In slow-motion lijkt alles erger'

'Wat verwacht voetbal'

'Is het uit te leggen'

'In slow-motion lijkt alles erger'

Een overtreding die op volle snelheid wordt gedraaid, lijkt in eerste instantie licht maar kan in slow-motion toch echt hard lijken. Beelden die op 25% van de oorspronkelijke snelheid worden afgespeeld leveren een heel ander en vertekend beeld op van de werkelijkheid. Het is voor de VAR dan van belang om te kijken of de speler wordt geraakt.

'Wat verwacht voetbal?'

De spelregels van voetbal zijn niet altijd zwart-wit maar kunnen verschillend worden geïnterpreteerd. Het ene vasthouden is bijvoorbeeld het andere vasthouden niet. Wanneer fluit je wel en wanneer niet? Belangrijk is om voor ogen te houden 'wat verwacht voetbal?' Dat helpt bij het nemen van de beslissingen.

'Is het uit te leggen'

Voor scheidsrechters is het belangrijk dat ze genomen beslissingen uit kunnen leggen. Extra belangrijk als de scheids terugkomt op een eerder genomen beslissing naar aanleiding van een VAR moment. Als amateurscheidsrechter kan het ook helpen als je even kort in het veld uitlegt waarom je een beslissing hebt genomen.

Na twee uur gingen de aanwezigen enthousiast en met extra scheidsrechterlijke bagage naar huis.

Met sportieve groet,

John Kamstra